Festinul de altădată în oglindă cu abundența din zilele noastre
Dietă, nutriție, sport, sunt cele trei cuvinte pe care le tot repetăm de-a lungul fiecărei zile. Ne dorim un corp sănătos și într-o formă fizică foarte bună. În același timp, din celălalt colț al ringului ne zâmbesc provocator alimentele preferate. Ne apropiem de sărbători, iar asta înseamnă mese pline cu ceea ce ne place foarte mult să mâncăm. Atunci, cum ne păstrăm în formă de sărbători? Cum reintroducem în meniul zilnic alimentele la care am renunțat pe durata postului? Cum suplinim lipsa unei activități fizice intense? Am aflat #InComunitate ce și cum mâncăm de sărbători, cum ne putem păstra forma fizică și cum putem căpăta obiceiuri alimentare sănătoase de la Laura Ene, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice.
“Este o tradiție. Nu ajungi niciodată în casa unui român fără să nu înșire din preaplinul cu care s-a pregătit. Așa am fost obișnuiți. Însă, în zilele noastre preaplinul este mult prea plin și vine peste tot ceea ce găsim în galantare. Când eram eu copil, mesele erau pline dar, în afara acelor mese pline, era mai puțină mâncare în magazine și chiar era o bucurie să mănânci alimente deosebite la mese. Problema acum este că avem acces absolut tot anul, în fiecare secundă a vieții noastre, 24 din 24, pentru că e telefonul aproape și comanda vine imediat, la orice fel de mâncare. Înainte făceam un festin, ținea o zi, două, în a treia ne întorceam, fără să ne mai gândim la asta, la mâncarea de zi cu zi. Ne întorceam, însă, și la mișcare.”
Doza face diferența dintre nutrienți și otravă
Nimic din ceea ce este prea mult, prea des, nu face bine organismului. Un aliment rămâne nutritiv câtă vreme nu îl consumăm în exces. Nici apa consumată fără limită nu este recomandată. Echilibrul rămâne cheia pentru o viață sănătoasă.
„Doza face diferența și până la urmă doza va face și otrava. Dacă mănânci o găleată de salată, sigur că poate să fie sănătoasă, dar cu pesticidele și ierbicidele despre care tot vorbim, tot măsura și dimensiunea porției va face întotdeauna diferența. Echilibrul. Ce înseamnă echilibru? Înseamnă un pic de disciplină, un pic de organizare și alegerea pe cât se poate a alimentelor de calitate. Bine, asta știe toată lumea. Eu sunt cea mai conștientă de faptul că nimeni nu intră în cabinetul unui medic nutriționist neștiind ce trebuie să facă. Toată lumea știe că îngrașă cartofii prăjiți, că nu e bine să bei sucuri acidulate, că ar fi bine să faci cel puțin 5000 de pași pe zi sau că ar trebui să mănânci ultima masă la o anumită oră, cu cel puțin 3 ore înainte de somn. Eu cred că oamenii intră în cabinetul unui medic nutriționist să afle cum să și greșească, cum să mănânce un cartof prăjit, cum să mănânce o sărmăluță, cum să mănânce o ciorbă, fie ea și de burtă, cum să se bucure de mâncare, dar să nu se cunoască pe cântar și pe sănătate. Cumva, astea sunt trucurile pe care cei mai buni medici nutriționiști știu să le ofere.”
5 trucuri care ne ajută să ne menținem în formă
Nu este vorba de formule magice care să ne facă să mâncăm orice, oricând și oricât. Dar sunt cinci idei care ne ajută să facem acei pași către echilibru. Echilibrul este, se pare, „trucul” care ne ajută să rămânem în formă și să ne și bucurăm de alimentele preferate, în compania celor dragi nouă.
„1. Primul meu truc este că nu plec flămândă niciodată la o masă despre care știu că este încărcată de mâncare care îmi place foarte mult. Întotdeauna mănânc ceva înainte de a pleca de acasă.
- Nu mănânc niciodată de pe masă, îmi pun în farfurie câte o porție din tot ceea ce îmi face cu ochiul și decid ce mi-a plăcut cel mai mult. Apoi, îmi mai pun o porți, probabil încă un ou sau două umplute.
- Am grijă să mănânc doar ce este absolut special de aceste sărbători. Nu mă duc la lucruri pe care le pot mânca în fiecare zi. Cum spuneam, nu mă duc la măsline, nu mă duc la brânză, la salam, asta pot să mănânc oricând.
- Întotdeauna las loc și pentru ce urmează, întotdeauna las liber între mai multe feluri de mâncare și, foarte important, strâng masa sau rog a fi strânsă masa imediat după ce s-a servit un fel. Pentru că dacă rămâi cu masa întinsă inevitabil mâna ți se întinde și mai mănânci ceva
- Al cincilea truc, care îmi place foarte mult și pe care îl folosesc la fiecare sărbătoare, este că mă îmbrac cu haine care să urmeze linia corpului, sau pun o curea, un pantalon un pic mai strâns și care să mă avertizeze atunci când am depășit măsura stomacului și măsura bunei digestii.”
Vezi aici toate sfaturile despre nutriție primite de la invitata ediției, Laura Ene, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice.