VIDEO: „Abia în momentul în care îți auzi cuvintele în intimitate descoperi lucruri pe care ai vrea să le dezvolți.” – Doina Ruști
Articol de bucurestifm, 15 februarie 2024, 14:26
Doina Ruști ne detaliază ce se va întâmpla la evenimentul din cadrul renumitului liceu din Capitală. „Astăzi, împreună cu Muzeul Literaturii Române din București, mergem la Sava pentru a face un experiment de lectură. Alex Turcu va aduce în discuție tot felul de probleme legate de importanța audiobook-urilor, ce mai înseamnă lectura publică și ce înseamnă lectura în intimitate.”
„Despre toate astea vom discuta și vom face un pic de spectacol. Alex, fiind actor, a pregătit un recital, iar eu am de gând să citesc două pagini din Cămașa în carouri și alte 10 întâmplări din București. Am găsit aici ceva interesant, un experiment de lectură individuală.”
„Este vorba despre un experiment care te pune în fața unei cărți, aceluiași pasaj citit de cineva citit în public, să zicem, și apoi reluat în intimitate. De fiecare dată sunt alte amănunte care îți ies în cale. Vezi alte detalii și ești în stare să pui alte întrebări. Asta aș vrea să aducă acest experiment.”
Nu este prima incercare de acest gen. „Am fost săptămâna trecută la Școala Centrală și am făcut o lectură publică în cor, tocmai pentru a ne conecta fiecare la vocea celuilalt. Am citit un fragment împreună cu o sală imensă, plină de copii care trecuseră prin același fragment anterior acasă. Am făcut o comparație între acele detalii care au rămas după lectura individuală și după lectura colectivă.”
Doina ne spune că scrierile ei au fost și înregistrate vocal, chiar de ea. „Au fost realizate cam toate cărțile apărute în ultimii 4 ani. Sunt și audiobook-uri și vreau să spun că am un oarecare succes pe platformă. Sunt cărți ascultate în primul rând de românii din străinătate, dar și de oamenii care sunt foarte ocupați și în vremea asta. Poate mai fac și alte chestiuni și așa primesc cam zilnic câte un raport.”
„Pe de altă parte, experiența asta a lecturii,nu se compară cu nimic, pentru că abia în momentul în care îți auzi cuvintele și-ți auzi povestea pe care tu ai scris-o, în intimitate și în tăcere de plină, descoperi lucruri pe care ai vrea să le dezvolți, pe care ai vrea să le refaci și altele care te stimulează.”
Invitata este de părere că doar scriitorul poate transmite în totalitate mesajul cărții. „De pildă, sunt multe platforme acum care înregistrează cu actori. Multe dintre ele sunt de neascultat. Pentru mine, sunt aproape ratate pentru că vocea autorului este de neînlocuit. O voce actoricească, mai ales una care înregistrează fără să cunoască, opera integrală a acelui scriitor, poate să dea peste cap cartea. În plus, actorii au tendința de a dramatiza, de a face să sune artificial povestea.”
Scriitoarea este de părere că nu poți să reții informații doar prin lectură. „Eu cred că este vorba despre aptitudinile fiecărui om pentru că există atât memorie auditivă, cât și vizuală, în funcție de asta alegi tipul de lectură. Pe de altă parte, nu trebuie neglijat faptul că un audiobook îți aduce pe tapet și vocea interioară a celui care citește.”
Pe Doina Ruști o găsiți pe toate platoformele din mediul online. „Da, categoric am tot ce se poate astăzi, am un canal de Youtube, chiar și TikTok. Acolo bate viața imediată și noi suntem obligați să știm ce se întâmplă în clipa asta cu oamenii de lângă noi, fără a pune etichete depreciative.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus pentru a asculta un interviu demn de 15 februarie, Ziua Națională a Lecturii!