Află cum se poate transforma lumea unei persoane cu nevoi speciale, dacă celor din jur le pasă
Cum se pot bucura persoanele cu dizabilități de practicarea sporturilor extreme și cum își pot depăși barierele fizice?
Articol de Monica Liche, 10 octombrie 2024, 09:17
Astăzi, #InComunitate, discutăm cu Ionuț Stancovici, un antrenor pasionat și inovator, care a transformat acest domeniu prin proiectele sale care deschid uși și oferă oportunități incredibile.
De la schi la înot, Ionuț Stancovici a creat soluții care îi ajută pe cei cu dizabilități să participe activ la sporturi extreme, depășind barierele fizice și descoperind bucuria de a fi liberi în natură.
Monitorii specializați
Element cheie, atunci când vrei să înveți să schiezi, monitorul de schi specializat în lucrul cu persoanele cu nevoi speciale este, poate, un mare succes al demersurilor facute de Ionuț Stancovici. Aceștia sunt ei înșiși persoane cu dizabilități, care au devenit exemple de curaj și perseverență. Cei care vor să învețe să schieze își găsesc inspirația și curajul atunci când văd cum cineva aflat în aceeași situație reușește să depășească obstacolele.
„În România sunt peste 900.000 de persoane cu dizabilități, iar noi scoatem din casă câteva mii bune dintre acestea, dar mai sunt mulți, mulți care trebuie să afle de noi, mulți care trebuie să prindă curaj, să iasă afară. Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut cel mai bine, la începutul asociației, a fost că am făcut monitori de caiac și de schi. Persoanele cu dizabilități, am 4 astfel de monitori, în România, care sunt în scaun și așa prinde lumea curaj. Când vin în activitățile noastre și se întâlnesc cu aceste persoane în față, nu mai pot să spună, nu pot sau nu am cum, pentru că uite, el poate și este exact în situația ta.”
Gratuitate pe pârtii pentru persoanele cu dizabilități
Colaborarea cu pârtiile de schi din România, unde a reușit să obțină gratuitate pentru persoanele cu dizabilități. Acest lucru face din România singura țară, din Europa, care oferă un astfel de privilegiu, iar inițiativa a deschis noi orizonturi pentru cei care nu credeau că pot practica sporturi precum schiul.
„ Pe partea de munte am reușit. Suntem singura țară din Europa care dă gratuitate persoanelor cu dizabilități pe munte, ceea ce e un succes extraordinar. (…)Noi am început acest proiect pe schiuri de 5 ani de zile și ne cunoaștem deja, aproape pe toate pârtiile din România. Când a fost întâlnirea și ne-am adunat toți, au fost niște cuvinte foarte frumoase spuse spre noi și au zis, da, uite, dacă voi ați făcut așa merită să dăm și noi, să rămână gratuitate în România.” – Ionuț Stancovici
Soluții ingenioase pe litoral
Litoralul românesc a devenit și el accesibil persoanelor cu nevoi speciale, din această vară. Ionuț Stancovici a identificat soluții care să permită și acestei categorii de persoane să intre în mare și să se bucure de apă în siguranță. Scaunele plutitoare și, de asemenea, covoarele speciale de pe plajă, care fac deplasarea pe nisip mai ușoară pentru cei în scaune rulante sunt câteva dintre acestea.
„În prima fază, pe litoralul românesc, am dus aceste scaune plutitoare, cum spunem noi, sunt niște scaune, ca și un șezlong, care au niște roți foarte mari, care merg foarte ușor pe nisip cu ele și ajungi în mare, unde ele plutesc. M-am dus și am dus peste tot, adică am dus în Venus, Saturn, Costinești, Eforie Sud, Nord, Constanța, Mamaia peste tot am lăsat acele scaune, să fie folosite de toată lumea de acolo. Când erau tabere cu persoane cu dizabilități, mai aduceam un scaun sau două, în plus” – Ionuț Stancovici
O plajă privată accesibilă
Ionuț Stancovici nu se oprește aici. Are multe planuri de viitor, iar printre acestea se află și crearea unei plaje private, adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități, unde accesibilitatea și confortul să fie la cele mai înalte standarde.
„(…)Anul viitor vreau chiar să facă o plajă privată acolo, tot la Eforie Sud, între restul oamenilor, să fac o plajă privată a lor, o plajă pe care, de exemplu, s-o delimităm cu câteva sfori. Sfoara, care se va lega de șezlong, până la baliză, în mare. Această sfoară va fi folosită de nevăzător care, pentru a putea fi independent, se va ție de acea sfoară până la intrarea în apă, va înota și apoi va urma iar linia sforii și se va putea întoarce la șezlongul său” – Ionuț Stancovici
O schimbare de perspectivă asupra abilităților
Persoanele cu dizabilități pot face orice, cu puțin ajutor și cu soluții bine gândite. Proiectele lui Ionuț Stancovici demonstrează acest lucru. Acesteanu doar că oferă acces către practicarea sportului, ci schimbă vieți, prin faptul că deschide o lumea a posibilităților.
„Ei își dau seama că au abilități, nu dizabilități, vin și își dau seama că se pot bucura la mare, ca orice alt om, că pot să vină la munte să schieze și atunci își doresc să fie cât mai independenți. Asta înseamnă și un loc de muncă”– Ionuț Stancovici
Locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități
Colaborarea cu marile companii, a adus la masa discuțiilor și posibilitatea posibile locuri de muncă pentru persoanele cu nevoi speciale.
Pentru că dorește ca prin aceste programe să le ofere participanților nu doar experiențe sportive, ci și oportunități reale de integrare în societate și pe piața muncii, Ionuț Stancovici deschide, în cadrul programului de iarnă, din acest an, o sesiune de întâlniri și discuții între beneficiari și companiile interesate să ofere aceste locuri de muncă.
“Am avut anul acesta tot felul de discuții cu mari companii din România, care își doresc să angajeze persoane cu nevoi speciale, și am zis ok, uite în taberele pe care le facem în iarna asta, în munte, una dintre serile de bucurie, când suntem toți împreună, obosiți după o zi de schi, va fi dedicată acestui lucru. Vor veni oameni care să le prezinte locuri de muncă, care să discute despre ce înseamnă angaja și, mai important, este ca noi să le explicăm acelor oameni ce înseamnă relaționarea cu persoane cu nevoi speciale, la locul de muncă.”