VIDEO| Relațiile abuzive – de la manipulare la traumă psihologică

Articol de eugenvrabie, 10 iunie 2025, 12:38
Vinerea aceasta le-am avut invitate pe Simona Voicescu, președinta asociației ,,Necuvinte”, și Anda Nițu, psiholog clinician. Organizația a luat naștere în 2013 din nevoia de a formula un răspuns pentru problematica abuzului în familie și de gen. O problemă care nu pare a fi aproape de rezolvare, dacă ținem cont de „invazia” de violență din societate și de pe internet.
Numele asociației este inspirat din poezia lui Nichita Stănescu ,,Necuvintele” și transmite ideea că sunt prea multe cuvinte ce descriu abuzul și prea puține care descriu dreptatea. În prezent, funcționează pe cinci direcții majore: lobby și advocacy pentru amendarea legislației actuale, campanii de informare și prevenire, formare pentru profesioniști din diferite domenii, asistență umanitară și asistență pentru victimele violenței în familie și de gen.
„Relațiile abuzive au un specific aparte…”
În primul rând, sintagma utilizată are în componența sa cuvântul „relație” adică atașament emoțional și poate implica un istoric comun, aceeași prieteni sau chiar copii. Este destul de greu pentru o persoană să conștientizeze că omul cu care împarte același pat este de fapt cauza suferinței ei. În alte cazuri, victimele nici măcar nu își dau seama că sunt manipulate. Ele se vor obișnui și va fi o parte din rutina zilnică. Anda menționează că cele mai simple metode pot ajuta victima să realizeze situația în care se află cum ar fi un afiș pe stradă. Odată această înțelegere, apare efectul de disonanță cognitivă și învinuire a propriei persoane pentru alegerea partenerului.
„Muzica normalizează violența…”
Câți dintre noi alegem să ne punem căștile în urechi chiar dacă mergem până la magazinul de la colț? Noi preluăm constant informații din exterior. Aparent ceea ce ascultăm ne poate influența la un nivel destul de profund fără să realizăm. Indiferent de motivul alegerii cântecului, involuntar, interiorizăm ceea ce răsună în căștile noastre. Simona exemplifică comportamentul paradoxal al oamenilor: „Uite, acum cineva în mașină poate ne ascultă și a ascultat o melodie cu versuri care sunt foarte violente după care a intrat această emisiune, ne-a ascultat și s-a întors la o melodie foarte violentă”. Dat fiind faptul că este o creație artistică, nu este supusă la aceleași rigori și măsurători.
„O stimă de sine scăzută, neîncrederea în relații și propria persoană, rușine, vinovăție.”
Întrebată despre efectele abuzului atunci când partenerul nu este violent fizic, Anda aduce în prim-plan influențele psihologice. Trauma poate influența memoria victimei. Aceasta nu-și mai aduce aminte ordinea cronologică sau veridicitatea evenimentului. Atunci când trecem printr-o traumă, de multe ori, creierul este afectat și este dificil să ne aducem corect aminte etapele episodului abuziv.
Dacă vrei să afli mai multe despre ce au vorbit invitatele noastre, poți asculta întregul episod pe canalul nostru de YouTube!
Te invit să arunci un ochi și pe rețelele de socializare, unde se întâmplă aproape zilnic câte ceva!
Până data viitoare, dragi genzei, și aveți grijă ce muzică ascultați!