Comisarii ANPC au închis temporar restaurantul Elisabeta din Capitală şi l-au amendat cu 20.000 de lei
Articol de arionmihaela, 27 septembrie 2024, 10:10
Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat cu 20.000 de lei restaurantul Elisabeta din Capitală şi l-au închis temporar, în urma unei acţiuni de control.
În plus, comisarii au propus închiderea unităţii pe o perioadă de până la 6 luni.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Sector (CPCS) 5 a desfăşurat o acţiune de control la operatorul economic Zamorex Bucureşti (Restaurant Elisabeta), din Bucureşti, care derulează activităţi de alimentaţie publică şi spectacole.
Pentru abaterile constatate, operatorul economic a fost sancţionat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 20.000 lei, un avertisment, au oprit definitiv de la comercializare circa 57 kilograme de produse alimentare neconforme în valoare de aproximativ 3.000 lei, au dispus oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor şi au propus închiderea unităţii pe o perioadă de până la 6 luni.
“Este inadmisibil ca un restaurant care funcţionează în inima Capitalei să prezinte asemenea nereguli grave şi o totală lipsă de respect faţă de siguranţa consumatorilor! Faptul că unii operatori economici ignoră norme esenţiale de igienă şi securitate este revoltător. Nu putem şi nu vom tolera astfel de practici! Vom lua măsuri drastice şi exemplare pentru a proteja sănătatea consumatorilor, iar cei responsabili vor suporta cele mai aspre sancţiuni pe care le prevede legea, pentru astfel abateri”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.
În ceea ce priveşte neregulile, comisarii ANPC au constatat că operatorul economic nu a putut pune la dispoziţia echipei de control autorizaţia de funcţionare emisă de Primărie, avize DSP şi ISU, dar au găsit şi condiţii improprii de desfăşurare a activităţii precum: scări de acces rupte/deteriorate, tavan cu infiltraţi, vopsea exfoliate, praf şi impurităţi; pereţi laterali murdari, cu zone de tencuială căzută şi praguri deteriorate; fire electrice neizolate corespunzător şi tubulatura încărcată de praf şi grăsime; folosirea unor hote cu acumulări de grăsime şi a unei plite cu strat gros de grăsime şi arsură; utilizarea unui utilaj abatitor neîntreţinut, cu mucegai; folosirea unor aparate de aer condiţionat cu grad de uzură avansat; utilizarea unor spaţii frigorifice (congelare) neigienizate, cu chedere cu mucegai, cu grilajele cu acumulare de gheaţă în strat gros.
De asemenea, erau folosite tăvi de coacere şi recipiente pentru gătit cu grad avansat de uzură, iar o cameră frigorifică utilizată pentru depozitare era deteriorată şi neigienizată, cu praguri rupte, cu strat gros de murdărie, paviment cu vopsea exfoliată, cu zone de lichid scurs, provenit de la produsele congelate.
Nu în ultimul rând, au fost găsite materii prime decongelate în contact direct cu pavimentul şi existenţa unui miros greu, înţepător, în tot spaţiul tehnologic; depozitarea unor produse congelate (îngheţată, papanaşi, gogoşi de profiterol) la temperatura mediului ambiant; folosirea unor materii prime – produse nesigure – fără elemente de identificare, depozitate în spaţii neigienizate; utilizarea unor semipreparate (ex: paste fierte şi congelate), fără a respecta indicaţiile recomandate de producător, respectiv aceea de a fi consumate imediat după gătire.