Află ce carieră ți se potrivește în funcție de ce personalitate ai!
Oricând poți face o schimbare, important este să ți-o dorești cu adevărat. Poate că ești un adolescent dezorientat sau poate ai crescut și îți dai seama că nu îți place ceea ce faci… Avem noroc că există consilieri vocaționali care ne pot ghida spre a face cele mai bune alegeri în viață. Dana Dumitrașcu este consilier vocațional și a venit în matinal pentru a ne dezvăluii metodele ei. Astfel că, ne-a explicat care sunt trăsăturile comune ale celor vor să activeze într-un anumit domeniu.
Articol de Vicentiu Andrei, 1 octombrie 2024, 18:50
Cum ar trebui să arate persoana care vrea să devină antreprenor? „Trebuie să aibă ceea ce eu numesc iubire pentru risc și experiențe variate în viața sa. Dacă nu iubește riscul, să lucreze cu foarte multe necunoscute și are nevoie de foarte multă certitudine informațională, de locație, de statut atunci nu poate să devină antreprenor.”
Despre candidatul perfect pentru corporație, Dana ne-a spus: „Corporațiile sunt foarte bune, dar nu pentru oamenii vocaționali, de la medic chirurg, profesor de engleză până la cizmar sau coafeză. Prin meserii vocaționale, înțelegem că ai nevoie de expertiză foarte bogată și îndelungată în domeniul respectiv. În plus, omul care practică vocația respectivă nu este un intermediar, între el și clientul final.”
„Corporațiile sunt organizații care angajează 90% intermediari, oameni care pur și simplu între creatorul unui produs sau serviciu și cumpărătorul final interpun anumite poziții. Cel care intră într-o organizație și vrea să rămână pe termen lung are nevoie multe abilități, dar trebuie să-și asume că nu va fi niciodată un om 100% util clientului final.”
Nici viața de artist nu este pentru oricine. „Pot reuși aceia care simt foarte mult, sunt empatici și au nevoie de timp să creeze, au nevoie de spațiu să creeze. Indiciile referitoare la artiști sunt similare cu cele ale antreprenorului pentru că amândoi trebuie să își asume multe riscuri.”
„Un artist, chiar dacă este actor de film sau teatru, nu poate să trăiască doar de acolo, are nevoie de multe alte tipuri de proiecte ca să poată să aibă o viață continuă din punct de vedere financiar.”
Pentru cei care vor să lucreze în domeniul IT cuvintele cheie sunt inteligență și creativitate. „Oamenii aceștia sunt foarte deștepți, iar ceea ce am observat că au în comun este capacitatea de a-și conține energia corpului fizic pe durată lungă, astfel încât să servească minții. Nu toată lumea poate să facă asta.”
„Dacă nu poți să îți conții energia din emoții și corp ca să fii cu mintea concentrată undeva la 10 ore, nu poți avea rezultate notabile.”
Dacă vrei chiar tu să devii consilier vocațional, Dana te-a sfătuit: „Trebuie să iubești foarte mult tinerii. Un consilier vocațional de succes este nevoit să fie, dincolo de un pedagog bun, învestit emoțional în viitorul tinerilor. Este absolut dureros să vezi ce se întâmplă cu un tânăr care n-a fost sfătuit la timp, când era confuz ce se întâmplă cu el.”
„Am avut clienți care schimbaseră peste 20 de joburi în câțiva ani. Nu vă dați seama ce face asta încrederii în sine, relațiilor cu cei din jur, conflicte cu părinții, până și partenerul de viață își pune întrebări.”
Hai cu un play la videoclipul de mai sus și vezi cum poți avea o viață mai liniștită în care faci doar ce îți place!