Luna iunie a adus temperaturi care au înroșit termometrele și codurile de avertizare, iar aceste creșteri ale temperaturii au repercusiuni asupra organismului nostru. Cum ne putem proteja de caniculă? Ce tip de alimente ar trebui să consumăm, în cele mai călduroase zile? Cât de importantă este hidratarea? Am aflat răspunsurile #InComunitate de la Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
„La fel de importantă cum este mâncarea, în perioada asta, este hidratarea. Dacă în mod obișnuit avem nevoie undeva la 25 ml de apă pentru fiecare kilogram corp, fiecare dintre noi poate să-și calculeze necesarul zilnic de apă, pe aceste zile caniculare, toride, avem nevoie de cel puțin 35 ml de apă, pe kilogram corp. Să nu uităm că este vorba despre apă, apă plată, apă minerală, fiecare ce preferă, dar de preferat apă. Nu se recomandă sucurile în exces. Nu se recomandă băuturile alcoolice, pentru că ne pot face mai mult rău decât bine. Ne cresc glicemia ne pot îngrășa și, de fapt, nu ne hidratează, pentru că apa minerală, apa mineralizată, apa plată sau carbogazoasă conține anumite minerale care refac capitalul pe care noi îl pierdem prin transpirație și atunci este foarte important să ne hidratăm cu apă simplă.”
Sărurile de rehidratare
Sărurile de rehidratare ajută organismul care se luptă cu o deshidratare severă. Acestea ajută la înlocuirea fluidelor și a electroliților pierduți din corp. Când este necesar să le folosim ne-a spus Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
„Putem să apelăm chiar la soluții de rehidratare, mai ales dacă pe perioada verii suferim toxiinfecții alimentare, care se soldează cu vărsături, cu diaree. Recuperarea este foarte grea, dacă nu avem grijă ca în apa pe care o avem să punem aceste soluții de rehidratare, pe care le găsim, peste tot, în farmacii. Cei mai predispuși deshidratării sunt copiii, de la bebeluși, sugari până la copiii mici chiar de 3-6 ani. Așa cum nici bătrânii nu mai reușesc foarte bine să simtă senzația de sete și se pot deshidrata foarte repede.”
Ce putem mânca și ce trebuie să evităm în alimentația noastră
Din toate câte puțin este, se pare, cea mai bună opțiune pentru a ne păstra sănătoși și în formă. Deși nimic nu este interzis, cantitatea și momentul din zi în care ne alimentăm contează foarte mult. Ora 18 rămâne o oră potrivită pentru cină, iar dacă este urmată și de o plimbare, este cu atât mai bine pentru sănătatea noastră.
„Din punct de vedere al nutriționistului și al omului din halatul de nutriționist, putem să mâncăm absolut orice, cu condiția să găsim măsura potrivită. Putem mânca și înghețată. Acum este perioada concediilor în care ne bucurăm de pizza, ne bucurăm de un burger și nu e nimic în neregulă cu asta, atâta timp cât o facem în timpul zilei și nu lăsăm aceste alimente, care sunt bombe calorice, prea târziu în seară, atunci când ele se transformă în grăsime.” , a precizat Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, care a mai adăugat:
„Nu doar în perioada când este foarte cald, dar mai ales acum, ar trebui să evităm prăjelile. Astea sunt lucrurile care ne dau cel mai mult peste cap metabolismul, stomacul, încarcă ficatul și până la urmă acumulează niște calorii în plus, absolut nedorite, pe care, iată, am putea să le folosim pentru ceva bun, ceva dulce, după masă. Așadar, prăjelile sunt cele mai puțin indicate.”
Cea mai bună formă de hidratare
Sucurile, berea sau ceaiurile îndulcite nu se află pe lista lichidelor care ne hidratează. Dincolo de ceaiurile de fructe neîndulcite, de supe sau de smoothie-uri de legume diluate cu apă, apa rămâne cel mai bun răspuns pentru organism, atunci când vorbim despre o hidratare corectă.
„Apa băută în mod constant, de-a lungul zilei, este cea mai bună formă de hidratare. Nu ne ajută să facem pauze lungi de deshidratare, urmate de o rehidratare masivă, de peste jumătate de litru odată. Pentru o hidratare corectă, ea trebuie făcută cu jumătate de litru, undeva la câteva ore, și băută, în mod constant, pe tot parcursul zilei.”
Află care sunt și celelalte recomandări alimentare precum și recomandările făcute în privința alcoolului de invitata Ioanei Brușten #InComunitate, Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, aici.