Dacă vă place istoria dar și modul în care aceasta este văzută și trăită prin ochii oamenilor de toate rangurile, care nu se îngrijorează la ce vor scrie cronicile despre ei, ci de cum vor trece și de ziua de mâine, atunci romanul „Palatul de Cristal”, scris de Amitav Gosh și apărut în traducere românească la editura Litera, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.
Acțiunea cărții începe în anul 1885 când trupele britanice intră în Mandalay și obligă familia regală birmană să ia calea exilului.
Rajkumar, personajul principal al cărți, un băiat sărac de doar 11 ani care lucrează la o tarabă din piața prăfuită de lângă palat, este salvat de un negustor chinez înțelept, cu care înființează o afacere de prelucrare a lemnului în nordul țării.
Mai târziu, cu imaginea familiei regale în minte, tânărul călătorește până în orășelul obscur din India unde au fost surghiuniți cu toții, vrând s-o regăsească pe Dolly, o slujnică de la curtea reginei, a cărei iubire îi va modela viața.
Narațiunea urmărește aventurile comerciale (plantații de cauciuc în Malaya, afaceri în Singapore, moșii în Birmania) pe care Rajkumar le întreprinde cu ajutorul prietenilor, asociaților și cunoștințelor sale până la Al Doilea Război Mondial, precum și răspândirea familiei extinse la New York și în Thailanda, la Londra și Hong Kong în perioada postbelică.
Luptele în urma cărora Birmania, India și Malaysia au devenit ceea ce sunt acum sunt descrise cu mare talent în acest roman splendid, însă în spatele acestei cărți există o istorie la fel de interesantă pe care Amitav Gosh o povestește cu sinceritate în ultimele pagini ale romanului:
„Sămânța acestei cărți a ajuns în India cu mult înainte să mă nasc eu, adusă de tatăl și unchiul meu. Dar nici tata, nici unchiul meu n-ar fi recunoscut roadele pe care le-am cules eu.
Când am început să lucrez la carte, amintirile pe care mi le-au încredințat deveniseră înțețoșate supraviețuind doar sub formă de expresii, stări sufletești și texturi.
Încercând să scriu despre locuri și timpuri pe care le-am cunoscut indirect, m-am văzut nevoit să creez o lume paralelă, complet fictivă.”
Cartea lui Amitav Gosh ne deschide ușa către o lume adevărată, chiar dacă în cele din urmă este un omagiu adus tatălui său dar și o a meditație asupra istoriei și a destinelor oamenilor modelate de aceasta.
Se pot spune multe despre romanul „Palatul de Cristal” dar eu nu vă mai spun decât că nu veți lăsa cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.