UPDATE: Război in Ucraina – evacuare eşuată, in Mariupol

UPDATE: Kievul a anunţat joi că zece militari şi nouă civili au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri de război cu Rusia, fără a preciza câţi ruşi au fost remişi Moscovei, transmit Reuters şi AFP.

„De această dată printre persoanele eliberate se numără şi răniţi şi acest lucru este important. Acum vor putea beneficia de îngrijiri complete”, a precizat pe Telegram vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk.

Precedentul schimb de prizonieri a avut loc marţi, atunci fiind vorba, potrivit vicepremierului ucrainean, de al cincilea schimb de prizonieri de la începutul invaziei ruse din Ucraina, pe 24 februarie a.c


UPDATE: Trupele ruse au atacat cu rachete oraşul ucrainean Zaporojie – a anunţat, joi, şeful Administraţiei Militare Regionale, Oleksandr Staruh.

Potrivit acestuia, oraşul a fost vizat de două atacuri aeriene. „Nu au fost înregistrate victime. Inamicul a încercat încă o dată să deterioreze infrastructura oraşului prin lovituri cu rachete” – a scris guvernatorul pe Facebook, făcând apel la localnici să nu fotografieze nimic şi să nu distribuie materiale foto şi video pe reţelele de socializare. Staruh a promis că va reveni cu detalii.


UPDATE: Patru autobuze de evacuare a civililor au reuşit să părăsească portul ucrainean Mariupol, a anunţat joi viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk, informează France Presse.

Evacuările, care urmează să continue joi, intervin în momentul în care acest port strategic de la Marea Azov pare pe punctul de a cădea în mâinile Rusiei după aproape două luni de asediu.

Ultimii luptători ucraineni rămaşi, adăpostiţi în combinatul siderurgic Azovstal, refuză să se predea, cerând comunităţii internaţionale „garanţii de securitate” pentru a se retrage.

Câteva sute de civili, lipsiţi de hrană şi apă, s-au adăpostit acolo împreună cu batalionul 36 al armatei ucrainene şi batalionul Azov, ultimele două unităţi de luptă din Mariupol, potrivit autorităţilor ucrainene.

Moscova, care a lansat mai multe ultimatumuri luptătorilor ucraineni, este hotărâtă să cucerească acest port care să-i permită să se conecteze total cu Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, şi republicile separatiste proruse din Donbas, adaugă AFP.


Coridorul pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei nu a funcţionat miercuri, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a acuzat partea rusă că a încălcat acordul de încetare a focului şi a blocat accesul autobuzelor.

„Din păcate, coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcţionat aşa cum era planificat astăzi”, a deplâns miercuri seara situaţia oficialul ucrainean, după ce în cursul dimineţii a anunţat un acord „preliminar” cu Rusia pentru crearea coridorului, primul de acest tip de sâmbătă.

„Din cauza lipsei de control asupra propriei armate pe teren, ocupanţii nu au fost în măsură să asigure o încetare adecvată a focului”, a subliniat doamna Vereşciuk.

„În plus, din cauza dezorganizării şi a neglijenţei lor, nu au fost în măsură să asigure un transport rapid al persoanelor până în punctul în care aşteptau zecile noastre de autobuze şi ambulanţe”, a adăugat ea.

De sâmbătă nu a mai fost stabilit niciun coridor de evacuare în Ucraina din lipsa unui acord cu partea rusă care şi-a intensificat atacurile în estul ţării în ultimele zile.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat reporterilor că SUA furnizează evaluări autorităţilor ucrainene cu privire la posibilitatea de a stabili coridoare umanitare, dar că este o „decizie dificilă” de luat.

„Au existat acorduri stabilite anterior privind coridoarele umanitare care au eşuat deoarece securitatea a fost încălcată de forţele ruse”, a spus el.

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre situaţia tragică din Mariupol, unde soldaţii ucraineni baricadaţi într-o uzină, bombardaţi şi asediaţi, au alături „sute de răniţi” şi „aproximativ o mie de civili, femei şi copii”, pe care îi „protejează cu preţul vieţii”.

 

Sursa foto: nationworldnews.com

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.