Când viața bate filmul – o carte ca o comedie
Dacă vă plac istoriile despre familii dar vreți să vă mai descrețiți și frunțile, atunci cartea „Când viața bate filmul”, scrisă de Annabel Monaghan și apărută în traducere românească la editura Litera, este alegerea perfectă pentru dumneavoastră în acest weekend.
Articol de cristina.toma, 10 noiembrie 2023, 17:35
Eroina principală a cărții este Nora Hamilton, o autoare de scenarii pentru un canal de filme romantice. Nora este convinsă că știe mai bine ca oricine formula iubirii dar viața ei se schimbă aproape la 180 de grade. Soțul ei pleacă de acasă părăsind-o pe ea și pe cei doi copii ai lor, aproape fără să se uite în urmă.
Nici Nora nu se dă bătută și transformă eșecul căsniciei sale în bani, scriind cel mai bun scenariu al ei, „Casa de ceai”. Nimeni nu este mai surprins decât ea atunci când scenariul este cumpărat pentru marele ecran, iar casa ei veche de o sută de ani este aleasă ca loc de filmare. Cum cel mai șarmant bărbat din lume, Leo Vance, este distribuit în rolul indolentului său soț, viața Norei nu va mai fi niciodată aceeași.
În dimineața de după încheierea filmărilor și plecarea echipei, Nora îl găsește pe Leo pe veranda ei cu o sticlă de tequila pe jumătate golită (probabil pentru a-și face curaj) și cu o propunere: să-i dea o mie de dolari pe zi ca să locuiască o săptămână în casa de ceai. Nu numai că cei șapte mii de dolari ar ajuta-o enorm pe Nora, dar el pare să aibă cu adevărat nevoie de acest refugiu.
Plină de căldură, de spirit și înțelepciune, romanul autoarei Annabel Monaghan este cel mai convingător gen de poveste de dragoste, genul real, în care iubirea este complicată de muncă, de copii și de bagajul emoțional care s-a adunat. Pentru Nora și Leo, acest fel de dragoste este mai cuprinzător decât se poate exprima pe marele ecran.
Ce putem învăța de la Nora, Leo dar și de la alte personaje interesante?
Poate că pe primul loc ar fi faptul că o poveste de dragoste poate fi scrisă în mai multe feluri. Desigur, mai sunt și alte lucruri și situații pe care autoarea nu se sfiește să le spună direct.
Toate acestea vă las să le descoperiți singuri atunci când veți citi cartea pe care nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.