VIDEO: Funky Citizens activează spiritul civic al comunităților
Românii sunt invitați să ia parte la un antrenament pentru democrație. Este vorba despre Caravană Civică, o inițiativă Funky Citizens, care va vizita 15 localități din țară, pentru un dialog, o conversație apolitică, care să creioneze România la care visăm cu toții. Am discutat #InComunitate despre acest demers cu Radu Caragea, vicepreședinte Funky Citizens.
Articol de Monica Liche, 22 aprilie 2024, 16:40
„La Funky Citizens, ne dorim cel mai mult să îi ajutăm pe cetățenii României să fie cât mai informați despre drepturile lor ca cetățeni, obligațiile lor ca cetățeni și modul în care pot ei să intervină în procesul ăsta democratic, pe unde putem noi, de fapt, să ne exercităm realmente puterea.(…) Cred că, vrând nevrând, suntem acolo și trebuie să ne asumăm rolul acesta. Ca să putem alege fiecare în mod asumat și conștient.
(…_Procesul democratic ne-a arătat că, dacă se depășește un prag suficient de mare de eficiență, din acel punct încolo, deciziile sunt aproape întotdeauna cele mai bune pentru comunitatea respectivă și dacă nu, există mecanisme suficient de puternice pentru a le corecta. Ceea ce în autocrație, cumva, nu avem. Acolo depindem foarte mult de părerea unei persoane sau unei mâini de persoane. Și acolo cum își reglează singură societatea neajunsurile?”
Caravana Civică, locul unde înveți să vezi adevărul de dincolo de promisiunile politice
Demersul celor de la Funky Citizens are drept scop ascuțirea simțurilor cetățenilor pentru a putea descifra mesajele venite din sfera politică, pentru a depista falsul și dezinformările care circulă în spațiul mioritic. Pentru aceasta sunt organizate maratoanele de fact-cheching.
„Ajungem în următoarele 2 luni, în peste 10 orașe.
(…)Bucureștiul este un oraș foarte cosmopolit. Se întâmplă totul aici este bombardat de genul ăsta de inițiative, de activități, de workshop-uri, dar avem planificate, totuși, maratoane de fact-checking, ele sunt parte din caravana noastră civică. În cadrul caravanei sunt câteva tipuri de evenimente precum cafenelele civice sau maratoane de fact-checking. Un maraton de fact-checking înseamnă că punem la laolaltă oameni din comunitatea respectivă, de cele mai multe ori studenți sau încercăm să fie studenți sau tineri și alegem câteva declarații ale politicienilor locali sau ceva care să fie cu relevanță locală, cât se poate de mare, pe care să le verifice din punct de al veridicității.”
Cafenelele Civice
O altă propunere Funky Citizens, care vine în sprijinul comunităților, este cea a Cafenelelor Civice. Aici se creionează, într-un cerc al încrederii, viitorul României, așa cum ni-l dorim noi. Aceste cafenele aduc oamenii laolaltă, la o cafea, într-o discuție liberă, un loc în care poate fi explorat modul în care se poate ajunge de la o idee la împlinirea acesteia.
„La cafenelele civice ne întâlnim cu oamenii. Stăm la o cafea, exact cum îi spune numele, stăm la o cafea cu cetățenii din localitatea respectivă, cu cei care sunt dornici să se întâlnească cu noi, și îi întrebăm care sunt problemele cu care se confruntă, care sunt oare îmbunătățirile pe care le-ar dori mai mult de la comunitatea lor, care s-au lovit de, nu știu, piedici, obstacole sau greutăți în relația cu autoritatea locală. După care, încercăm să le dăm mecanismele sau un toolkit, o trusă de unelte virtuale folositoare în relația cu autoritatea locală.”, a spus Radu Caragea, vicepreședinte Funky Citizens, care a mai adăugat:
„De ce facem lucrurile astea? Deci, de ce facem noi ceea ce facem? Pentru că și noi am fost, la rândul nostru, decepționați și dezamăgiți de instituțiile cu care am interacționat, de conducătorii pe care i-am avut și, mai ales, evident de politicieni. (…)Multe dezamăgiri repetate pot să-ți dea un soi de apatie și lehamite. În același timp, așa povesteam la început, odată ce te retragi din joc, nu mai ești parte din el și nu mai poți să-l influențezi.”