Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 20 septembrie
Articol de , 20 septembrie 2017, 15:16
CINEMA
* Programul zilei la American Independent Film Festival.
˟ La CinemaPRO:
– de la ora 17:15, rulează „They / Ei”, de Anahita Ghazvinizadeh, ce prezintă drama unui puber din suburbiile oraşului Chicago care trebuie să se decidă dacă să facă sau nu operaţie de schimbare de sex;
– de la ora 19:15, cinefilii din Bucureşti au programată o a doua întâlnire cu Ethan Hawke, la începutul filmului „Boyhood”, de Richard Linklater, o poveste revoluţionară despre creştere şi maturizare, văzută prin ochii unui copil pe nume Mason care creşte literalmente pe ecran, producţia fiind filmată timp de 12 ani cu aceeaşi distribuţie şi obţinând Globurile de Aur 2015 pentru mai bun film şi pentru regie, precum şi Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Berlin în 2014.
˟ La Cinemateca Eforie, de la ora 21:00 se reia dramedia „Captain Fantastic” de Matt Ross, distins anul trecut la Cannes cu Premiul pentru regie al secţiunii Un Certain Regard, în care Viggo Mortensen interpretează pe un tată devotat creşterii celor 6 copii ai săi în spiritul unei educaţii fizice şi intelectuale riguroase în pădurile din nord-vestul Pacificului, fiind obligat să părăsească acest paradis şi să intre în „rândul lumii”.
* La Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul expoziţiei „Minunata lume nouă”, de la ora 18:30 este proiectat documentarul „Searching for Patrick” de Daniel Djamo şi Oana Popan despre faimoasele construcţii din localitatea Certeze, realizate de românii care au lucrat în Franţa şi alte state din Europa occidentală.
* În cadrul noii ediţii a Galeriei Întâlnirilor, coordonată de Daniel Sur, ce se desfăşoară de la ora 20:00, la Gallery Café, din strada Leonida nr. 9 – 11, sunt proiectate scurtmetrajele de dans: „Silent Places”, „Fly On”, „Golden Boi”, „Finifugal”, „Sonder”. Proiecţia este urmată de o dezbatere despre acest gen de film la care participă: Anamaria Antoci şi Simona Deaconescu, coregrafă care a realizat unele din filme.
MUZICĂ
* Programul Festivalului Internaţional „George Enescu” de astăzi.
˟ La Ateneul Român, de la ora 17:00 începe concertul susţinut de ansamblul Les Dissonances condus de violonistul David Grimal ce are în program: Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9 de Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în re minor op. 47 de Sibelius şi Concertul pentru orchestră de Bartók.
˟ La Sala Palatului, de la ora 20:00 concertul din cadrul secţiunii „Mari orchestre ale lumii” este susţinut de Corul şi Orchestra Filarmonicii „George Enescu” sub bagheta dirijorului John Nelson. În program: Legenda dramatică „Damnaţiunea lui Faust” de Hector Berlioz. În distribuţie: Marguerite – Clémentine Margaine (mezzosoprană), Faust – Peter Hoare (tenor), Méphistophélès – Nicolas Testè (bas), Brander – Şerban Vasile (bariton).
* Trupele Jinjer şi ARCH ENEMY sunt programate să susţină un dublu concert pe scena Open Air de la Quantic Club. Accesul publicului se face, începând de la ora 19:00.
* Ca în fiecare miercuri, pe terasa Berăriei H este programat un concert de muzică românească interpretată de Joy Band, de pe la ora 20:00.
* În Control Club, de la ora 23:00 începe „The Excess Show” prezend pe Valentino Mora, Miss I şi Paula Dunker.
SPECTACOLE
* Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în avanpremieră, de la ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, spectacolul „Ping-Pong” de Sandu Macrinici; adaptarea radiofonică, regia artistică şi sound design: Mihnea Chelaru. Spectacolul va fi transmis în premieră absolută, mâine, de la ora 23.05 la Radio România Actualităţi.
* În MACAZ – Bar Teatru Coop., din Calea Moşilor nr.106, de la ora 19:00 începe o primă reprezentaţie cu spectacolul american de teatru hip-hop „Dreamscape”, de Rickerby Hinds, cu: Natali Micciche şi John „Faahz” Merchant. Evenimentul tragic din 1998 din Riverside, care a dus la uciderea lui Tyisha Miller de către forţele de poliţie chemate să o ajute este re-imaginat ca un dialog rap punctat de elemente de coregrafie hip-hop. Momentul repovestit alternativ de victimă şi de cei implicaţi, cuprinde amintiri din scurta viaţă a tinerei de 19 ani amestecate cu relatarea seacă a rapoartelor poliţiei şi ale medicului legist (textul acestora fiind cel oficial, arhivat).
* Tot de la ora 19:00, la Teatrul Dramaturgilor Români, din Calea Griviţei nr. 64-66, are loc prima reprezentaţie cu premiera „Exerciţiu de echilibru”, un spectacol de Carmen Dominte ce aduce în scenă problemele apărute din cauza lipsei de comunicare în societatea actuală. În distribuţie: Amalia Ciolan, Şerban Georgevici, Dana Stîngă şi Ruxandra Bălaşu. Muzica este semnată Ştefania Istrate iar regia şi scenografia de Felix Crainicu.
* Centrul Naţional al Dansului găzduieşte, de la ora 20:00, spectacolul „Relaxing Data – Collective Performance” de Lauren Huret, artistă, scriitoare şi cercetătoare care locuieşte în Geneva. Intrarea la acest spectacol organizat de Rokolectiv în cadrul evenimentului SHAPE Bucureşti este liberă.
EXPOZIŢII
* De la ora 18:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti este vernisată expoziţia „Bucureştii – de la urbea patriarhală la capitala marilor înfăptuiri”, ce prezintă o perspectivă asupra modului în care oraşul a fost reprezentat în arta plastică de-a lungul secolelor, urmărind atât transformările spaţiului şi locuitorilor, cât şi schimbările de ideologie şi canoane artistice. În cadrul acestei expoziţii, ce va putea fi vizitată până pe 23 septembrie 2018, au loc mai multe evenimente, primul chiar astă-seară, de la ora 21:00 când începe spectacolul multimedia „Timpul”, o călătorie în trecut pentru redescoperire atmosferei vechiului Bucureşti, cu muzica şi balurile sale pline de farmec şi savoare.
* La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, de la ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei temporare de fotografie „#Rusia – file din natură”, organizată în colaborare cu Ambasada Federaţiei Ruse, Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură din Bucureşti şi Societatea Geografică Rusă. Expoziţia poate fi vizitată până pe 20 octombrie.
* La Salonul de proiecte, de la etajul 1 a Corpului B al Palatului Universul, din strada Actor Ion Brezoianu nr. 23-25, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia „Breaking The News & Ufotopia”, o provocare la dialog ce îi pune faţă în faţă pe artiştii Dan Perjovschi şi Cristian Răduţă, continuând astfel un format de lucru prin care artişti din generaţii diferite sunt invitaţi să producă împreună o expoziţie.
CARTE
* De azi până pe 28 septembrie, au loc mai multe evenimente dedicate celui mai recent roman al Doinei Ruşti, „Logodnica”, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a editurii Polirom (print şi digital). Astfel, astăzi, de la ora 15:30, în Amfiteatrul 1 din clădirea Ion Anghelescu a Academiei de Studii Economice, începe conferinţa cu tema „Iubirea – o aspiraţie rafinată şi perfidă”.
* Tot de astăzi, până pe 24 septembrie, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, organizează cea de-a VI-a ediţie a Festivalului „Strada de C’arte”. În Arealul statuii ecvestre a Regelui Carol I se desfăşoară zilnic un Târg de carte organizat cu sprijinul Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România, precum şi Ateliere de papier mashe, grafică, multimedia, arhitectură şi design organizate sub titlul „Strada Copiilor”. Tot zilnic, în intervalul orar 17:00 – 21:00 au loc tururi ghidate în BCU „Carol I”. Pe întreaga perioadă se desfăşurare a acestui festival sunt deschise expoziţiile: „Carte obiect: ‘79 – ’96” de Ion Bitzan în Corp Boema, „Tudor Arghezi 50”- evocare la 50 de ani de la moarte în holul Aulei Magna, „Mihail Kogălniceanu 200”- aniversare 200 de ani de la naştere în holul Boteanu precum şi „Playing B-OSA” (scenograf Octavian Neculai), „Arta la intrare” şi lucrări ale studenţilor de la UNArte în Galeria de Artă Contemporană Galateca & NeoArt România. Programul primei zile mai cuprinde:
– de la ora 16:00, în Sala de Consiliu, dezbaterea „Biblioteca Digitală pentru Românii de Pretutindeni”, la care participă Ministrul Lucian Şova, Prof. Adrian Badea şi Prof. Doina Banciu;
– de la ora 17:00, în Foaierul de Lectură, lansarea cărţii „Dimitrie Gusti. Corespondenţă. Acte şi documente: bibliografie adnotată”, apărută la editura Universităţii din Bucureşti şi coordonată de Zoltán Rostás şi Mireille Rădoi;
– de la ora 18:00, în Salonul Carol I, proiecţia scurtmetrajului „The Rosslyn Enigma”, documentar de Tim Maguire despre poveşti adevărate, mituri şi legende adunate timp de 600 de ani în jurul frumos ornamentatei capele Rosslyn situată la câteva mile de capitala Scoţiei, Edinburgh;
– de la ora 19:00, în Aula Magna, un recital oferit de Parohia Boteanu-Ienii, intitulat „Pe aripi de vals” şi susţinut de soprana Ruxandra Urdăreanu, acompaniată la pian de Gőnűl Aptula.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române, de la ora 19:00 începe o dezbatere pe marginea volumului „Şmecherie şi lume rea. Universul social al manelelor”, de Adrian Şchiop. Pe lângă autor mai sun invitaţi: Speranţa Rădulescu, Bogdan Iancu, Vintilă Mihăilescu, Costi Rogozanu. Moderatorul întâlnirii: Vasile Ernu.