Bucureşti – Oraş deschis!
Articol de dianamatei, 10 iunie 2021, 15:11
Pe lângă multe rele pe care le-a făcut, pandemia a distrus cultura.
Nu miile de ani de cultură, se zice, ci manifestările culturale zilnice.
Actorii nu au mai putut juca, trupele nu au mai putut să cânte.
A venit in ajutor internetul: am stat in fata calculatoarelor si ne-am uitat la teatru si operă.
Cei din sectorul independent, insă, s-au găsit in postura de a isi pierde pâinea.
„Bucuresti, oras deschis” este proiectul care scapă de distrugere. O distrugere care a venit o dată cu pandemia, povesteste Mihaela Paun de la ARCUB.
„Are ascunsă foarte multă sperantă, în normalitate, să ne sprijinim unii pe ceilalti din toate sectoarele culturale. Chiar dacă cei de la stat au avut un salariu, cei din zona ong-urilor au fost loviti in existenta zilnică”.
Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București a lansat pe 26 acest program destinat sectorului creativ din Bucureşti.
Este pentru toate domeniile culturale, isi propune discutii, programe, proiecte şi acţiuni culturale în acord cu Strategia Culturală a Municipiului București 2016 – 2026.
„ARCUB a avut până in 2018 un program de finantare de evenimente. Insă atunci proiectul a fost oprit de primărie. O dată cu schimbarea administratiei, am primit acceptul si am reluat proiectul. Este un regulament pe site-ul ARCUB, acolo se pun intrebări legate de finantare. Termenul limită este 25 iunie. La această finantare pot aplica ong-uri, srl-uri si institutii publice, adică orice persoană juridică ce are sediul in Bucuresti”.
Lipsa teatrului, a operei, să spunem, a creat o prăpastie.
Din păcate, prăpastia s-a adâncit si intre cei care fac cultură si care vor să o promoveze.
Iar dacă nu invătam lectia pandmiei, va ramâne deschisă.
„Problema e că nu lucrăm unii cu ceilalti, nu suntem conectati. Acest program de finantare este o usă deschisă, o mână intinsă. Punem la dispozitii si spatii, la Hanul Gabroveni. Să fim un liant, să conectăm lumea culturală destul de dezbinată. Afară, oamenii sunt dornici să ajute. La noi s-a adâncit prăpastia dintre noi. Eu cred că ne-am luat o lectie”.
Piramida nevoilor, a lui Maslow, are in varf nevoi ce tin de cunoastere, autocunoastere si definire ca oameni.
Si aici intră si nivelul cultural al fiecăruia dintre noi.
Un oras cu oameni educati inseamnă un oras puternic
„Administratia centrală trebuie să inteleagă importanta sectorului cultural. Nu se văd insă beneficiile imediate. Insă dacă baza piramidei nu este asigurată, e de inteles că e greu să ajungem in varful ei. Primăria poate veni in spijin cu multe: cu spatii, de exemplu, poate atrage sponsori”.
Bucurestiul se deschide pentru cultura!
Noi deschidem ochii si mintea!