Deputatul şi chirurgul clujean Patriciu Achimaş-Cadariu apreciază că îngrijirile paliative în România reprezintă o urgenţă a sistemului de sănătate în condiţiile în care, potrivit datelor oficiale, aproximativ 90 la sută dintre pacienţii care decedează din cauza cancerului şi a altor afecţiuni ar avea nevoie de îngrijiri paliative în ultimul an de viaţă.
Îngrijirile paliative sunt destinate pacienţilor care se confruntă cu afecţiuni incurabile, având scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora. Achimaş a subliniat că, în prezent, majoritatea pacienţilor nu beneficiază de suportul necesar, ceea ce duce la suferinţă inutilă şi la o calitate a vieţii scăzută.
Soluţia avansată de chirurgul Institutului Oncologic din Cluj este crearea de centre de îngrijiri paliative cu personal specializat, separate de spitale.
„Discutăm şi în raport cu Planul Naţional de Control şi Combatere a Cancerului. Parţial, acest plan vine şi cu soluţii. Dar una este să ai o lege şi alta este să fie transpusă în practică. Aşteptăm încă acest lucru, cum aşteptăm şi alte legi importante, cum ar fi legea diabetului şi altele care nu au fost implementate. E nevoie să asigurăm un final demn pentru astfel de pacienţi, lipsit cât se poate de simptome neplăcute. Durerea este doar unul dintre acestea”, a subliniat profesorul Achimaş, cel care a coordonat ştiinţific Planul Naţional de Control şi Combatere a Cancerului.
Chirurgul IOCN a subliniat necesitatea unei reforme a sistemului de sănătate din România care ar avea ca efect şi crearea de centre de îngrijiri paliative.
„Atunci când ştim că o mare parte din spitale nu produc sănătate şi consumă nişte bugete inutil, poate ar trebui să regândim însăşi funcţionarea acestora, adică să convertim o parte dintre ele în centre de paliaţie de care este mare, mare nevoie şi acest lucru este bine să se facă cât mai aproape de casa pacientului”, a subliniat Patriciu Achimaş Cadariu.
În altă ordine de idei, deputatul Patriciu Achimaş Cadariu a vorbit şi despre scandalul izbucnit la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon din Bucureşti. El crede că acest caz a adus în centrul atenţiei problemele etice şi lipsa unor protocoale clare în sistemul medical românesc care să ghideze acţiunile medicilor de la ATI.