Break the fake: De ce avem nevoie de fapte?

Articol de Vicentiu Andrei, 19 februarie 2025, 09:45 / actualizat: 19 februarie 2025, 13:14
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Ce rol mai joacă faptele în comunicarea publică, în ziua de astăzi? Unii specialiști consideră că ne aflăm în plină eră post-adevăr. Ce înseamnă asta?
Conceptul de „post-adevăr” se referă la situația în care faptele și-au pierdut relevanța în dezbaterea politică și publică contemporană. Conceptul nu este folosit atât pentru a sugera că adevărul nu există, cât pentru a sublinia faptul că faptele au devenit secundare în raport cu perspectiva politică subiectivă.
Noțiunea de post-adevăr a devenit populară în contextul votului Marii Britanii pentru ieșirea din Uniunea Europeană, și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite în primul mandat. Pentru mulți comentatori, a fost frapant gradul în care ambele campanii au desconsiderat faptele și obiectivitatea argumentelor, bazându-se în schimb pe afirmații emoționale și adesea demonstrabil false, menite să influențeze alegătorii.
Începând cu 2018, comentatorii politici au identificat ascensiunea politicii post-adevăr în mai multe zone de pe glob. Fenomenul este alimentat de o combinație între ciclul de știri non-stop, lipsa echilibrului în jurnalism și omniprezența rețelelor sociale și a site-urilor de știri false. În 2016, termenul post-adevăr a fost ales drept Cuvântul Anului de către Oxford Dictionaries datorită prevalenței sale în contextul referendumului Brexit și al acoperirii mediatice a alegerilor prezidențiale din SUA din acel an.
Totuși, ce nevoie mai avem de fapte? Angie Drobnic Holan, directoarea rețelei internaționale de fact-checking a Institutului Poynter, una dintre cele mai extinse inițiative de acest tip din lume, argumentează.
Fact-checking-ul (verificarea factuală a informațiilor din spațiul public) nu poate împiedica anumiți politicieni să câștige sau să piardă alegeri, nu mobilizează electoratul și nu îi poate convinge pe cei care votează pe baza valorilor culturale sau a intereselor financiare. Nu poate substitui rolul partidelor de opoziție și mișcărilor politice. În schimb, fact-checking-ul opune rezistență narațiunilor care dezinformează și împiedică consolidarea lor. Menține realitatea factuală intactă pentru generațiile viitoarea, creează evidența dovezilor care sprijină anumite informații, independent față de presiunile politice pentru reinterpretarea realității.
Această fidelitate riguroasă față de fapte, care presupune să aduni dovezi înainte de a trage concluzii și de a accepta concluziile bazate pe fapte chiar și atunci când contrazic propriile presupuneri sau credințe este marca obiectivității în jurnalism. Când democrația este amenințată, această abordare diferențiază jurnalismul de producția de conținut online sau de comentariile de pe rețelele sociale.
Istoria a demonstrat importanța informării obiective – primul lucru pe care îl suprimă un regim autoritar este tocmai informația factuală și independența presei. Jurnaliștii trebuie, de asemenea, să explice că, deși multe dintre afirmațiile pe care le analizează sunt politice, munca lor nu este, în sine, politică sau partizană.
Să protejăm, deci, jurnalismul independent! Rămâi cu BucureștiFM, sursa sigură de informații!
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.