VIDEO: Află ce înseamnă Programarea Neuro-Lingvistică și cum te poate ajuta să îți schimbi viața
Cum putem înțelege mai bine comportamentul uman? Cum putem să comunicăm mai eficient cu alte persoane? Cum să accelerăm dezvoltarea personală sau creșterea profesională? Toate aceste întrebări își găsesc răspunsul în Programarea Neuro-Lingvistică (NLP). Am vorbit despre NLP cu Gina Veveriță, Master Trainer NLP, Time Line Therapy, Trainer Hipnoterapie si Coaching, invitata Ioanei Brușten #InComunitate.
Articol de Monica Liche, 26 februarie 2024, 18:03
„Deși are un nume foarte complicat, la prima vedere, Programarea neuro-lingvistică(NLP), totul se rezumă la două lucruri, două aspecte foarte simple este artă în știință. Nu putem spune despre NLP că este o știință, ci este o pseudo știință. De ce? Pentru că rezultatele se adaptează pe fiecare om în parte. Fiecare dintre noi suntem diferiți, fiecare dintre noi avem alte aspirații, avem potențial. Programarea neuro-lingvistică, care mai este numită și psihologie practică sau psihologie aplicată, te învață cum să te descoperi tu pe tine și asta e cel mai important lucru. Îți descoperi tu autenticitatea proprie, după care poți să construiești pe ea și să-ți valorifici potențialul care este în tine. Doar că sunt situații în care l-ai blocat sau a fost blocat pe parcursul vieții.”
NLP, un pas către schimbarea modului de gândire
O minte clară, cu gânduri atent structurate, permite evoluția, ajută la obținerea rezultatelor dorite. De felul în care gândim, în care ne poziționăm în fața unor aspecte din viața noastră, depinde felul în care se va derula aceasta.
„Fie că e vorba de carieră, fie că e vorba de dezvoltare personală, fie că e vorba de sănătate, fie că e vorba de relațiile în familie, relațiile de cuplu, relațiile sociale, factorul comun care există între toate astea este propria ta gândire. Dacă tu înveți cum să îți structurezi gândirea, pentru că programarea neuro-lingvistică la asta se referă, la modul în care tu gândești, schimbarea modului de gândire, claritatea prin care faci toate lucrurile acestea, va determina să obții rezultate în toate aspectele vieții.” – Gina Veveriță, Master Trainer NLP
Mai întâi gândim emoția, apoi o declanșăm
Gândim ceea ce simțim. Înainte de emoție, intervine gândirea logică. Alegerea. Felul în care ne vom poziționa în relația cu acea emoție.
„Noi gândim în concepte, comunicăm în cuvinte și simțim emoții. Suntem ființe logice și emoționale, în același timp. Avem nevoie și de partea pe latura noastră logică, avem nevoie și de latura noastră emoțională. Suntem ființe, simțim. Neocortexul este mai dezvoltat la noi și avem partea aceasta de logică care ne separă, ne diferențiază de restul mamiferelor, care face diferența, iar în momentul în care gândirea este bine organizată, rezultatele sunt pe măsură. De ce? Pentru că întâi gândim, apoi simțim. Alegem, prin gândire alegem ceea ce simțim, este o fracțiune de secundă în care se întâmplă asta. Prima dată alegi ce emoție simți și după aceea o declanșezi. Este foarte interesant, corpul îți răspunde în funcție de alegerea pe care ai făcut-o.”- Gina Veveriță, Master Trainer NLP
Tehnicile NLP ne pot ajuta să scăpăm de credințele limitative
Mediul în care trăim, sistemul de valori generat de cei lângă care creștem, și preluarea credințelor acestora, sunt elementele care ne vor genera relațiile și care vor întări limitele transmise de generații. Tehnicile NLP pot elimina credințele limitative care ne guvernează viața.
„Prin tehnicile de programare neuro-lingvistică, prin metoda de schimbare a unei convingeri, un proces în care lucrăm cu sub-modalități, prin tehnica timeline therapy, care este o tehnică avansată a programării neuro-lingvistice, putem să eliminăm o convingere într-un interval de timp.
(…)Aceste blocaje, care se numesc decizii limitative, de fapt, sunt undeva în subconștientul nostru, le-am preluat de undeva, de la cineva pe care noi l-am considerat autoritate pe parcursul vieții. Contează foarte mult și mediul în care ai trăit, în care ai crescut. Poate că ți s-a spus să stai cuminte, să pui mâna și să îți găsești un job, să stai în siguranță, că tu nu poți să faci bani sau nu te întinde mai mult decât ți-e plapuma și, bineînțeles, ai preluat-o ca fiind a ta, ai luat decizia să accepți. Este un raționament aici, ai luat decizia să accepți. Da așa este, e adevărat, eu nu pot să fac bani, cel mai bine să mă întind atâta cât mi-e plapuma. Bineînțeles, de-a lungul timpului, nu numai că ai acceptat, asta ai consolidat”
(…)Mediul în care trăim noi are niște principii sau valori, le spunem noi, care reprezintă ceea ce este important pentru tine. Nu ceea ce îți place sau ți-ai dori, ci ceea ce este important. Întotdeauna, asta este întotdeauna, credințele limitative sunt conectate de valorile pe care le ai. Dacă în familia ta este o valoare că oamenii săraci sunt oameni sănătoși atunci, pe lângă valoarea asta, vei construi mai multe credințe care te limitează.” – Gina Veveriță, Master Trainer NLP, Time Line Therapy, Trainer Hipnoterapie si Coaching.
Află mai multe informații legate de NLP și hipnoză aici.