Proiectul de buget al Capitalei, RESPINS din nou!
Proiectul de hotărâre privind bugetul Municipiului București a fost respins, din nou, de către consilierii municipali, reuniți într-o ședință de îndată a Consiliului General al Municipiului București (CGMB), convocată astăzi de către primarul general Nicușor Dan!
Articol de Vicentiu Andrei, 11 martie 2024, 18:23 / actualizat: 11 martie 2024, 20:42
Atât edilul șef cât și grupurile de consilieri generali PNL și PSD au susținut amendamente la proiectul de buget promovat de către Executivul din Regina Elisabeta dar niciunul dintre amendamente nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat.
Astfel, votul final a fost pe proiectul de buget așa cum a fost el promovat de către Nicușor Dan.
Nu se știe când ar putea avea loc o nouă ședință a CGMB, în lipsa unui acord între primarul general Nicușor Dan și forțele politice reprezentate în Consiliul General pentru susținerea proiectului de buget.
Prin amendamentul lor, consilierii PNL din CGMB au propus includerea în buget a tuturor datoriilor certe și, mai cu seamă, bugetarea subvențiilor la termie și transport la valoarea execuției bugetare de anul trecut. Asta ar fi însemnat o valoare totală de circa 3 miliarde de lei, față de numai 2 miliarde de lei, cât figurează în proiectul de buget al edilului Nicușor Dan.
„Amendamentul nostru a fost doar legat de a direcționa banii către datorii certe. Efectiv, nu facem – și revenim și ați văzut amendamentul nostru, noi revenim la aceeași discuție, să evidențiem, în primă fază, datoriile certe. Blocajul este generat de proiectul de hotărâre” , a explicat liderul grupului de consilieri PNL din CGMB, Andrei Badiu.
Șeful liberalilor din Consiliul General a arătat și de unde ar trebui tăiați banii pentru a fi alocați către subvenții și datorii. Este vorba despre acele domenii unde au fost alocați prea mulți bani față de execuția bugetară de anul trecut, precum Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement sau Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, care a cheltuit, anul trecut, intre 12-15 % din banii ce i-au fost alocați.
„Noi am spus: Domnule primar general, aveți toată libertatea, știți mai bine decât noi care sunt domeniile suprabugetate – ce nu am făcut în trei ani, ce nu am cheltuit în trei ani cheltuim, acum, într-unul…
Vă mai dau o idee: hai să tăiem de la cheltuieli cu bunuri și servicii. Și, aici, vă aducă aminte că, la Arena Națională, s-a dublat cheltuiala cu mentenanța Arenei Naționale. În condițiile în care de această mentenanță se ocupă o companie municipală, a fost scoasă în procedură de achiziție, a fost acest serviciu scos în procedură de achiziție. Și, ce să vezi: Ne costă dublu, acum!
Sigur că trebuie tăiat un pic și de pe la ALPAB, și de pe la tobogane de 1 milion de euro și de la lucrări, vezi doamne, care se vor realiza în spitale. Lucrări care nu se vor realiza niciodată – știți mai bine decât mine, avem execuție, acolo, dezastruoasă, 12-15%.
Tăiați de la cheltuielile cu presa. Nu cred că, acum, suntem în postura în care, neavând bani să bugetăm datoriile, plătim campania electorală”, a declarat Andrei Badiu.
La rândul său, prin amendamentele susținute, grupul de consilieri PSD din CGMB a propus majorarea alocării pentru subvențiile la termie și transport, alocarea a 1,5 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor de la Pasajul Ciurel, prin elaborarea uni Plan de Urbanism Zonal în acest sens, și plata datoriilor Primăriei Capitalei către persoanele adulte cu dizabilități, datorii acumulate prin înjumătățirea stimulentul acordat acestor persoane, în ultimii trei ani, după cum a arătat consilierul general Valeriu Șuhan. Și consilierul PSD a indicat de unde ar trebui tăiați banii pentru a permite alocarea de sume suplimentare, conform amendamentului.
„Primul lucru care îmi cade sub ochi, acum, uitându-mă pe amendamentul grupului PSD, e vorba de Podul Ciurel, de proiectul Ciurel, unde cerem și noi, nu cerem mare lucru, 1500 mii lei (…1,5 milioane n.r.), ca să se elaboreze PUZ-ul, că PUZ-ul Sectorului 6 nici nu mai știu în ce faza5 se află, fie anulat, fie suspendat – habar n-am, chiar nu mai știu, la ce brambureala e în oraș…
Uite, vă spun eu o sursă de finanțare, acum: Proedus. Căruia i-ați suplimentat bugetul. Pentru ce? Care e treaba, la Proedus, de e nevoie de această suplimentare? Adică, de la vreo 12 milioane, am ajuns la 30 și ceva de milioane”, a întrebat Valeriu Șuhan.
Grupul PSD insistă și pentru plata datoriilor Primăriei către persoanele adulte cu dizabilități.
„Noi am cerut 468 de milioane, la DGASMB. E firesc să le cerem, pentru că banii ăștia reprezintă datorie din anii anteriori. Împrejurarea că se dorește majorarea acelui ajutor pentru persoanele cu dizabilități-ce să vezi, tocmai acum, cu două-trei luni înainte de alegeri, noi să știți că am vota-o. Eu, cel puțin, aș vota-o, fără niciun fel de probleme. Dar, plătiți-vă, domnule, datoriile din urmă”, a cerut Șuhan, în numele grupului de consilieri generali PSD.
Primarul general Nicușor Dan spune că neadaptarea bugetului, după expirarea termenului de 45 de zile de la adoptarea bugetului național ar lăsa Primăria Capitalei fără bani. Asta din cauză că, în lipsa unui buget adoptat, cotele defalcate din impozitul pe venit nu sunt virate de la Ministerul de Finanțe.
„În conturile noastre, sunt 22 de milioane, între timp, prin înțelegeri cu Compania Termoenergetica – care trebuia să ne vireze o redevență de câteva milioane, cu alte companii, care trebuie să ne dea niște datorii, am ajuns să avem vreo 30 – 35 de milioane. Și, cu banii ăștia, putem să plătim salarii, dar fără să plătim și taxele la stat pe salarii. Și, după ce-o să facem asta, n-o să mai avem chiar nimic, în cont. Adică, dacă o să ne ceară Spitalele sau Străzile sau ALPAB sau Compania Ecoigienizare, pentru țânțari sau așa, sau factura de curent pentru iluminat stradal, n-o să mai avem bani de nimic”, a declarat Nicuşor Dan.
Consilierii generali PNL si PSD i-au reprosat lui Nicușor Dan lipsa de flexibilitate, pentru a se ajunge la o solutie de compromis, iar edilul si-a reiterat disponibilitatea la dialog. Însă deocamdată, în lipsa unui acord între edilul șef și o majoritate din Consiliul General, care să asigure votarea bugetului Capitalei, nu se întrevede o ieșire din impas.