Va fi construit Cartierul Energiei, în zona Grozăvești! AUDIO
Proiectul, anunțat pentru prima dată primăvara trecută de către ministrul Energiei, Sebastian Burduja, presupune realizarea în zona Grozăvești a unui ansamblu de clădiri care să găzduiască sediile Ministerului Energiei, Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) și ale companiilor din subordine - Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica,Transelectrica și Nuclearelectrica, urmând ca spațiile excedentare să poată fi oferite altor instituții.

Articol de Mircea Apostolescu, 14 februarie 2025, 13:21
Electrocentrale București S.A. a lansat procedura de achiziție publică pentru elaborarea studiului de fezabilitate al unui nou proiect, numit „Cartierul Energiei”
„Noi avem acel teren, care este într-o poziție foarte bună – aproape de metroul Grozăvești, lângă Grădina Botanică, unde înainte a fost gospodăria de păcură. În acest moment sunt instalații vechi, ruginite, care nu vor mai fi folosite niciodată, pentru că nu se va mai folosi păcură în București.
Ca urmare, soluția pe care noi am identificat-o, și raportat la ideea de a optimiza cât mai mult timpul și traficul din București, este de a avea împreună cât mai multe companii din energie.
De multe ori, pentru a merge la Minister, pentru a merge la ANRE, pentru a merge la alte companii, petrecem în trafic o oră, o oră și ceva, o jumătate de oră și sunt probleme cu locurile de parcare. Clădirile respective sunt vechi și deja trebuie consolidate.
Ar putea fi construit un cartier prea mult spus, trei, patru, cinci clădiri, în funcție de regulile de urbanism, în care să fie concentrate, în același loc, companiile din energie, Autoritatea (…ANRE n.r.), Ministerul.
Aceste clădiri vor fi pe standarde Zero Emisions Building, asta înseamnă mult mai eficiente energetic, mult mai eficient gândite din punct de vedere al spațiului„, a explicat pentru București FM, Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN.
Realizarea efectivă a proiectului va veni cu efecte de multiplicare semnificative – noi locuri de muncă, stimul pentru dezvoltarea tehnologiilor verzi, care vor fi integrate în proiect, exemplu pentru demararea unor inițiative similare care să reducă poluarea produsă de activitatea administrativă a instituțiilor publice sau a companiilor.
„Dezvoltarea Bucureștiului include multe componente, iar una dintre acestea, în opinia mea, este și regândirea modului în care utilizăm spațiile publice, mai ales pe cele abandonate. În ultimul an, am vorbit și despre „Cartierul Energiei”, dar și despre proiectul de regenerare urbană pentru Casa Radio sau despre parcul care poate fi realizat în zona Palatului Parlamentului și sediului Academiei Române (… Casa Academiei, din Calea 13 Septembrie n.r.)”, a scris și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.