VIDEO: Află de ce vaccinarea este măsura care salvează cele mai multe vieți
În ultima săptămână a lunii aprilie este marcată Săptămâna Mondială a Imunizării. Ma vorbit #InComunitate despre importanța vaccinurilor pentru protecția la scară largă a populației cu dr. Daciana Toma, medic de familie.
Articol de Monica Liche, 24 aprilie 2024, 16:45
„Am citit undeva că după introducerea apei potabile, vaccinarea a fost măsura care a salvat cele mai multe vieți. În momentul în care privești din această perspectivă înțelegi, de ce trebuie privită vaccinarea ca o măsură care contribuie la sănătate. Lucrurile se schimbă, ar fi păcat să rămânem ancorați în mesajele de acum 20-30 de ani. Mai avem încă mult de lucru la asta, în sensul că noi învățăm că sănătatea ți-o dă Dumnezeu și ce o fi, o fi. Partea neplăcută este că de foarte multe ori ne îngrijorăm de sănătate doar în momentul în care nu o avem și regretăm că nu am făcut lucruri pe care le puteam face dar, de foarte multe ori, regretele sunt tardive.”
Vaccinarea la copii
Imunizarea copiilor a scăzut în zona vârstei de peste 5- 6 ani, iar unul dintre motive pare să fie mutarea actului de vaccinare în zona medicinei de familie. Acest lucru a influențat decizia părinților care, după primii ani de viață al copilului, devin mai relaxați și scade „interesul legat de ceea ce înseamnă controalele periodice”, a precizat Daciana Toma, medic de familie, care a mai adăugat:
„La copii până într-un an, de cele mai multe ori, rata de vaccinare e bună. Da merită urmărit pe grupe de vârstă, pentru a vedea unde se pierde. Ratele de vaccinare erau mult mai bune atunci când se făcea vaccinarea la școală. Acum, vaccinarea a fost mutată la medicul de familie. Cumva, eu cred că a scăzut rata vaccinală pentru că părinții acționează pe criteriul: „dacă copilul sănătos, de ce să-l mai duc la doctor?”.”
Vaccinarea anti hpv
În ciuda unui început eșuat, rezultat al unei campanii mediatice nu tocmai fericite, mesajul importanței acestui vaccin a ajuns la destinatar. O altă veste bună ar fi că, din iarna anului trecut, vaccinarea anti hpv este gratuită pentru fetele și băieții aflați între 11 și 18 ani.
„Să zic și partea bună și mie mi-e foarte drag să constat acest lucru. Vaccinarea anti hpv a fost introdusă și a fost un eșec la momentul acela, prin 2008 și dacă atunci a fost, să zic chiar dezastru mediatic, dar cumva așa a fost, (…) o greșeală de comunicare a lor. Adică, noi ca medici de familie, habar n-aveam că se întâmplă, se întâmpla în școli. Noi ne-am apucat să vorbim. Adulte și mame, femeile care atunci erau tinere își aduc copiii la vaccinare.”
Importanța testului Papanicolau și a ecografiilor mamare
Aceste testări periodice ajută în depistarea timpurie a problemelor care în timp s-ar putea transforma în boli extrem de grave. Diagnosticarea timpurie înseamnă și tratamente mai ușor de suportat.
„E obligatoriu, pentru oricare dintre noi, măcar o dată la doi ani să facem testul Papanicolau , măcar o dată la 2 ani, să facem ecografie mamară sau mamografie, diferă în funcție de vârstă. În momentul în care îți vine o pacientă cu rezultatul de la Papanicolau și este un rezultat incert sau e un rezultat în care sunt identificate niște leziuni precanceroase, ăla e momentul în care din nou realizezi cât de grav e totul, te bucuri și că a făcut examinarea și că nu a depistat în stadiul de cancer, dar pe de altă parte, emoția și îngrijorarea pe care le au femeia respectivă și familia ei sunt foarte greu de descris în cuvinte.”
Sănătatea noastră depinde de rutina noastă de îngrijire a ei
Crearea acestei rutine de îngrijire este primul pas către o viață sănătoasă. Fiecare analiză făcută, fiecare moment în care luam în serios igiena personală, fiecare control medical ne vor ajuta să rămânem în zona de siguranță.
„Dacă o să începem să înțelegem cât de importantă este sănătatea și o să începem să ne spălăm pe mâini, dacă o să începem să ne îngrijim, să ne facem analize periodice, să facem examinări periodice, să intrăm într-o rutină de îngrijire a sănătății, va veni și parte cu vaccinarea și vom înțelege și importanța ei pentru viața noastră.” – dr. Daciana Toma, medic de familie