S.O.S. Refugiile de tramvai!
Articol de Mircea Apostolescu, 12 iunie 2017, 12:43
Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 consacra principiul potrivit caruia accentul, in cresterea gradului de mobilitate, trebuie sa cada pe dezvoltarea transportului public, iar, in cadrul acestuia, transportul electric, mai ales cel cu tramvaiul, trebuie sa capete o pondere tot mai mare, pentru ca este nepoluant si ofera o capacitate mai mare de transport de calatori.
PMUD se refera nu doar la innoirea flotei de autobuze, troleibuze si tramvaie, ci si la modernizarea si extinderea infrastructurii de tramvai.
Astfel calea de rulare pentru tramvaie urmeaza sa fie modernizata si extinsa cu 41 de kilometrii de cale dubla, iar statiile de tramvai urmeaza sa fie modernizate.
Cat priveste innoirea flotei RATB, Municipalitatea a demarat procedurile de achizitie publica pentru 400 de autobuze si cate 100 de tramvaie si troleibuze noi.
Din pacate, in momentul de fata, infrastructura de tramvai este mult ramasa in urma, chiar depreciata.
Astfel, pe Buzesti-Berzei, pe Stefan cel Mare, pe Titulescu sau pe linia 41, calea de rulare este de buna calitate si tramvaiele merg mai repede, iar refugiile au fost modernizate, avand elemente de protectie fata de traficul general, dar si scaderi de nivel pentru accesul persoanelor cu dizabilitati, a persoanelor varstnice, a mamelor cu copii in carucioare sau al celor care transporta un bagaj mai voluminos si copertine de protectie si bancute.
Dar, tot in Bucuresti, pe artere ca Giurgiului, Oltenitei, pe bulevardele George Cosbuc, Regina Maria, Ion Mihalache sau Bucurestii Noi, te lovesti de o alta realitate, desprinsa, parca, din anii ’70.
Calea de rulare este denivelata, are discontinuitati si rupturi, astfel incat tramvaiele trebuie sa mearga incet, se zguduie, se scutura si sar pe sine.
Daca nu esti obisnuit cu aceste trasee, iti este teama ca tramvaiul va deraia, la orice pas.
Refugiile de tramvai sunt si ele de tip vechi.
Au bordura foarte inalta, fara scaderi de nivel care sa faciliteze accesul persoanelor cu nevoi speciale in ceea ce priveste deplasarea.
Adesea, poti vedea bunici care se chinuie sa se urce pe refugiu sau sa coboare de pe acesta, tragand dupa ei un carucior de cumparaturi, sau mamici care cu greu pot sa se catere pe refugiu cu carutul in care se afla un copil mic.
Usor nu le este nici celor care au un bagaj mai mare, o valiza sau un troller sa se urce pe refugiul RATB.
Despre copertine de protectie, care sa apere calatorii de ploiae sau de soarele torid, sau despre bancute, pentru varstnicii care asteapta tramvaiul, nici nu poate fi vorba.
Aceste refugii nu au nici garduri de protectie fata de traficul general, ele fiind si foarte inguste.
Asa se face ca, atunci cand unii calatori coboara din tramvai, iar ceilalti asteapta sa urce, se creeaza o adevarata busculada.
Unii calatori ajung direct pe carosabil, expunandu-se pericolului de a fi accidentati de masini.
O senzatie total neplacuta este aceea care apare atunci cand pe langa refugiul de tramvai trece cate un autobuz, cate un camion sau alta masina cu tonaja mare si simti pur si simplu ca vei fi luat pe sus.
O situatie deosebit de periculoasa este aceea de la statia de tramvai „Clabucet”.
Aici, refugiul statiei de tramvai, pe directia spre Bucurestii Noi, se afla la cativa metri buni de trecerea de pietoni de la intersectia bulevardului Ion Mihalache cu strada Clabucet. Asa se face ca, dupa ce au coborat din tramvai, calatorii trebuie sa paraseasca refugiul si sa se aventureze metri buni pe carosabil, intr-un fel de „no man’s land”, unde nu sunt protejati de catre nimeni, avand intr-o parte tramvaiul care pleaca din statie, iar in cealalta masinile care se afla in mers.
Conform datelor RATB, dintre cele 524 de statii de tramvai din Bucuresti, 427 sunt de tip refugiu.
Dintre acestea ar fi fost modernizate 335, adica 78%. Ar mai fi ramas de modernizat numai 92 de statii.
Probleme mari sunt, insa, si in multe dintre statiile care nu sunt de tip refugiu.
Astfel, in statiile de tramvai de la Rondul Cosbuc, tramvaiul opreste in plina strada, iar calatorii care coboara sau care doresc sa se urce in mijlocul de transport sunt, de multe ori, pusi in pericol de catre soferii indisciplinati, care nu opresc in spatele tramvaiului aflat in statie si il depasesc prin dreapta.
Mai mult decat atat, in aceste statii, nivelul strazii coboara dinspre linia de tramvai catre trotuar. Asta face ca prima treapta a tramvaielor fara platforma coborata, care circula pe relatia Rahova-Piata Unirii, sa se ridice pana la nivelul bazinului, pentru o persoana de inaltime medie…Imaginati-va cum se poate urca in tramvai o mamaie de un metru si jumatate inaltime sau o mamica cu un copil in brate sau in carucior…
Dorim sa tragem, astazi, un nou semnal de alarma pentru sefii directiilor de specialitate ale Primariei Capitalei, cea de Transporturi si Infrastructura, cea de Investitii, etc!
Domniile lor ar trebui sa transforme PMUD dintr-o declaratie de intentii, intr-o realitate care sa imbunatateasca traiul bucurestenilor.
ATENTIE LA REFUGIILE DE TRAMVAI, DOMNILOR MARI DIRECTORI!