Mirrors of Brâncuși!
Cum putem descoperi o parte a creațiilor lui Constantin Brâncuși prin tehnologie? Ei bine, asta a aflat astăzi Eugen Vrabie de la Silvana Dulumă-Popa, curatorul Expoziției „Mirrors of Brâncuși”.
Articol de bucurestifm, 12 februarie 2021, 11:37
„Mirrors of Brâncuși” este un proiect organizat de Fundația Art Production, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Christian Westblink, cu sprijinul JTI și Muzeul Național al Țăranului Român, care urmărește să surprindă esența sculptorului român printr-o serie de instalații și experiențe bazate pe operele lui Constantin Brâncuși.
„Proiectul Mirrors of Brâncuși este, de fapt, o apropiere a publicului de Constantin Brâncuși, iar cei care vor trece pragul expoziției vor avea ocazia să experimenteze îndeaproape operele sale. Noi am făcut o serie de instalații, iar cei care vor veni, vor avea oprtunitatea de a se transpune în opera ,,Sărutul”, vor vedea cum arată un modul din coloana infinitului în mărime reală sau pot experimenta o analiză proprie asupra muzei adormite. Pe lângă acestea, mai avem și o parte video unde vor afla mai multe informații despre Brâncuși, informații care să rămână tipărite în memoria oamenilor mult timp după ce părăsesc expoziția”.
Silvana Dulumă-Popa a vorbit și despre reinterpretarea operelor: „Noi am încercat să bifăm partea aceasta legată de tehnologie, dar și partea de interacțiune a publicului cu operele pe care le avem expuse, de aceea instalațiile pe care le-am creat sunt mici momente sau mici detalii din operele lui Constantin Brâncuși în care îi invităm pe oameni să intre și să completeze astfel opera, că până la urmă despre asta este vorba. Având și foarte multe oglinzi încercăm să reflectăm filozofia lui Brâncuși prin partea de video pe care am creat-o. Cu alte cuvinte este o experiență completă în care intri cu totul în lumea lui Constantin Brâncuși.”
Expoziția se desfășoară în mai multe spații, prima fiind la București, la Muzeul Național al Țăranului, sala Irina Nicolau, în perioada 10-24 februarie.