VIDEO: Alimentele expirate, problema europeana!
Articol de , 4 aprilie 2016, 10:22
Toata lumea discuta afirmatiile bomba facute de ministrul agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar ca “Romania este o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate”.
Putine declaratii ale unor responsabili guvernamentali au produs atatea valuri si comentarii.
Trebuie spus ca si momentul in care apar aceste declaratii este foarte delicat, exact dupa o perioada in care multe zeci de copii au ajuns in spitale cu intoxicatii care pareau sa fie rezultatul consumului de alimente neigienice.
Productorii romani din industria alimentara il sustin pe ministru
Ieri, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a ridicat problema preturior prea mici cu care intra carnea din Europa in Romania, prea mici in comparatie cu preturile practicate de producatorii romani.
Laurentiu Baciu se intreba, retoric: “Cum credeţi că pot veni produsele mai ieftin de afară, stiind prea bine care sunt costurile reale. Cum credeti ca ne-au invadat cu carne de porc piaat? (.) Vinde producatorul acela in pierdere? Sunt convins ca ministrul are datele >
S-ar putea sa fie si un pic de subiectivism in atitudinea presedintelui LAPAR, dar, avand in vedere CV-ul ministrului Irimescu, acesta are cunostinte prea solide in domeniu ca sa nu creden ca are niste informatii credibile.
Ce masuri se iau in Occidentale pentru alimentele expirate
Am studiat cazul Frantei, pentru ca ei sunt cei mai meticulosi cand este vorba de masurile de preventie.
Legea franceza spune ca pe alimente poate fi trecut fie termenul de garantie, fie termenul recomandat de consum.
Adica ceea ce la noi scrie: “Expira la data de..” sau “A se consuma de preferinta inainte de ..”
Pentru alimentele care ajung la termenul de garantie francezii au doua solutii:
Cu 48 de ore, sau cu 24 de ore inainte de expirare, le pun la vanzare la jumatate de pret.
O varianta este ca, tot cu 48 sau 24 de ore inainte, sa le doneze unor asociatii caritabile care asigura masa saracilor.
Daca nu au fost donate si nici nu au fost vandute, trebuie obligatoriu distruse de magazine la data expirarii.
Magazinele au un responsabil special care infiecare dimineata vede care sunt alimentele care expira in ziua respectiva si le arunca la pubela
In general cei care arunca alimentele le distrug si ambalajele, adica le perforeaza, si arunca peste ele inalbitor, sau o alta substanta de genul asta, pentru a nu risca sa fie consumate de oamenii strazii.
Ce se intampla cu alimentele pe care scrie “a se consuma de preferinta inainte de.”
Si teoretic si legal, ele sunt in continuare consumabile, si in Franta si la noi.
Dar, din motive de imagine publica, comerciantii francezi prefera sa le retraga de la vanzare.
Apoi le doneaza, diferitelor asociatii care pregatesc o masa calda pentru saraci, sau bancilor de alimente, care ofera alimente saracilor la pretuei exceptional de mici.
Oricum, legea franceza spune ca si dupa ce au fost retrase de la vanzare in supermarket, acele alimente care au depasit data recomandata de consum trebuie pastrate exact in acelasi conditii de temperatura si/sau de umiditate, pana cand sunt luate de beneficiari.
Ce fac supermarketurile romanesti cu alimentele care se apropie de expirare
Site-ul Wall-street a publicat astazi raspunsurile unor lanturi de supermaketuri si hipermarketuri la intrebarea ce fac ele cu alimentele expirate.
In general raspunsul este ca inainte de expirare se reduc preturile. Toata lumea spune asta
Unii comercianti, dar nu toti, au spus ca si daca este degradat ambalajul ei retrag respectivele alimente de la vanzare.
Alti comercianti, dar tu toti, spun ca le doneaza la asociatii umanitare, sau chiar la Patriarhie.