„Let’s Talk About…Film” proiectează filmul „Clasat” înainte de lansare. Află cum poți să îl vezi și tu!
Institutul Cultural Român te scoate la film! Poți urmări filmul românesc „Clasat”, recompensat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pe 25 septembrie, la ora 19.00, în Sala Mare din Aleea Alexandru nr. 38, are loc o nouă ediție a programului „Let’s Talk About…Film”. Evenimentul își propune promovarea cinematografiei românești contemporane printr-un concept original. Roxana Călinescu din partea ICR și Horia Cucută, unul dintre regizorii filmului clasat, și-au început dimineața la BucureștiFM.
Articol de Vicentiu Andrei, 22 septembrie 2024, 09:11 / actualizat: 1 octombrie 2024, 9:16
Părerile diferite fac filmele să devină și mai interesante. Roxana ne-a explicat: „Conceptul a pornit de la ideea că putem discuta despre cinema altfel decât se întâmplă în sesiunile de Q&A după proiecție. Nu pentru că aș avea ceva împotriva lor sau a criticilor de film din România, ci pentru că mi s-a părut că ar fi interesant ca filmele să fie discutate intern și dintr-o perspectivă transdisciplinară.”
„Astfel că, sunt invitați oameni care ne pot ajuta să descoperim și alte perspective, în afară de ceea ce se vede pe ecran.”
Filmul „Clasat” va fi văzut și comentat în avanpremieră! „Am vorbit cu Horia, l-am sunat și am întrebat dacă este de acord să proiectăm la Institutul Cultural Român filmul Clasat, înainte de lansarea lui. Am invitat-o pe Luiza Vasiliu, o jurnalistă extraordinar de puternică, care este cofondator al platformei Scena Nouă și care a condus niște investigații impresionante.”
Ideile bune vin câteodată chiar din aparentele piedici. Horia ne-a povestit: „De vreo șapte-opt ani lucrez alături de George ve Ganaeaard în această formulă coregizori, coscenariști și acesta este lungmetrajul nostru de debut. A fost un proiect care s-a născut din disperarea dorinței de a face un film de mari dimenisiuni împreună, chiar dacă nu primeam finanțări.”
„Ne-a venit ideea aceastei abordări de documentar fals. Pe de o parte, ne-a ajutat să facem un film cu un buget restrâns. Pe de altă parte, ne-a ajutat să facem o poveste credibilă despre un jurnalist care descoperă o mușamalizare dintr-o corporație legată de un angajat care a murit într-un incendiu în camera de servere. După acest eveniment nimeni nu mai știe nimic.”
„Jurnalistului nostru i se pare că povestea este ciudată, nu înțelegea de ce s-a încheiat imediat după incendiu și încearcă să afle cine a fost acel angajat, care a fost relația lui cu angajatorul și ce program de inteligență artificială dezvolta acea companie.”
Intrarea la eveniment este liberă!
Hai cu un play la videoclipul de mai sus și trimite-l mai departe persoanelor cu care îți dorești să ieși la film săptămâna aceasta!