Nicușor Dan: ELCEN a făcut profit necuvenit!
Electrocentrale București S.A. (ELCEN) a făcut, ani de zile, profit necuvenit, pentru este o societate de stat, iar societățile de stat nu ar trebui să facă profit, ci să „ofere” un serviciu public, a declarat primarul general al Capitalei Nicușor Dan.
Articol de Vicentiu Andrei, 18 septembrie 2024, 09:04
Reporter: „Ne apropiem de începutul sezonului de încălzire, ce s-a mai întâmplat cu auditul acela, al datoriei față de ELCEN? S-a terminat? Știm cât avem de plătit”?
Nicușor Dan: „ELCEN a făcut, totuși, în anii 2022, 2023 și 2024, a făcut un profit de 1,5 miliarde de lei. Profit al unei companii de stat, care, în opinia mea, este necuvenit. Pentru că companiile de stat nu trebuie să facă profit.
Companiile de stat, și mai ales cea care furnizează agent termic pentru Primăria Capitalei, trebuie să ofere un serviciu public.
Nu am început acel audit pe datorii. Însă, pe facturile curente, suntem aproape la zi”.
În context, trebuie reamintit faptul că, potrivit directorului ELCEN, Claudiu Crețu, datoria curentă a Primăriei Capitalei către
producătorul de agent termic se ridică la 1 miliard de lei.
Iar ELCEN are nevoie de banii DATORAȚI de către Municipalitate pentru a cumpăra gazele necesare pentru lunile de iarnă și pentru a cofinanța modernizarea capacităților sale de producție.
Claudiu Crețu: „În cursul acestei veri, ne-am făcut reviziile reparațiile, suntem pregătiți de începerea sezonului de încălzire.
Rămâne, într-adevăr, ca Termoenergetica să pregătească la fel partea de rețea, astfel încât, în momentul în care – zicem noi, în octombrie, când temperaturile vor cere, să putem furniza căldură în oraș.
În acest moment, suntem pregătiți pentru sezonul de iarnă. Facem, însă, mențiunea că sunt aceleași CET-uri. Iar, pentru investiții, am depus proiecte. Și e foarte important ca și Primăria Municipiului București să-și achite partea de responsabilități”.
Reporter: „Domnule director, pentru că ați pomenit despre relația cu Primăria Municipiului București, care este situația financiară a ELCEN, acum, în prag de sezon de încălzire”?
Claudiu Crețu: „Deci, datoria, în continuare, este de 1 miliard. Știți foarte bine, acum două – trei luni, aveam promisiuni din partea primarului general. Așteptăm, în continuare, ca această sumă să scadă”.
Reporter: „Există pericolul ca ELCEN să nu poată să se aprovizioneze cu gaze, pentru zezonul de încălzire, din cauza acestei datorii neplătite”?
Claudiu Crețu: „Nu, în acest moment, dar este foarte important ca, în perioada următoare, datoria să scadă, pentru că avem nevoie de fonduri, atât pentru gaze, cât și pentru cofinanțarea proiectelor.
Deci, încă rezistăm, pentru că cantitățile de gaze sunt mici, dar avem în față un sezon de iarnă – șase luni, în care facturile la gaze sunt foarte mari. Și, atunci, este nevoie de plată acestei datorii curente, repet, datorie curentă”.
Reporter: „De când sunt acești bani”?
Claudiu Crețu: „Sunt facturi din acest an, din luna februarie. Deci, nu vorbim de facturile vechi, din 2024. Toată această sumă este raportată la anil 2024”.
În context, mai trebuie reamintit și faptul că, încă din luna februarie a acestui an, primarul general Nicușor Dan vorbea despre un audit al datoriei Primăriei Capitalei către ELCEN. Abia după încheierea acestui audit ar fi urmat să înceapă plata datoriei.
În luna august, datoria curentă către ELCEN ar fi urmat să fie achitată, răspundea edilul șef al Capitalei la întrebările București FM, la începutul verii.
Reporter: „Domnule primar, ce s-a întâmplat cu acel audit al datoriei față de ELCEN? S-a terminat, am aflat cât avem de plată? Începem să plătim? ELCEN spune că e vorba despre 1 miliard de lei și că nu au bani să cofinanțeze modernizarea CET-urilor”?
Nicușor Dan: „Nu a început, nu a început, în schimb am avut niște luni dificile, am avut niște luni dificile, inclusiv mai. In iunie am stat mai bine și am mai compensat din datoria curentă pe care o avem la ei (… ELCEN n.r.).
Deci, pe curent (… datoria curentă n.r.) cred că mai sunt undeva la…, poate între 200 – 250 de milioane și ce-o să rezulte din audit, probabil că 400 de milioane, de ordinul ăsta de mărime”.
Reporter: „Când am putea să lichidăm această datorie, adică să nu mai fie Primăria datoare la ELCEN”?
Nicușor Dan: „Dacă suntem în calendarul de plăți din impozite, asa cum a fost estimat de Ministerul Finanțelor, la început, acum urmează lunile de vară, în care ce trebuie nou să plătim, facturile sunt de 15 – 20 – 25 de milioane și noi am dat, în fiecare an, 80 – 90 de milioane, ca să compensăm datoria curentă.
Deci, cu datoria curentă o să fim la zi, cel târziu în august. Și, probabil, în măsura în care se termină auditul, până atunci, o să începem să plătim.
Deci, aș zice că undeva la jumătate din acea datorie istorică”.