Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) a primit certificarea Benchmark L2 de la Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă (AMDM).
Certificarea a fost conferită după o evaluare riguroasă care a confirmat că Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice îndeplineşte standardele de calitate internaţionale în materie.
„Această certificare internaţională acordată de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă confirmă evoluţia notabilă înregistrată de Registrul din România. Este, totodată, o recunoaştere publică care ne onorează, dar, în acelaşi timp, ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm ce am început cu şi mai multă dăruire. Suntem mândri să fim parte a acestei comunităţi globale. Mulţumesc tuturor celor implicaţi, echipei şi partenerilor noştri pentru efortul constant depus, care, împreună, au făcut posibilă această realizare remarcabilă şi am convingerea că numai continuând astfel vom reuşi să salvăm şi mai multe vieţi”, a declarat Traian Laurian Arghişan, directorul general interimar al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Registrul naţional numără, în prezent, 101.440 donatori potenţiali, iar de la înfiinţare şi până în prezent aproape 500 de pacienţi români au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru un număr de 24 de pacienţi, donatorii compatibili genetic au provenit din România. Graţie interconectării registrului cu structuri similare internaţionale, 28 donatori români au fost compatibili şi au ajutat la salvarea unor pacienţi provenind din alte ţări, precum Bulgaria, Danemarca, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.
Rolul RNDVCSH este acela de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili printre rude.
Majoritatea transplanturilor se fac de la donatori provenind din afara familiei.