Dan Zaharescu (ARPIM): În România, de zece ori mai puţine studii clinice decât media europeană
Cinci studii clinice la un milion de locuitori se realizează în România, de zece ori mai puţin decât media europeană (50 la un milion de locuitori), a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu.
Articol de arionmihaela, 14 mai 2024, 14:22
„Media europeană este de 50 de studii clinice la un milion de locuitori şi sunt ţări care au peste 100 de studii clinice la un milion de locuitori. Dacă cu cinci studii clinice la un milion de locuitori România ajunge să atragă undeva în jurul a 70 – 80 milioane de euro, dacă am face de zece ori mai multe studii clinice am ajunge să atragem 700 – 800 de milioane de euro pe an investiţii directe în acest domeniu. Pacientul beneficiază de investigaţii care sunt finanţate de sponsorul studiului. Deci el nu mai este în cheltuiala statului. Statul câştigă pe partea asta şi din taxele care sunt plătite. Medicii implicaţi în studiile clinice câştigă din sumele pe care le primesc pentru prestaţiile pe care le realizează”, a spus Zaharescu la conferinţa „Industria farmaceutică, partener strategic al statului în sănătate”.
Reprezentantul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Răzvan Prisada, a afirmat că în prezent nu mai există vreun blocaj birocratic şi nicio întârziere la autorizările în derularea studiilor clinice.
El şi-a exprimat speranţa ca numărul pacienţilor români care beneficiază de studii clinice să fie măcar egal cu cel al mediei Uniunii Europene.
„La nivelul autorizărilor în acest moment suntem în primii zece din Europa, de unde eram penultimii. Vorbim despre sănătate fără cheltuiala statului”, a spus reprezentantul ANMDM.