Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 16 septembrie
Articol de , 16 septembrie 2019, 14:53 / actualizat: 16 septembrie 2019, 16:04
CINEMA
* Până pe 22 septembrie în 14 săli din Capitală se desfăşoară ediţia bucureşteană a demersului cultural „Un secol de cinema românesc”, o iniţiativă originală a DACIN SARA, ce şi-a propus să prezinte pe plan naţional şi internaţional bogăţia şi diversitatea cinematografiei româneşti, de la generaţiile de aur ale făuritorilor de şcoală, la ultimele generaţii de creatori, laureaţi ai marilor premii internaţionale. Programul de proiecţii al zilei este bogat.
˟ La ArCuB rulează:
– de la ora 18:00, la Sala Studio, documentarele: „Masacrul de la Fântâna Albă” de Lucia Hossu-Longin (care reface istoria zilei de 1 aprilie 1941 când un grup de peste 3000 de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului a format o coloană paşnică şi s-a îndreptat spre noua graniţă sovieto-română, la Fântâna Albă) şi „Nu te supăra, dar…” de Adina Pintilie (despre o lume marginală, nulă din punct de vedere al utilităţii sociale, care, scăpând sistemului, scăpând sclaviei pe care o implică „integrarea socială”, capătă în schimb privilegiul reflecţiei, al reevaluării propriei existenţe);
– de la ora 20:00, tot la Sala Studio, documentarele: „Atâta linişte-i în jur” de Laurenţiu şi Anca Damian şi „Martha Bibescu: Doamna cu trandafiri” de Cristina Nichituş;
– tot de la ora 20:00, la Sala Mare, „Eu când vreau să fluier, fluier”, drama unui puşcăriaş ce decide să evadeze cu cinci zile înainte de eliberare, realizată de Florin Şerban, cu George Piştereanu în rolul principal, distinsă în 2010 cu premiile Ursul de Argint şi Alfred Bauer la Berlinale.
˟ La Cinemateca Eforie puteţi viziona:
– de la ora 18:00, „Ţapinarii”, parabolă despre viaţă şi moarte, despre dragoste şi singurătate, despre sensul vieţii, singurul film valoros realizat de Ioan Cărmăzan, în 1983, având în distribuţie pe Remus Mărgineanu şi Mariana Buruiană;
– de la ora 20:00, scurtmetrajul documentar „Liniştea picturii” de Mirel Ilieşiu şi „Marfa şi banii”, dramă ce a lansat cariera regizorului Cristi Puiu, dar şi a unor actori precum Alexandru Papadopol, Dragoş Bucur şi Ioana Flora care joacă în film alături de deja consacraţii Răzvan Vasilescu, Doru Ana, Luminiţa Gheorghiu.
˟ La Cinema Union sunt proiectate:
– de la ora 18:00, „Occident”, comedie de Cristian Mungiu, cu Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan, ce porneşte de la ideea că micile necazuri de zi cu zi par uneori foarte hazlii, atunci când se întâmplă altora;
– de la ora 20:00, două filme realizate de Laurenţiu Damian: scurtmetrajul documentar „Cota zero” şi „Rămânerea”, cu Dan Condurache, Maia Morgenstern, Mircea Albulescu, George Alexandru, Valentin Uritescu, un poem în proză (sau un roman în versuri) despre căutarea rădăcinilor, care, şi de această dată, sunt amare…
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului rulează:
– de la ora 18:00, o selecţie de 7 scurtmetraje documentare;
– de la ora 20:00, „Kapitalism – Reţeta noastră secretă”, documentar de Alexandru Solomon ce descrie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă, prezentat de cei mai mari magnaţi din România anului 2010.
˟ La Tinerimea Română puteţi viziona:
– de la ora 18:30, 5 scurtmetraje documentare produse de Studioul Sahia între 1964-1973 şi prezentate sub genericul „Metaforizări” („Sub aripa vulturului” de Ion Bostan, „Romanţe aspre” de Slavomir Popovici, „Găteala capului” de Paula Popescu-Doreanu, „În pădurea cea stufoasă” de Titus Mesaroş şi „Eternul feminin” de Moscu Iancu);
– de la ora 20:00, alte 5 scurtmetraje documentare produse de acelaşi Studio între 1971-1978 şi grupate sub titlul „Anii `70, când documentarul era cool” („Letopiseţul lui Hrib” de Slavomir Popovici, „Noaptea bărbaţilor” de Alexandru Boiangiu, „Porumbeii şi fanfara” de Jean Petrovici, „În marea trecere” de Mirel Ilieşiu şi „Şi…” de Ada Pistiner).
˟ La Biblioteca Naţională – Sala Mircea Eliade, de la ora 18:00 este proiectată drama „Dincolo de nisipuri”, ecranizarea nuvelei omonime şi a romanului „Îngerul a strigat” srise de Fănuş Neagu regizată în 1973 de Radu Gabrea cu Dan Nuţu, Emil Botta, Gina Patrichi, care reflectă drama unor familii ţărăneşti din Câmpia Dunării de Jos strămutate de prinţul Ipsilanti în Dobrogea, strămutări de gospodari fiind făcute şi de către regimul comunist.
˟ La Grădina cu Filme a Creart, de la ora 21:00 începe proiecţia tragi-comediei cu nuanţe de absurd şi sublim „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, realizată în 2006 de Cătălin Mitulescu, care a lansat-o pe actriţa Dorotheea Petre distinsă cu premiul de interpretare feminină al secţiunii „Un certain regard” a Festivalului de la Cannes pentru rolul interpretat în acest film, cel al Evei, o adolescentă de 17 ani îndrăgostită pentru prima dată, care locuieşte împreună cu fratele ei de 7 ani, Lalalilu, şi părinţii într-un cartier mărginaş al Capitalei şi a cărei viaţă se schimbă din ziua în care ea şi iubitul Alexandru sparg în şcoală, din greşeală, bustul lui Ceauşescu.
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU”. PROGRAMUL ZILEI
* La Ateneul Român, de la ora 17:00 începe recitalul susţinut de violonista Midori Soto şi pianistul Jean-Yves Thibaudet care interpretează 4 Sonate: în la de Robert Schumann, nr. 1 în La de Gabriel Fauré, în sol de Claude Debussy şi a III-a în la op. 25, „în caracter popular românesc”, de George Enescu.
* Trio Nuova Musica Consonante (Ion Nedelciu – clarinet, Şerban Nichifor – violoncel, Emanuel Pusztai – pian) interpretează, de la ora 18:00, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României: Sonata pentru violoncel şi pian de Anatol Vieru, „Conceptofonia” – lucrare în primă audiţie de Şerban Nichifor şi „Muzici paralele” lucrare în primă audiţie de Liana Alexandra.
* Orchestra şi corul Maggio Musicale Fiorentino susţin un concert, de la ora 20:00, la Sala Palatului dirijat de Fabio Luisi, având în program doar Recviemul de Giussepe Verdi. Solişti: Hibla Gerzmava – soprană, Veronica Simeoni – mezzosoprană, Piero Pretti – tenor, Riccardo Zanellato – bas.
* În Piaţa Festivalului (de lângă Ateneul Român) se transmit live recitalul de la Ateneul Român (de la ora 17:00) şi concertul de la Sala Palatului (de la ora 20:00). Elevi ai liceelor de muzică din Bucureşti susţin recitaluri de la ora 19:00 şi de la ora 21:40.