Cinema, evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 septembrie
* Şi astăzi demersul cultural Un secol de cinema românesc la Bucureşti are un program de proiecţii bogat.
Articol de , 19 septembrie 2019, 12:31 / actualizat: 19 septembrie 2019, 14:40
˟ La Cinemateca Eforie puteţi viziona:
– de la ora 16:00, primul film istoric românesc, „Independenţa României”, în care Aristide Demetriade şi Grigore Brezeanu reconstituie principalele etape ale Războiului de Independenţă de la 1877, incluzând şi povestea lui Peneş Curcanul din poezia lui Vasile Alecsandri, dar şi idila acestuia cu Rodica; din distribuţie fac parte Constantin Nottara, Aurel Athanasescu, Aristide Demetriade;
– de la ora 17:30, animaţia „Scurtă istorie” de Ion Popescu-Gopo, urmată de „Restul e tăcere” de Nae Caranfil ce spune povestea tragi-comică a realizării unui film precum „Independenţa României” la începuturile cinematografiei în România, regizorul (Marius Florea Vizante) murind de tuberculoză, finanţatorul (Ovidiu Niculescu) sfârşind în ospiciu după ce provoacă un incendiu în care moare actriţa principală, dar filmul „supravieţuieşte”;
– de la ora 20:00, drama istorică „Răscoala”, regizată de Mircea Mureşan şi distinsă în 1966 cu Premiul „Opera Prima” la Festivalul de la Cannes, în care Ilarion Ciobanu interpretează pe ţăranul Petre Petre, eroul principal al cunoscutului roman omonim de Liviu Rebreanu prin intermediul căruia sunt relatate evenimentele din timpul răscoalei din 1907, de la declanşare şi până la înăbuşirea ei.
˟ La Cinema Union sunt proiectate filmele:
– de la ora 18:00, drama „Adela”, ecranizare regizată de Mircea Veroiu în 1984, a celebrului roman omonim al lui Garabet Ibrăileanu, inspirat din lumea oraşului românesc din perioada postbelică; cu: George Motoi şi Marina Procopie în rolurile principale;
– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar despre pictura naivă „În pădurea cea stufoasă” de Titus Mesaroş şi drama „Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor” realizată de Emanuel Pârvu, ce spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv de o săptămână interpretat de Şerban Pavlu, care, pentru a o păstra acasă pe Meda, fata pe care au avut-o timp de opt ani în asistenţă maternală, trebuie să facă rost de bani.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:
– de la ora 18:00, drama „Secvenţe” de Alexandru Tatos compusă din 3 episoade independente: „Telefonul”, „Prospecţie” şi „Patru palme”, având ca liant echipa de filmare şi implicit atmosfera şi problemele specifice muncii depuse de aceasta la realizarea unui film; cu: Mircea Diaconu, Ion Vîlcu, Geo Barton, Constantin Drăgănescu, Luminiţa Gheorghiu, Emilia Dobrin;
– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Va veni o zi” de Copel Moscu şi drama „Hotel de lux”, parabolă de Dan Piţa distinsă în 1992 cu Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia; cu: Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu.
˟ La ArCuB – Sala Studio puteţi viziona filmele documentare:
– de la ora 18:00, „Carte-obiect, carte-spirit” de Sorin Ilieşiu, „Maria” de Claudiu Mitcu, „Brigada sperietori” de Napoleon Helmis şi „Varză, cartofi şi alţi demoni” de Şerban Georgescu;
– de la ora 20:00, scurtmetrajul „Hobiţa, coloana şi tractorul” de Cornel Mihalache şi lungmetrajul „Crulic – drumul spre dincolo” film de animaţie de Anca Damian ce spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ţinut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei.
˟ La ArCuB – Sala Mare, de la ora 19:00 se reia drama „Marţi, după Crăciun” realizată de Radu Muntean, care susţine un masterclass după proiecţie.
˟ La Tinerimea Română continuă proiecţii cu documentare produse de Studioul Sahia şi prezentate sub genericele: „Locuri cu semnificaţii & more”, de la ora 18:30, şi „Oameni şi vârste”, de la ora 20:00.
˟ La Biblioteca Naţională – Sala Mircea Eliade, de la ora 18:00 se reia drama „Prin cenuşa imperiului”, ecranizarea romanului „Jocul cu moartea”, scris de Zaharia Stancu, regizată în 1975 de Andrei Blaier, ce urmăreşte experienţa jocului cu moartea prin „cenuşa imperiului austro-ungar” agonizant a două personaje total diferite: Darie, un tânăr fără experienţa vieţii jucat de Gabriel Oseciuc, şi un bărbat matur ciudat şi cinic, genul escrocului trecut prin toate silniciile vieţii, versatil, perfid, dar orgolios cu pretenţii de nobleţe, pentru care este supranumit Diplomatul, fabulos interpretat de Gheorghe Dinică.
˟ La Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), de la ora 20:30 are loc proiecţia dramei „Zidul”, filmul de debut al regizorului Constantin Vaeni în care Gabriel Oseciuc interpretează pe Victor, fiul unui muncitor ucis în timpul unei greve, care acceptă să fie zidit într-o cameră abil camuflată unde să tipărească ziarul comunist „România liberă” după căderea ultimei tipografii legale unde era tipărit, păstrând legătura cu ai săi printr-un sistem ingenios.
˟ La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00 este programată proiecţia în reluare a dramei „Scurtcircuit” realizată de Cătălin Saizescu, ce spune povestea de iubire a doi adolescenţi, Emi şi Melania, care se intersectează cu tragedia incendiului de la Maternitatea Giuleşti, dar şi cu mentalităţi retrograde.
* De la ora 18:30, la Cinema Elvira Popescu are loc încă o proiecţie în avanpremieră cu comedia dramatică şi romantică „L’homme fidèle / Un om fidel” de Louis Garrel, care interpretează şi rolul titular, pe Abel, despărţit în urmă cu 10 ani de Marianne (Laetitia Casta). Când se reîntâlnesc, el decide să o recucerească. Dar situaţia s-a schimbat: Marianne are un fiu, pe Joseph (Joseph Engel), iar mătuşa lui, tânăra Eve (Lily-Rose Melody Depp), este acum femeie în toată firea. Şi toţi au secrete de ascuns…
* Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) reia de astăzi programul săptămânal „Giovedì al Cinema / Joia la film”, deseară, de la ora 19:00 fiind prezentată comedia „La sedia della Felicità” de Carlo Mazzacurati, cu Valerio Mastandrea şi Giuseppe Battiston, în care o cosmeticiană şi un artist de tatuaje sunt în căutarea unei comori ce stă ascunsă într-un scaun. Un preot misterios e pe urmele lor. Mai întâi rivale, apoi aliate, cele trei personaje se încurcă într-o fantastică aventură presărată cu neînţelegeri şi surprize pe măsură.