VIDEO: Oana și Ion Andrei Puican – „Cheia unei relații funcționale pe termen lung este aceea de a rămâne acea dinamică de doi la bază.”
Viteza cu care ne trăim viața, nevoia de a fi prezenți atât într-o lume reală, cât și într-una digitală, dar și invadarea intimității și a relațiilor din cauza social media ne pot face să suferim emoțional.
Articol de bucurestifm, 20 mai 2024, 13:29 / actualizat: 20 mai 2024, 14:50
Într-o astfel de perioadă, este nevoie de cineva care să ne spună mai multe despre terapia de cuplu și despre cum putem construi și menține o relație sănătoasă, o familie funcțională și echilibrată.
Ion Andrei Puican și Oana Puican formează un cuplu de psihoterapeuți care vorbește despre toate cele de mai sus, chiar din exemple personale.
Viața multor cupluri se schimbă odată cu apariția unui copil, așa s-a întâmplat și în relația Oanei si a lui Ion Puican: „S-a schimbat foarte mult, așa cum se schimbă viața oricui când apare un copil. Este normal pentru că este ceva nou, este un moment în care te simți împlinit, dar care vine și cu părțile neplăcute. Primele luni au fost foarte dificile, dar pe măsură ce ne-am adaptat și ne-am reformulat în trei, ne-am găsit echilibrul.”
Aceștia ne-au explicat ce poți face pentru ca relația de cuplu să nu se strice: „Cheia unei relații funcționale pe termen lung, fără disfuncționalități majore, este aceea de a rămâne acea dinamică de doi la bază.”
„Din păcate, tendința societății este să pună foarte mult accent pe copil și nu este neapărat un lucru rău, în momentul în care apare copilul, automat primește atenție, îngrijire și tot ce are nevoie. Problema este că toate aceste se îndreptă doar către el și pleacă atenția din locul de unde a pornit copilul, adică de la cuplu.”
Doar dacă nu se mai poate face nimic, este recomandat să pui stop relației: „Uneori este bine să te oprești, în special pentru copii, când nu se mai poate. Nu spui stop cum ai dat de greu, faci tot ce ține de tine să repari. Era la un moment dat o postare pe Facebook unde erau întrebați doi vârstnici ce era diferit acum 50 de ani, iar ei au răspuns că lucrurile se reparau, nu se aruncau și nu se înlocuiau.”
Cei doi psihoterapeuți recomandă cuplurilor să vină la cabinet înainte de a concepe un copil: „Ar trebui să te duci la terapie de cuplu înainte de a face copilul, așa cum trebuie să-ți faci analizele ca să te duci la starea civilă. Eu aș zice că ar fi suficiente undeva la 10 ședințe.”
„Mulți spun că se iubesc, că sunt bine, și le explicăm că este excelent, dar trebuie să învățăm și cum să păstrăm în timp o relație fericită.”
Oana și Ion Puican au un podcast împreună, numit „Să vorbim de vorbă”. Despre acesta invitații din matinal ne-au spus: „L-am pornit cu un alt nume, se numea Psiholog Puican și ne-am dat seama că poate să sperie foarte tare. Noi ne dorim să aducem oameni din mai multe zone la acest podcast al nostru, unde să vorbim de vorbă. Fetița noastră de 3 ani spunea pe atunci să vorbim de vorbă încontinuu, așa ne-a venit ideea asta.”
„Suntem singurul cuplu de psihoterapeuți din România care se văd și se expun, care vorbesc despre ce înseamnă să fii cuplu, având acest avantaj că suntem o familie. Venim atât cu perspectiva feminină, cât și cu cea masculină, cred că ajută foarte mult.”
„Femeile și bărbații sunt foarte diferiți și este un lucru bun. Sperie la început, dar dacă învățăm în ce constau diferențele dintre noi, le putem folosi pentru binele cuplului și astfel, ne completăm.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a afla ce trebuie să faci pentru a îți îmbunătăți relația de cuplu!
Autor: Cornel Munteanu