CNAS-Parteneriat pentru Sănătate România – Ungaria sub egida Comisiei Europene
Pe parcursul evenimentului au fost dezbătute provocări cheie identificate în aplicarea Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră

Articol de arionmihaela, 7 februarie 2025, 11:34
Ungaria şi România au găzduit împreună la Oradea o conferinţă care a reunit grupul de lucru al Comisiei Europene şi organizaţii de pacienţi. Conferinţa s-a centrat pe asistenţa medicală transfrontalieră, drepturile pacienţilor afectaţi de boli rare şi complexe şi Reţelele Europene de Referinţă.
Evenimentul face parte dintr-o iniţiativă finanţată de programul EU4Health, care vizează îmbunătăţirea sănătăţii în întreaga Uniune Europeană şi consolidarea punerii în aplicare a Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră.
Conferinţa a reunit factori de decizie din Ungaria şi România, reprezentanţi ai administraţiilor centrale şi locale, profesionişti din domeniul sănătăţii, furnizori de servicii medicale, asigurători de sănătate şi organizaţii de pacienţi, precum şi reprezentanţi din partea Lituaniei, Austriei, Spaniei.
Programul evenimentului de la Oradea a fost dedicat în întregime evaluării Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră care, alături de Reţelele Europene de Referinţă, permite pacienţilor să beneficieze, în fiecare an, de asistenţă medicală de înaltă calitate în străinătate. În acest sens, în cadrul grupului de lucru au fost abordate informaţii de interes despre:
– granturile în valoare totală de peste 77 de milioane de euro acordate de Comisia Europeană cu rol de sprijin pentru consolidarea şi sustenabilitatea activităţii Reţelelor Europene de Referinţă până în anul 2027;
– iniţierea unei acţiuni comune în valoare totală de peste 18 milioane de euro destinată integrării Reţelelor Europene de Referinţă în sistemele naţionale de sănătate.. Această acţiune implică toate ţările membre ale UE, alături de Norvegia şi Ucraina.
Pe parcursul evenimentului au fost dezbătute provocări cheie identificate în aplicarea Directivei privind asistenţa medicală transfrontalieră, şi anume:
– nivelul redus de cunoaştere a drepturilor pacienţilor în privinţa îngrijirii sănătăţii personale;
– nevoia de a creşte în continuare capacitatea pacienţilor de a exercita un control mai mare asupra sănătăţii şi îngrijirii proprii;
– reducerea birocraţiei;
– acces la informaţii privind costurile, rambursarea şi opţiunile existente pentru asistenţa medicală în străinătate.
„Una dintre principalele priorităţi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din România sunt pacienţii cu boli rare: depistarea precoce – cheia de boltă pentru creşterea accesului la servicii medicale, medicamente care le pot îmbunătăţi calitatea vieţii, creşterea longevităţii active şi facilitarea reintegrării sociale a acestor pacienţi. Punctul naţional de contact reprezintă un punct de referinţă important pentru facilitarea accesului rapid, eficient şi optim la serviciile de asistenţă medicală pentru fiecare persoană din Uniunea Europeană’, a declarat Valeria Herdea, preşedintele CNAS.