Digitalizarea serviciilor este un proces în plină creștere. Acest lucru va avea consecințe asupra celor care nu au acces la dispozitive digitale ori nu au deprinderi digitale, iar unul dintre cele mai afectate grupuri este cel al vârstnicilor. În prezent, România are aproximativ 3,8 milione de cetățeni peste 65 de ani și astfel riscul de izolare socială este foarte mare. Am discutat despre proiectul care vine în ajutorul acestora, “Conectăm Generații în lumea digitală”, derulat de Fundația Regală Margareta a României, cu Iuliana Rada, director de Programe al Fundației Regale Margareta a României, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
„Noi avem un proiect mai vechi care se numește telefonul vârstnicului și, așa cum îi spune și numele, este o linie telefonică care poate fi apelată gratuit și pentru că îl rulăm de atâția ani, tocmai ce o să anunțăm că am primit 100.000 de apeluri, până în prezent. Acolo, noi aflăm tot ceea ce ține de persoanele senioare. Noi îi numim seniori pe cei care au vârsta de peste 65 de ani. Sunt foarte mulți oameni care ne sună și care ne povestesc lucrurile cu care se confruntă în viața de zi cu zi, din toată țara. Digitalizarea a reieșit ca o nevoie foarte mare. Desigur, ei nu o numesc digitalizare. Ăsta este un termen pe care îl folosim noi, acum. Ei ne spun așa, eu am un telefon smart. E deștept că zice că e smart, dar nu știu să-l folosesc și aș vrea să pot să îl folosesc, să țin legătura cu familia sau copiii mei. Asta este una dintre cerințele lor principale.”
Conexiunea cu ceilalți
Socializarea este unul dintre elementele extrem de importante din viața unui om. Pandemia, care ne-a ținut în spatele ușilor închise, a deschis noi posibilități de socializare, iar asta a însemnat o accelerare a dezvoltării conexiunilor în lumea digitală. Părinții noștri au înțeles că lumea nu stă în loc și că trebuie să învețe să folosească noile tehnologii. La rândul lor, seniorii sunt o sursă neobosită de informații pe care o transmit celor din jur. Mai mult decât atât, ei devin bunicii copiilor care nu au familii, în cadrul programelor de voluntariat derulate de Fundația Regală Margareta a României.
„Cel mai mult le lipsește conexiunea cu familia. Asta a pornit din timpul pandemiei. când erau destul de izolați și atunci folosirea acestor dispozitive a avut o creștere de neimaginat până atunci. Vor să ia legătura cu copiii, vor să ia legătura cu nepoții pe care acum vor să-i vadă în fotografii, în filmulețe, nu mai sunt scrisorile de pe vremuri în care descriai în cuvinte ceea ce se întâmplă. Asta și facem cu ei, este un atelier dedicat în întregime whatsapp-ului și nu este doar whatsapp-ul cel care este folosit. Mai sunt și rețele de social media. Facebook, în general, fiindcă acolo, am descoperit și noi cu foarte mare surprindere și încântare, se întâlnesc cu foști colegi de facultate, de liceu. Adică se reiau niște legături care înainte se pierdeau.
(…) Avem o metodă, o abordare intergenerațională, de foarte multe ori noi schimbăm cumva rolurile, iar seniorii care, de regulă, odată ieșiți la pensie, sunt cumva uitați într-un colț al societății, ajung să fie ei vectorii schimbării. Ei sunt voluntari și fac voluntariat în centrele noastre de tip after school pentru copiii din medii vulnerabile, unde fac meditații, fac tot felul de ateliere meșteșugărești și așa mai departe. Își redescoperă un rol în societate, pe care nu credeau că l-ar mai putea avea și care lor le dă un sens în viață, mai ales celor care sunt singuri sau care nu au familie.”
Curiozitatea deschide noi orizonturi
Când teama de nou este depășită, se instalează curiozitatea, iar această deschidere a perspectivei ne face să vrem să aflăm din ce în ce mai multe informații. Așa se întâmplă și cu seniorii care vor să înțeleagă lumea prin filtrul digitalizării.
„Odată ce deschidem porțile acestei lumi digitale seniorilor cu care noi lucrăm, sunt fascinați. Se întorc la atelierele noastre, vin ei singuri cu întrebări și ajungem uneori chiar și la niște discuții care sunt dincolo de competențele de bază digitale, iar una dintre consecințe este că le deschide foarte mult curiozitatea și mintea încât generează dezbateri. Adică este ceva activ, care îi scoate din viața de zi cu zi, în care te duci la piață, te duci să plătești taxe, facturi și toate celelalte”
Siguranța online
Pentru că mediul online își are propriile capcane, seniorii care accesează programele fundației beneficiază atât de programe dedicate siguranței online, cât și de module care tratează acest subiect, în cadrul fiecărui atelier din sfera digitală. (…)Înscrierea și toate informațiile utile pot fi aflate la Telefonul Vârstnicului – 0800 460 001.Este linia noastră de telefon gratuită, apelabilă oricând. Acolo facem înscrierile.”, a precizat Iuliana Rada, director de Programe al Fundației Regale Margareta a României, care a mai adăugat:
„La fiecare tematică pe care o abordăm acoperim și zona de siguranță online, care poate ține atât de zona de excrocherii cât și de interacțiunea cu necunoscuți, care pot fi la fel de periculoși, precum sunt și schemele bancare sau așa mai departe. Este vorba de cum reușim să contribuim la educația lor în acest sens, astfel încât să știi să-ți pui niște întrebări înainte de a face anumite lucruri. Și odată ce îți dezvolți această capacitate de a a-ți pune, nu știu, două-trei întrebări de bază, nu mai ai cum să fii păcălit. Avem un atelier dedicat siguranței online dar, de fiecare dată când abordăm teme, după cum ziceam, unul din ateliere este despre whatsapp, acolo iarăși vorbim despre ce faci cu cei care te abordează, deși nu au numărul tău sau știm cu toții că sunt apeluri de la numere de telefon din străinătate, care în mod clar nu au nici o legătură cu noi.”
Află care sunt atelierele dedicate seniorilor aici.