VIDEO: Află când și cum poți vizita muzeul Ivan Patzaichin din Delta Dunării, Mila 23
Pe 23 mai, la ora 13:00, porțile muzeului Ivan Patzaichin din Delta Dunării, Mila 23, se vor deschide, în cele două zile ale evenimetului de inaugurare, pentru cei apropiați marelui campion și pentru publicul larg. Am aflat #InComunitate cu ce surprize ne vor întâmpina organizatorii, de la arhitectul Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Articol de Monica Liche, 18 aprilie 2024, 16:45
“E un muzeu mic ca dimensiuni, dar cu aspirații mari. și are legătură cu partea aceasta de punere în valoare a comunității și a locului Delta Dunării. Este de fapt menirea lui primordială pentru că este un proiect care a început împreună cu Ivan. Când el a împlinit vârsta de 70 de ani, echipa i-a făcut cadou proiectul acestui centru cultural, multicultural, cum era denumit care, pe lângă partea asta de loc de întâlnire între comunitate și lumea din afara Deltei, odată cu dispariția lui, și-a luat și acest rol suplimentar de muzeu și de a pune în context preocupările lui Ivan din ultimii 10, 12 ani de zile cu viața lui sportivă și felul în care cele două s-au combinat în personalitatea lui și în ceea ce noi spunem acum, acest patrimoniu al lui Ivan Patzaichin, pentru că sunt convins că lucrurile astea vor rămâne.”
Povestea merge mai departe
Acest muzeu își dorește să devină liantul între modernitate și natură. Un loc în care să te poți apropia de istoria unui om, a unui loc și de unde să pleci cu bucuria de a le fi putut înțelege tainele.
„Acest centru de inovare comunitară, cum i-am spus noi, pentru că își propune să caute modalități noi de dezvoltare, astfel încât conflictul ăsta, între lumea modernă și natură, să nu mai existe, să-și găsească un dialog comun. Povestea a început odată cu Ivan. Ea continuă acum și deschiderea muzeului va coincide cu începerea activității de acolo și va avea o componentă memorială, turistică și va deveni un obiectiv, probabil, foarte vizitat.”
O vizită în Deltă se face în tihnă
O aplicație a muzeului va ieși pe piața de profil și va permite oricărui doritor să facă o programare pentru a vizita muzeul. Dimensiunile reduse ale spațiului muzeal nu permite vizitarea acestuia, fără aceste programări. Mai mult, se recomandă o vizită a acestor locuri în tihnă, pentru a ne putea bucura de acele peisaje impresionante.
„Muzeul, din cauză că este un spațiu redus ce nu permite un număr foarte mare de vizitatori simultan, va fi va avea o aplicație, un app, unde se poate face rezervare din timp, în funcție de disponibilitatea de locuri. Într-o oră, e un număr maxim de 40 de vizitatori și se poate alege în funcție de, eu știu, planificarea vizitei în Deltă sau Mila 23. E foarte important de știut, Mila 23 este satul la care se poate ajunge doar pe apă și este undeva exact în mijlocul Deltei, la 52 km de Tulcea. Noi recomandăm întotdeauna să faci o astfel de excursie în deltă, nu pe fugă. O excursie de plecat dimineața și venit seara, din perspectiva noastră, este cea mai păguboasă soluție pentru că nu vezi mare lucru în fugă. Noi recomandăm ca o vizită în Deltă să fie de minim trei nopți.”
Călăuzele apelor
Proiectul „Călăuzele apelor” își propune, în primul rând, să unească cât mai multe dintre comunitățile Deltei Dunării. Și cum s-ar putea face asta, dacă nu prin implicarea noilor generații în tot ceea ce înseamnă istorie și tradiție. Un transfer al moștenirii culturale către viitor.
„Noi avem un proiect început, de vreo patru sau cinci ani, un proiect care se cheamă „Călăuzele apelor”, un proiect care chiar a primit un premiu în trecut, cel mai important premiu european pentru protejarea patrimoniului. Acest curs pornește de la un atelier în care copii cu vârste între 10 și 14 ani construiesc împreună cu un meșter marangoz, din echipa noastră, o canotcă, în trei săptămâni. O barcă adevărată. Barca le rămâne lor și în jurul acelei bărci se creează acest club,Călăuzele Apelor.”
Deschiderea oficială va avea loc pe 23 mai
După deschiderea oficială, Satul este invitat să calce pragul muzeului Ivan Patzaichin din Delta Dunării, Mila 23. Întreaga suflare a satului este așteptată să viziteze muzeul dedicat copilului lor de aur, într-o recunoaștere absolută a legăturii indestructibile dintre Ivan Patzaichin și lumea sa de la Mila 23.
„Pe 23 mai este deschiderea oficială și va fi pentru oficiali, sponsorii și cei care au participat la acest proiect, iar după ora 16:00 este invitat Satul, cei din sat.
Pe 24 dimineață, prima parte a dimineții este alocată copiilor și începem programele pentru copii, pentru cei din zonă. Încă nu avem un program pentru vizitatori, pentru turiști, o să îl facem în luna mai. De pe 24, din a doua parte a zilei, se pot face programări.”