DSU a lansat a doua versiune a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă
Articol de arionmihaela, 1 martie 2024, 17:57
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a prezentat cea de-a doua versiune a Platformei Naţionale de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă – FII PREGĂTIT, prilej cu care s-a făcut o demonstraţie cu asistentul virtual al site-ului, realizat pe tehnologia Open AI – inteligenţă artificială, acesta răspunzând la întrebări privind primul ajutor şi pe situaţii de urgenţă.
„Este un sistem realizat într-o nouă tehnologie care integrează portalul cu aplicaţia DSU şi cu site-ul DSU la un loc. Dacă vin alerte pe aplicaţia DSU, le veţi vedea şi pe site-ul FII PREGĂTIT, în timp real. În acelaşi timp, este un nou design care permite o navigare mai uşoară, o accesibilitate mai uşoară a oamenilor. Nu e varianta finală. O să vedeţi pe parcursul săptămânilor şi lunilor care vin ghidul special pentru copii, care va fi făcut cu animaţii, O să vedeţi site-ul în sine tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţională. Asistentul virtual al site-ului este făcut pe tehnologia Open AI – inteligenţă artificială, a fost exersat şi pregătit pentru a răspunde întrebărilor pe situaţii de urgenţă. Putem să-l întrebăm şi pe pe prim ajutor, şi pe situaţii de urgenţă”, a spus Arafat.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a subliniat că rolul fundamental al acestui instrument este acela că transformă cetăţenii într-un partener al instituţiilor care acţionează pentru salvarea populaţiei.
„Rolul fundamental al acestui instrument, prin toate aceste caracteristici tehnice, este de a informa, de a pune la dispoziţie date utile, de a învăţa în caz de intervenţie sau înaintea ei, ce trebuie să faci ca să te pregăteşti sau dacă traversezi o astfel de situaţie ce trebuie să faci pentru a te salva pe tine şi pe cei din jur. Rolul fundamental este că transformă cetăţenii, publicul, populaţia, într-un partener al instituţiilor care acţionează pentru salvarea populaţiei, oricine intervine din partea autorităţilor într-o situaţie de urgenţă. Efectul acestei intervenţii este multiplicat, în termeni de eficienţă şi de rezultat concret, dacă ai în cetăţean un partener informat, un partener pregătit, care să ştie să acţioneze până ajung mijloacele de intervenţie, care să să ştie cum să se comporte până ajung acestea şi în timpul intervenţie, care să se transforme, prin această interacţiune conjugată între cetăţean şi autoritate, dintr-o potenţială victimă, în pasul doi, într-un cetăţean salvat, şi în pasul trei, într-un partener al autorităţilor, al pompierului salvator. Spre exemplu, pentru a salva şi alte persoane, care la rândul lor pot fi transformate din potenţială victimă în cetăţean salvat şi salvator şi se creează un efect de multiplicare, un cerc virtuos, care multiplică la cote formidabile eficienţa salvatorului, îl protejează şi pe salvator şi pe cetăţean”, a spus Predoiu.
Potrivit lui Arafat, evenimentul marchează Ziua Internaţională a Protecţiei Civile.
„Astăzi marcăm Ziua Internaţională a Protecţiei Civile, unde toţi colegii din structurile de protecţie în lume sărbătoresc o zi dedicată pregătirii populaţiei, să avem o populaţie mai pregătită, o populaţie care ştie ce are de făcut şi să asigurăm pentru populaţie resurse de unde să obţină informaţiile. Am lansat „Fii Pregătit”, în prima variantă a sa, un site care a evoluat şi unde Guvernul României a aprobat hotărârea de Guvern prin care acest site să aibă link pe fiecare site public din România. Astăzi venim cu varianta doi a Portalului FII PREGĂTIT”, a spus Arafat.
Acesta s-a referit şi la conţinutul noului portal.
„Când se deschide, fie de pe telefon, tabletă sau laptop, ghidurile pot fi văzute la rând, toate ghidurile vor fi accesibile şi auditiv. Ieri am semnat un protocol cu Asociaţia Nevăzătorilor, cu Asociaţia Surdo-Muţilor din România pentru a ne sprijini în realizarea ghidurilor, adaptarea ghidurilor pentru utilizatorii lor”.