LIPSA BANILOR generează probleme în rețeaua de termoficare! AUDIO

Articol de Mircea Apostolescu, 19 februarie 2025, 13:54
Lipsa investițiilor generează probleme în sistemul de termoficare, atât în ceea ce privește capacitățile de producție a energiei termice, cât și în ceea ce privește rețeaua de transport, distribuție și furnizare a agentului termic.
Avaria de la CET Vest a fost remediată.
Ea nu a însemnat oprirea centralei, ci doar scăderea temperaturii agentului termic, pentru câteva ore, pe timpul remedierii.
Însă, odată cu scăderea temperaturilor există riscul apariției de noi avarii atât în ceea ce privește CET-urile ELCEN, cât mai ales în ceea ce privește rețeaua de termoficare, a explicat pentru București FM directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu.
„Acest eveniment (…avaria de la CET Vest n.r.) a fost remediat. S-a întrat în funcțiune și livrăm fără probleme.
Este însă foarte important de menționat că centrala nu a fost oprită. A fost doar o scădere de temperatură, de la 95°C la 75°C, pentru câteva ore. Efectul acestei situații a fost minim.
Am avut la CET Vest, într-adevăr, o problemă care a durat două – trei zile, acum trei săptămâni. Problema a fost remediată și atunci a fost singura avarie care a durat două – trei zile.
(…)Corect, există riscuri, în ambele situații. Vorbim de instalații vechi, vorbim de instalații unde reparațiile și reviziile și toate intervențiile, modernizările, nu se fac așa cum ar trebui să se facă, întrucât nu sunt bani.
Lipsa banilor iată unde ne-a adus!
Și o situație ca săptămâna viitoare, o săptămână cu temperaturi scăzute, pune presiune pe acest sistem nemodernizat, încă, și riscurile există.
Echipele sunt pregătite, oricând, să intervină, pentru a putea rezolva orice problemă„, a declarat, pentru BucureștiFM, Claudiu Crețu.
Problemele din sistemul de termoficare, atât pe partea de producție, cât și pe cea de transport, distribuție și furnizare a agentului termic, sunt generate de lipsa investițiilor. CET-urile ELCEN ar trebui modernizate, dar investițiile nu se pot realiza din cauza sumelor mari pe care producătorul de energie termică nu le încasează de la Primăria Capitalei.
Mai mult decât atât, pierderile din rețeaua de transport, distribuție și furnizare a agentului termic au rămas enorme, în ciuda investițiilor anunțate de către Municipalitate, susține șeful de la ELCEN.
„Din păcate, a fost speculat și, iată, folosit, pot spune, din punct de vedere politic (…avaria de la CET Vest n.r.), pentru a acoperi problemele din rețeaua de termoficare.
Ce să mai vorbim de sutele, și nu sutele, miile de avarii din rețea (… de termoficare n.r.)?
Tocmai din această cauză nu este corect să punem problemele rețelei, lipsa de investiții și de modernizare a rețelei, pe seama CET-urilor.
Da, într-adevăr, CET-urile sunt vechi, CET-urile au nevoie de investiții dar iată că primarul general scapă să menționeze că datoria (…Termoenergetica către ELCEN n.r.) este de 1,2 miliarde.
Iar dacă Primăria Capitalei ar fi plătit la timp facturile, ELCEN ar fi avut bani de investiții și de modernizări„, a declarat pentru București FM, Claudiu Crețu.
În context, trebuie amintit faptul că, ieri, primarul general al Capitalei Nicușor Dan scria, pe pagina sa de socializare că apreciază faptul că ELCEN a remediat avaria de la CET Vest care a lăsat în frig sute de locuitori din Sectorul 6.
„Totuși, este a opta avarie din acest sezon rece, iar asta înseamnă că alimentarea cu agent termic este imprevizibilă, iar cei care au de suferit sunt bucureștenii.
Investițiile Primăriei Capitalei în modernizarea conductelor de termoficare vor părea inutile dacă ELCEN, aflat în subordinea Ministerului Energiei, nu va face investiții în modernizarea CET-uri peintru a reduce numărul avariilor, consideră Nicușor Dan.
„Subliniez faptul că Primăria Municipiului București, prin Termoenergetica, se ocupă strict de transportul și furnizarea agentului termic către populație, prin intermediul celor 1.000 km de conducte magistrale și 3.000 km de conducte secundare.
Agentul termic este produs exclusiv de ELCEN, condus de Ministerul Energiei.
Prin urmare, degeaba schimbăm conductele, dacă nu există agent termic care să treacă prin ele.
Am afirmat de nenumărate ori, ne dorim o fuziune între ELCEN și Termoenergetica, pentru ca Primăria să gestioneze un serviciu integrat de termoficare, care să includă producția și transportul agentului termic, așa cum se întâmplă în toate orașele, dar pentru asta avem nevoie de resurse financiare.
Atât timp cât Guvernul va aloca fonduri pentru chestiuni minore, precum bordurile și panseluțele din sectoare, și va ignora solicitarea Primăriei Capitalei de a aloca un buget proporțional cu responsabilitățile pe care le are, nu ne putem asuma responsabilitatea fuziunii.
În lipsa unor modernizări atât în procesul de producție, cât și în cel de transport, furnizarea apei calde și a căldurii nu va funcționa corespunzător”, se scrie pe pagina de socializare a lui Nicușor Dan.