FABC: Aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atenţia, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Cancerului la Sân, asupra importanţei prevenţiei şi a diagnosticării precoce a cancerului de sân, una dintre cele mai frecvente forme de cancer în rândul femeilor din România, şi afirmă că, în lipsa unor programe de screening ‘coerente’, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV).
Articol de arionmihaela, 1 octombrie 2024, 18:28
„Anual, peste 12.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân, iar şansa de supravieţuire creşte considerabil dacă boala este depistată în stadiile incipiente. România, deşi are una din cele mai scăzute rate de incidenţă a acestei afecţiuni comparativ cu media europeană, are o rată standardizată a mortalităţii prin cancer de sân mai ridicată decât media europeană. De asemenea, rata de screening mamografic la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani este cea mai scăzută din Europa, de doar 9% (comparativ cu 60% media europeană). Din păcate, în lipsa unor programe de screening coerente, aproape 90% din cazurile de cancer de sân sunt depistate în stadii avansate (II, III, IV)”, se arată într-un comunicat al FABC.
Prin campaniile desfăşurate la nivel naţional, FABC îşi propune să informeze şi să educe publicul cu privire la importanţa controlului medical periodic, la autoexaminare şi la accesul la tratamente inovatoare, precum şi să susţină pacienţii depistaţi cu această afecţiune.
Cancerul de sân triplu negativ (TNBC) reprezintă una dintre cele mai agresive forme ale cancerului de sân şi cel mai dificil de tratat, chiar şi în stadiile iniţiale, prezentând un impact semnificativ asupra femeilor din România. Această formă de cancer apare cel mai des la femei tinere, până în 50 de ani.
„Este esenţial să conştientizăm că un diagnostic timpuriu poate salva vieţi. Femeile trebuie să fie informate şi să înţeleagă că sănătatea lor este o prioritate. De asemenea, este vital să asigurăm accesul tuturor pacienţilor la investigaţii de specialitate şi tratamente moderne. Pentru cancerul de sân triplu negativ depistat în stadii timpurii pacientele ar putea avea acces la opţiuni de tratament cu intenţie curativă, iar pentru cazurile avansate ar putea beneficia de tratamente noi care reduc riscul de recurenţă şi riscul de deces. Cu toate acestea, indicaţia pentru imunoterapie se află în prezent în aşteptarea includerii în compensare, de peste un an, întârziind şansele de supravieţuire şi recuperare a pacientelor”, a avertizat Cezar Irimia, preşedintele FABC, citat în comunicat.
În contextul Lunii Internaţionale de Conştientizare a Cancerului la Sân, federaţia organizează o serie de evenimente şi activităţi dedicate pacienţilor şi familiilor acestora, precum şi specialiştilor din domeniul sănătăţii. Acestea includ seminarii online, sesiuni de informare despre prevenţie şi tratament, dar şi întâlniri cu medici oncologi şi supravieţuitori ai cancerului de sân. Federaţia face, de asemenea, un apel către autorităţile române să sprijine dezvoltarea programelor de screening naţional şi să asigure acces egal la investigaţii şi tratamente de ultimă generaţie pentru toţi pacienţii oncologici