VIDEO: Doina Banciu și Agnes Erich – „Nu citim pentru că timpul nostru e din ce în ce mai puțin pentru reflecție și cultură”!
Invitatele emisiunii „În Comunitate” de astăzi au fost profesor doctor inginer Doina Banciu, vicepreședinte a Academiei Oamenilor de Știință din România, și profesor universitar doctor Agnes Erich, președinta Comisiei Naționale a Bibliotecilor.
Articol de Ioana Brusten, 3 martie 2022, 17:50
De Ziua Internațională a Scriitorului, marcată pe 3 martie, analizăm criza lecturii din România; statistica Eurostat din ultimii ani arată că 90% dintre români nu citesc nici măcar o carte pe an, iar aproximativ 35% dintre cetățeni români nu au citit niciodată o carte! De ce nu citesc românii?
Profesor doctor inginer Doina Banciu, vicepreședinte a Academiei Oamenilor de Știință din România: „Nu citim pentru că nu avem abilitatea de a ne informa prin ceea ce spun alții, nu citim pentru că timpul nostru e din ce în ce mai puțin pentru reflecție și cultură și pentru că e mult mai comod să ne informăm de pe un device mobil, de pe un calculator sau din mass media.”
Profesor universitar doctor Agnes Erich, președinta Comisiei Naționale a Bibliotecilor spune: „Cei de vârstă mijlocie consideră că nu mai au timp de citit…Mai este un motiv: numărul enorm de cărți care se publică. S-a demonstrat că la nivel mondial noi intrăm în posesia a 1% din informația tipărită pentru că nu avem capacitatea de a o cuprinde, iar sistemul de educație nu mai reușește să atragă tinerii spre lectură. Oamenii nu mai au capacitatea să evalueze informația singuri, ar trebui să se îndrepte spre noi, specialiștii din biblioteci, ca să le ușurăm această muncă.”
Criza lecturii este strâns legată de problema analfabetismului funcțional, care în România depășește 50%. Ce înseamnă exact acest lucru?
Profesor Doina Banciu: „…adică citesc, dar nu au înțeles ce citesc, nu stau să reflecteze asupra a ceea ce a vrut să spună cel care a scris.”
Doamna prof.univ dr. Agnes Erich spune că în bibliotecile publice la nivel național, există foarte multe proiecte de atragere la lectură: „Încercăm să aducem jocul în bibliotecă, astfel încât să-i atragem pe copii, pe tineri spre lectură prin intermediul altor mijloace.”
Tinerii preferă de multe ori ecranizările cărților, de aceea sunt invitați la seri de lectură și proiecție de film; după ce le compară, marea majoritate se îndreaptă spre lectură, pentru că citind, îți dezvolți imaginația și îți pui mintea la contribuție.
De ce nu are România o bibliotecă digitală națională, un tip de bibliotecă care există de mult în Statele Unite ale Americii, Anglia, Germania, Franța, Japonia…
„Există o lege care stipulează clar de 20 de ani, construcția Bibliotecii Digitale Naționale a României”, spune doamna profesor Banciu. „dar nu există o abordare unitară pentru a permite un acces coordonat la fondul de date digitale existent în bibliotecile din România.”
În ceea ce privește problema analfabetismului funcțional, soluțiile pornesc de acasă, din familie: dacă în familie nu își vede părinții citind, nici copilul nu va fi preocupat de asta; apoi, școala trebuie să cultive dragostea pentru lectură și mai apoi urmează biblioteca.
Prof.univ.dr.Agnes Erich ne aduce aminte că: „Noi, biblioteca, fără familie și fără școală nu putem face prea multe! Lectura îți dezvoltă vocabularul, stimulează comunicarea, transmite valori de la o generație la alta, stimulează gândirea și creativitatea, presupune un efort de reprezentare; dacă ții copilul în fața televizorului i-ai anihilat creativitatea!
Bibliotecile publice fac tot ce e posibil ca să atragă pe copii spre lectură.”