Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis autorizația de înființare pentru unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din ROMÂNIA – Ialomița Nord, cu o capacitate totală de peste 246 MW.
Acest proiect este deținut de către compania portugheză Greenvolt, unul dintre cei mai importanți investitori de profil, prin Țăndărei Solar, și va beneficia de schema Contractelor pentru Diferență (CFD), pe care Ministerul Energiei a lansat-o cu succes anul trecut.
Proiectul este printre primele calificate în schema CFD, ceea ce înseamnă că are finanțarea asigurată și se va face, cu garantarea pentru 15 ani a prețului de vânzare a energiei electrice produse.
“Înseamnă să ai, pentru 15 ani de zile, un preț garantat de vânzare a energiei electrice.
Când prețul din piață, de-a lungul celor 15 ani, va fi mai mare decât prețul garantat, diferența o primește statul.
Când prețul (… piețeii n.r.) va fi mai mic, statul compensează diferența, astfel încât investitorul privat are acest preț predictibil.
Foarte important este că am reușit să licităm, practic întreaga capacitate pe care am pus-o la dispoziție, deci 1500 MW, și ne-am îndeplinit și jalonul din PNRR.
(….) Deci, în total, 5000 MW solar și eolian, contracte (… CFD n.r.) care, iarăși, sunt convins că se vor face. În trei, patru, cinci ani, de acum înainte, acești MW vor fi disponibili în sistemul energetic național”, explică ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Noul parc solar înseamnă locuri de muncă în construcție și operare, taxe locale, venituri în economie și, nu în ultimul rând, energie curată și ieftină produsă, în România.
Energia ieftină va atrage investiții în economie și va crește competitivitatea economiei românești.
În context, trebuie menționat faptul că marile companii aleg, adesea, locul în care investesc și în funcție de prețul și accesul la surse de energie, iar acest proiect poate fi un atuu pentru dezvoltarea economică, într-un județ, Ialomița, care are nevoie de investiții și dezvoltare.
România are în prezent circa 3.100 MW instalați în solar, iar acest proiect va adăuga încă 246 MW.
Dar, mai important chiar este semnalul pe care îl dau o astfel de investiție, creșterea producției și scăderea prețului energiei, faptul că România devine o piață atractivă pentru marii jucători internaționali din piața de energie.
Schema CFD, care a stârnit controverse și critici, pare să fie una dintre cele mai importante politici publice din energie din ultimii 30 de ani și ea va continua și în următorii ani. Și, în plus, țara noastră a îndeplinit și un jalon esențial din PNRR.
În context, trebuie amintit faptul că, anul trecut, Ministerul Energiei a licitat, pentru prima dată contracte de tip CFD. Licitația a stârnit interesul investitorilor privați și s-a încheiat cu preturi foarte bune, atât în ceea ce privește energia solară, cât și în ceea ce privește energia eoliană.
“Am reușit să facem pentru România prima licitație de tip Contracte pentru Diferență (CFD).
Această licitație a fost foarte competitivă. A plecat cu prețuri maximal acceptate de noi de 82 de euro/MW, pentru eolian, și 78 de euro/MW, pentru solar. Și s-a închis, foarte frumos, cu 51 euro/MW, pentru solar și 65 euro/MW, pentru eolian. Acestea sunt preturile medii.
Au fost 47 de oferte eligibile, din 48, au fost ordonate, în funcție de prețul ofertat. Cu cât au ofertat un preț mai mic, cu atât au prins loc la masă, ca să spunem așa”, explică ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În considerarea acestor evoluții, sensul real al tranziției energetice ar putea fi acela de a produce mai multă energie curată și ieftină, care să fie vândută la prețuri accesibile pentru populație, dar și pentru companii și să devină o sursă de dezvoltare economică pentru România.