Masterclass și Concurs Internațional de Dirijat în Sectorul 3
Orchestra Simfonică București (OSB) celebrează muzica lui Ceaikovski și pasiunea pentru dirijat în cadrul unui eveniment masterclass. Începând de astăzi, 10 iulie, până pe 19 iulie, la Sala Gloria va avea loc cea de-a VI-a ediție a „Masterclass-ului și Concursului Internațional de Dirijat”.
Articol de bucurestifm, 10 iulie 2024, 12:51
Eveniment unic în România, cu reprezentare la nivel internațional
Evenimentul este singular în peisajul muzical autohton și a devenit un reper în educația muzicală din România. Acesta oferă o oportunitate unică pentru tinerii dirijori de a învăța de la maeștri de renume internațional.
Provocările masterclass-ului din acest an
Masterclass-ul din acest an va fi condus de John Axelrod, profesor de marcă la nivel internațional și dirijor principal al Orchestrei Simfonice București. Timp de cinci zile, în perioada 10-15 iulie, studenții vor participa la cursuri și seminarii, vor dirija și vor asista la repetiții cu Orchestra Simfonică București și cu un cvartet de coarde.
Pe 15 iulie, studenții activi, selectați în urma votului OSB vor avea ocazia să dirijeze orchestra. Aceștia își vor pune în valoare talentul și abilitățile dobândite, într-un concert extraordinar, care va marca finalul masterclass-ului.
În premieră, publicul din Sectorul 3 va aprecia o selecție de lucrări clasice de P.I. Ceaikovski, în interpretarea OSB și sub bagheta tinerilor studenți.
Din culisele Concursului Internațional de Dirijat
Evenimentul va continua cu o competiție prestigioasă: Concursul Internațional de Dirijat. Acesta va reuni la București tineri dirijori talentați din întreaga lume, tot în jurul muzicii marelui compozitor P.I. Ceaikovski.
Un juriu internațional alcătuit din personalități ale scenei muzicale clasice va evalua prestațiile concurenților. Președintele juriului este John Axelrod, dirijor principal al Orchestrei Simfonice București. Membrii juriului sunt:
- David Crescenzi- dirijor de renume internațional;
- Laurențiu Muntean- managerul Filarmonicii de Stat Arad;
- Mihai Badiu- managerul Filarmonicii Bacău;
- Carmen Rus- manager al Filarmonicii de Stat din Oradea;
- Georgiana Francu- director artistic al Filarmonicii din Ploiești;
- Emőke Kovács- manager al Filarmonicii Dinu Lipatti Satu-Mare;
- György Levente- manager al Filarmonicii din Târgu-Mureș;
- prof. univ. dr. Cătălin Oprițoiu- fondator al Orchestrei Simfonice București.
Finaliștii concursului vor avea bucuria de a dirija Orchestra Simfonică București într-un concert de gală la Ateneul Român. Acestui privilegiu i se adaugă premii substanțiale și concerte oferite de instituții culturale românești.
Miza educativă a evenimentului pentru comunitate
Evenimentul în ansamblu oferă accesul tinerilor, locuitorilor din Sectorul 3 la spectacole susținute de artiști români și internaționali. De asemenea, elevii secției de muzică a Școlii de Arte nr. 5 din Sectorul 3, viitori artiști, au șansa de a asista la o competiție internațională care să îi pregătească emoțional pentru propriile concursuri.
Accesul în Sala Gloria, pe parcursul concursului de dirijat și la concertul extraordinar al OSB, este liber, în limita locurilor disponibile.
Proiectul este finanțat de Primăria Sectorului 3 din fonduri nerambursabile de la bugetul local.