NGI Forum 2023: 5 highlights ale celui mai important eveniment dedicat Internetului din UE

Identitatea digitală și social media descentralizată, în atenția Europei

Bunuri comune digitale, identitate digitală, internet cuantic, web search sau rețelele sociale descentralizate, ce au în comun toate aceste concepte? Sunt esențiale în tranziția către internetul viitorului pregătit de UE. Subiectele vor fi dezbătute timp de 2 zile la NGI Forum 2023, cel mai important eveniment al Comisiei Europene dedicat Internetului, organizat de Next Generation Internet, pe 15-16 noiembrie, în Bruxelles și online. Accesul la eveniment este gratuit. 

NGI Forum reunește inovatori, decidenți, cercetători, lideri din industrie și utilizatori. Roberto Viola, Director-General al Direcției Generale Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT) din cadrul Comisiei Europene va vorbi în deschiderea evenimentului despre angajamentul european față de promovarea unui internet axat pe oameni, sigur, deschis, care răspunde provocărilor de mediu și aderă la Declarația European Digital Rights and Principles.

Iată 5 highlights ale evenimentului: 

1.Bunurile comune digitale 

Una dintre cele mai așteptate sesiuni, „Bunurile comune digitale: Calea către viitorul digital al Europei”, programată pentru 15 noiembrie de la 14:40 la 15:40, va explora rolul vital al bunurilor comune digitale în modelarea peisajului digital european și potențialul imens pe care îl au în realizarea viziunii Europei pentru un viitor digital cu focus pe oameni, de încredere.

Aflate în centrul Declarației Europene privind Principiile și Drepturile Digitale, bunurile comune digitale au devenit componente indispensabile ale infrastructurii digitale moderne, alimentând o mare parte din servere.

Panelul moderat de Monique Calisti, CEO al Martel Innovate, va aprofunda oportunități și provocări în dezvoltarea și menținerea bunurilor comune digitale. De asemenea, va explora schemele actuale de investiții la nivel național și european și va lua în considerare posibile căi de stimulare suplimentară a comunității de ‘commoners’.

Vorbitori:

1. Michiel Leenaars, Director de Strategie la Fundația NLnet
2. Adriana Groh, Co-Fondatoare a Sovereign Tech Fund
3. Sophie Bloemen, Director al Commons Network
4. Gabriele Columbro, Director General al Linux Foundation Europe

2. Identități Digitale în Era Web 4.0 

Programată pentru 15 noiembrie de la 16:25 la 17:25, sesiunea va prezenta experți aflați în avangarda inovațiilor privind identitatea digitală. Trei dintre inițiativele de vârf ale Comisiei Europene – Regulamentul Identității Digitale Europene, alături de Infrastructura Europeană de Servicii Blockchain și Next Generation Internet– au potențialul de a transforma identitățile digitale în Europa. 

Vorbitori:

1. Daniel Du Seuil, Convener ESSIF de la EBP
2. Irene Hernandez, CEO al Gataca
3. Paul Jackson, Director de Încredere Digitală la Secretariatul Consiliului de Trezorerie al Canadei (Guvernul Canadei)
4. Alex Grech, Director Executiv al Fundației 3CL

3. Open Web Search & Large Language Models 

Sesiunea programată pentru 15 noiembrie 2023, de la 17:25 la 18:25, va explora Open Web Search & Large Language Models în contextul european și va aprofunda abordarea inovatoare a Europei față de un ecosistem de căutare web deschis. În centrul său se află Open Web Index, o resursă care cuprinde diverse centre de calcul europene.

Vorbitori: 

1. Isabell Claus, Director General al Thinkers.ai
2. Michael Granitzer, Profesor Universitar la Universitatea din Passau
3. Georg Rehm, Cercetător Principal la Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz GmbH (DFKI)
4. Alexandre Zapolsky, Președinte al LINAGORA

4. Securizarea frontierei Open-Source – riscurile lanțului de aprovizionare

Sesiunea, programată pentru 16 noiembrie 2023, de la 09:40 la 10:40, reunește un panel de experți distinși care abordează o problemă presantă – „Securizarea Frontierei Open-Source: Navigând Riscurile Lanțului de Aprovizionare.”

Vorbitori: 

1. Anthony Harrison: Fondatorul APH10
2. Camille Moulin: Consultant la Inno³
3. Philippe Ombredanne: CTO la nexB Inc.
4. Mirko Presser: Profesor Asociat la Universitatea Aarhus
5. Melanie Rieback: CEO/Co-fondatoare a Radically Open Security

Deși dezvoltarea open-source oferă avantaje fără precedent, vine și cu incertitudini, în special în ceea ce privește securitatea lanțului de aprovizionare. Chiar și sursele de încredere pot deveni, involuntar, vectori pentru atacuri. Pe măsură ce lumea se bazează tot mai mult pe componente open-source pentru inovație și transformare digitală, înțelegerea și abordarea riscurilor lanțului de aprovizionare sunt de o importanță capitală. 

5. Social media descentralizate și Fediverse – de la nișe la scalabilitate 

Sesiunea programată pentru 16 noiembrie 2023, de la 11:10 la 12:10, reunește experți care vor dezbate potențialul Fediverse – un colectiv de protocoale deschise și platforme de social media care oferă o alternativă la media sociale tradiționale, centralizate. Panelul va analiza creșterea Fediverse în ultimii doi ani și provocările pe care le întâmpină în atingerea masei critice comparativ cu platformele consacrate.

Fediverse reprezintă o schimbare de paradigmă în modul în care oamenii se conectează și interacționează online. Promisiunea de confidențialitate sporită și control din partea utilizatorului a câștigat teren, următorul pas fiind recunoașterea generală.

Vorbitori:

– Renaud Chaput, CTO, Mastodon GmbH
– Tobi Smethurst, Persoană de cod, SuperSeriousBusiness

Next Generation Internet (NGI) este o inițiativă a Comisiei Europene care își propune să contribuie la modelarea dezvoltării și evoluției Internetului într-un Internet de încredere în acord cu European Declaration on Digital Rights and Principles. Un Internet deschis care să răspundă nevoilor fundamentale ale oamenilor (încredere, securitate, incluziune) și în același timp care să reflecte valorile europene. 

Agenda completă este disponibilă aici.  

Înregistrează-te aici la eveniment!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.