VIDEO: Sabin Dorohoi aduce în cinematografele din România filmul „Clara”, o dramă socială profundă despre sacrificiile părinților plecați în străinătate
Articol de bucurestifm, 10 octombrie 2024, 13:40
Câteodată viața nu este doar despre râsete și voie bună, peste 500.000 de copii din țară având părinții plecați în străinătate.
„Clara” este un lungmetraj care abordează această dramă, prin povestea unei profesoare românce care lucrează ca bonă pentru o familie din Germania. Fiul ei dispare de acasă, iar Clara este nevoită să se întoarcă acasă, ceea ce dă startul unei călătorii de reconectare.
Sabin Dorohoi, regizorul filmului, a venit în matinal pentru a ne spune mai multe despre filmul ce va apărea în cinematografe pe 11 octombrie.
„Clara” explorează o problemă acută a societății românești: migrația părinților pentru muncă în străinătate și impactul acesteia asupra copiilor rămași acasă. În România, peste 500.000 de copii trăiesc în astfel de condiții, iar filmul aduce în prim-plan traumele și provocările cu care se confruntă acești tineri. În parteneriat cu organizația Salvați Copiii, proiecțiile din România vor include sesiuni speciale de Q&A cu experți în domeniul social și al psihologiei, pentru a oferi publicului o mai bună înțelegere a impactului emoțional și psihologic asupra copiilor și familiilor.
Povestea filmului a început în urmă cu exact 12 ani, în toamna anului 2012.
„Citisem undeva în presă că un copil din nordul țării, cred că din Maramureș, avea undeva la 11 ani și s-a sinucis de dorul părinților plecați în străinătate. Informația aceasta m-a izbit foarte puternic, m-a emoționat mult și am zis că vreau să spun neapărat o poveste despre această dramă a întregii familii.”
„Am început cu un film de scurtmetraj la începutul lui 2013, care a devenit Calea Dunării. Acest film a câștigat peste 20 și ceva de premii prin festivaluri internaționale, a circulat foarte mult prin lume și undeva prin 2014, băieții de la Voltaj, prin niște prieteni comuni, au văzut filmul și au fost foarte impresionați.”
„Mi-au spus că au o piesă nouă și își doresc un videoclip aparte, astfel că m-au întrebat dacă pot integra scene din film. Eu fiind fan Voltaj încă de copil m-am simțit onorat, am acceptat pe loc.”
Deja recunoscut pe plan internațional, filmul „Clara” a câștigat premiul Bridging the Borders la festivalul SEEFest din Los Angeles, dedicat filmelor sud-est europene. Anul trecut, lungmetrajul a fost distins cu Premiul Publicului la prestigiosul Festival de Film de la Cottbus, Germania. De asemenea, „Clara” a fost proiectat la Festivalul Internațional de Film din Kolkata, India, în fața unui public record de peste 1000 de spectatori.
Oamenii empatizează foarte bine cu subiectul, indiferent de țara de proveniență.
„Nu m-am așteptat să fie perfect înțeles de oameni din India, America, Peru sau Germania. În India, de exemplu, este o migrație dublă. Sunt migranți care vin din Bangladesh să lucreze acolo, în construcții în mod special, dar sunt și cetățeni din India care pleacă către Statele Unite și către Canada ca ingineri IT.”
„Filmările s-au desfășurat în două țări: în Germania și în România. În Germania au fost cam 2 zile de filmare. Ne interesa să fie un oraș pe malurile Dunării pentru că povestea este legată de aceasta. Dunărea leagă cele două țări, cele două culturi, estul de vest și metaforic leagă mama de copil.”
„În România am filmat în locurile unde am copilărit și unde era mai simplu să fac rost de ceea ce aveam nevoie pentru un rezultat special. Casa Clarei este de fapt casa bunicilor mei, unde am copilărit. Este un film foarte personal din punctul acesta de vedere.”
În plus, „Clara” a avut o proiecție privată în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2024, continuând să atragă atenția criticilor și cinefililor la nivel internațional.
Sabin și echipa sa aduc astfel în atenția publicului o poveste cutremurătoare și actuală, un film care nu doar că emoționează, dar și invită la reflecție și la dialog despre o problemă reală și urgentă a societății românești.
Hai cu un play la videoclipul de mai sus și află povestea poate a prea multor familii din România!