Alertă alimentară! Grăsimi hidrogenate în loc de produse din lapte!
Articol de Marga Tudor, 8 februarie 2019, 13:28
O nouă înşelătorie în produsele alimentare, descoperită în România. Specialiști din domeniu au descoperit grăsimi hidrogenate, folosite în loc de produse din lapte.
Pentru nereguli și dezinformarea consumatorilor au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 660 de mii de lei.
Ministerul Agriculturii, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cea Sanitară Veterinară au reluat activităţile de control desfăşurate anul trecut.
Acţiunile se desfăşoară atât în Bucureşti, cât şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ.
Acestea urmăresc, în principal, verificarea conformităţii denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziţie din sistemul de etichetare.
Până în prezent au fost verificate 180 de unităţi, printre care patiserii, cofetării, pizzerii, restaurante/catering, unităţi fast-food şi cinci magazine alimentare.
Au fost depistate şi alte abateri, precum comercializarea aşa-zisei „Specialitate Bulgaria” drept Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă, fenomen de substituire care afectează imaginea producţiei autohtone şi sfidează consumatorii.
Grasimile hidrogenate afectează memoria, susțin specialiștii, în baza studiilor efectuate până acum.
Dacă sunteți adepții prăjiturilor, biscuiților și fursecurilor din comerț, trebuie să știți că acestea conțin grăsimi dăunătoare numite grăsimi trans, care au efecte negative asupra creierului.
Grăsimile hidrogenate, trans sau cele nesaturate sunt mult mai periculoase decât grăsimile saturate, deoarece cresc nivelul colesterolului.
Sunt folosite pentru a îmbunătăți textura, termenul de valabilitate sau gustul. În prezent sunt nelipsite din produsele alimentare.
Grasimile trans se găsesc în margarina, chipsuri, produse de patiserie și în mâncarea de tip fast-food (ex. cartofii si burgerii prajiti in ulei hidrogenat).
Există și studii potrivit cărora, grăsimile trans pot crește riscul de diabet zaharat și de cancer.
Cercetătorii au arătat în mai multe rânduri că modul în care gândim este influențat și de ceea ce mâncăm!!
Este important de știut că structura chimică a grăsimilor trans afectează funcționarea creierului.
O dietă bogată în grăsimi trans încetinește procesul gândirii și afectează memoria și capacitatea de a învăta.
Grăsimile hidrogenate sunt obtinute adăugând hidrogen uleiurilor vegetale, pentru a le solidifica.