VIDEO: Gabriela Bartic – „Peste 40% dintre copiii români sunt analfabeți funcționali, conform testelor PISA”
Articol de dianamatei, 15 iunie 2021, 20:14
Invitată în emisiunea „În Comunitate”, a fost Gabriela Bartic, director al diviziei Consumer la Brio.
Un om educat și cultivat este un om puternic. România începe să aibă viitorii oameni din ce în ce mai…puțin puternici.
Avem calculatoare, avem, poate, cel mai bun internet din Europa dar stăm prost la capitolul alfabetizare. Alfabetizare digitală și alfabetizare, în sensul pur al cuvântului.
Gabriela Bartic, director al diviziei Consumer la Brio, ne explică situația sumbră.
„Doar 56% dintre copii nu au competențe digitale. Digitalizarea nu înseamnă să deții un device. Nu te face stăpân al ei. Dacă nu avem competențe, nu suntem stăpânii domeniului digital. Există zone în țară unde acestea nu există. Este o cruntă neputință a autorităților, a profesorilor…Dacă facem proiecte europene, avem. Competențele digitale nu înseamnă să știm să apăsăm pe niște butoane; înseamană de la eticheta de pe internet, până la instalare de programe, editare și la a putea să te ferești de bulliyng”.
Brio™ este platforma de soluții fundamentate științific, pentru îmbunătățirea performanței școlare, destinată elevilor, părinților, educatorilor, școlilor și altor instituții implicate care educă generațiile tinere. Trebuie să știm cum sunt copiii noștri, de la profesioniști.
„Peste 40% dintre copiii români sunt analfabeți funcționali, conform testelor PISA. Se fac la 15 ani. Ei vor să vadă cine va fi în câmpul muncii peste 10 ani. Ei nu vor știi să pună cap la cap anumite informații. Este încurajată reținerea mecanică, asta este lipsa sistemului. Educația românească încurajează doar regulile. Literație înseamnă de la citit, până la înțelesul informației și pusul ei într-un context mai larg. E trist să nu-l las pe copil să pună întrebări, să ridice probleme, chiar dacă nu sunt cele mai corecte”.
De cele mai multe ori, părinții sunt vânători de note, iar notele, știm bine, nu reflectă, aproape niciodată, realitatea. Mai mult decât atât, educația nu înseamnă note și medii de zece.
„Educația este un flux continuu de informații și emoții. Este o problemă lipsa de comunicare între părinți și profesori mai ales că, notele din sistemul românesc sunt subiective. În pandemie n-am știut dacă se țin examene. Ar trebui să avem ceva care să susțină aceste acțiuni. Cu testare standardizată putem să comparăm copiii între ei. America are sistemul ăsta de mult. Sistemul Brio a fost creat pentru că părinții își pun întrebări cu privire la ce se întâmplă cu copilul lui la școală. Este aidoma unor analize medicale. Trecem prin materie, cu toate capitolele și îl poziționăm unde trebuie. Apoi dăm părintelui un raport despre cât și unde trebuie să lucreze”.
În țări în care educația pune pe primul loc aptitudinile copiilor, astfel de programe sunt implementate demult. Nu suntem buni la toate, este imposibil. Și, în acest fel, ne testăm și vedem ce știm și ce putem îmbunătăți.
„Este important să știm unde se află fiecare copil. Unii știu algebră, alții trigonometrie și generalizăm: lucrează la matematică. Datele sunt aur pentru orice sistem. Și dacă le folosim, ajungem la progres. Și ajungem la programă. Nu este foarte aliniată cu programele din Europa și din lume. Copiii noștri, din această cauză, dacă vor să plece trebuie să dea diferențe. De asta se fac programe la nivel European”.
Literația definește capacitatea de a citi, a înțelege și de a aplica ceea ce s-a citit. Toate acestea pentru perspectiva devenirii unor cetățeni literati funcțional.