* 16 decembrie 1989 – Timişoara da startul revolutiei care avea sa duca la caderea comunismului in Romania!
Mai mulţi credincioşi reformaţi demonstrează paşnic, în jurul catedralei reformate împotriva evacuarii pastorului László Tokés Mişcarea creste si se extinde, manifestantii opresc tramvaiele si scandeaza „Jos cu Ceauşescu!”.
La sediul PCR au loc altercaţii cu autorităţile şi se fac primele arestări. Protestatarii printre care şi pastorul László Tokés, sunt bătuţi şi arestaţi.
* 17 decembrie 1989 – Nicolae Ceauşescu convoacă o teleconferinţă cu activul de partid si de stat si da ordin sa se traga.
Incep lupte de strada intre civili si militari, sunt incendiate tancuri si magazine,civilii scandeaza : Libertate si Jos Ceausescu, se aud primele focuri de arma
* 18 decembrie 1989 – in timp ce Nicolae Ceausescu este in Iran,Timisoara este plina de militieni si militari care disperseaza multimea si impiedica oamenii sa se stranga in grupuri.
* 19 decembrie 1989 – demonstrantii se strang in Piata Operei , militarii fratenizeaza cu revolutionarii , se scandeaza „armata e cu noi”
40 de cadavre, neidentificate, sunt transportate, în secret, de la morga Spitalului Judeţean Timiş în Bucureşti, si incinerate la crematoriul „Cenuşa”.
* 20 decembrie 1989 – demonstranţii din Timişoara se grupează în Frontul Democratic Român., Zeci de coloane de muncitori pornesc spre Piaţa Operei. Generalul Ştefan Guşe ordonă retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului. Militarii fraternizeaza cu revolutionarii. Si Timişoara devine libera…urmeaza tara…
Nicolae Ceauşescu revine din din Iran şi decretează instituirea stării de necesitate. În cadrul unui discurs televizat, vorbeste despre elemente huliganice si fasciste care doresc destabilizarea tarii si da vina pe „agenturile straine si decide organizarea unui mare „miting popular” in fata CC al PCR.
* 21 decembrie 1989 – In Bucuresti discursul lui Ceausescu transmis in direct la radio si televiziune, despre realizările „societăţii socialiste multilateral dezvoltate” este interupt de huiduielei si fluieraturi .Incepe panica, Ceausescu promite 100 de lei in plus la salariu.Multimea se disperseaza , pe strazi se striga impotriva dictaturii, oamenii cer democratie.Apar primele blindate si autoamfibii.
Seara tinerii ridica o baricada langa Hotel Intercontinental,Se trage in manifestanti,apar primii morti si raniti se fac arestari,manifestantii sunt dusi la inchisoarea Jilava.
In Sibiu si Brasov oamenii ies in strada
* 22 decembrie 1989 – dimineata, marile uzine bucureştene opresc lucrul, munictorii pornesc in valuri in centrul Capitalei.
Ceauşescu anunţă sinuciderea generalului Vasile Milea si il numeste tradator.
La ora 10:59, la radio se anuta: prin decret presidential in toata Romania e „stare de necesitate”.
Mii de cetăţeni sunt deja in centrul bucurestiului, armata asteapta semnul de retragere de la Victor Atanasie Stănculescu, prim-adjunct al ministrului apărării.
Se scandează „Armata e cu noi!”. O parte dintre manifestanţi forţează intrările şi pătrunde în sediul Comitetului Central.
La ora 12.06, Nicolae şi Elena Ceauşescu, însoţiţi de Manea Mănescu, Emil Bobu, generalul Marin Neagoe şi două gărzi de corp părăsesc clădirea CC al PCR, la bordul unui elicopter.
Sediile Radioului şi Televiziunii Române sunt ocupate de manifestanţi, radioul transmite în direct evenimentele. La televiziune un grup de manifestanti printre care actorul Ion Caramitru şi poetul Mircea Dinescu anunta „am invins”.
Armata pazeste radioul, televiziunea si alte obiective importante din Capitala, soldatii poarta brasarde tricolore.
În jurul orei 15.00 sotii Ceausescu sunt arestaţi lângă Târgovişte
În cursul serii se constituie Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naţionale, care preia întreaga putere în stat, cu scopul „instaurării democraţiei, libertăţii şi demnităţii poporului român”.
Printre cei 39 de membrii sunt Ana Blandiana, Doina Cornea, Mircea Dinescu, László Tokés, Petre Roman, Ion Caramitru, Sergiu Nicolaescu şi Ion Iliescu.
Seara apare primul comunicat catre tara prin care se anunta dizolvarea structurilor comuniste si se face cunoscut programul vizand democratizarea tarii.
* Noaptea de 22 spre 23 decembrie – incep impuscaturile in Capitala, mor civili si militari.
Este atacata televiziunea .
Se trage din cladirea fostului Palat Regal spre cladirea CC-ului si spre multime iar Biblioteca Centrala Universitara este incendiata.
* 23 decembrie 1989 – Au loc acţiuni revoluţionare în principalele centre urbane din ţară.
Consiliul Frontului Salvării Naţionale (CFSN) îl numeşte pe generalul Nicolae Militaru în funcţia de ministru al Apărării Naţionale.
Ion Iliescu anunta la radio si televiziune arestarea sotilor Ceausescu si spune ca se actioneaza impotriva teroristilor..
* 24 decembrie 1989 – CFSN adoptă măsuri excepţionale: încetarea completă a focului pe întreg teritoriul ţării, predarea armamentului aflat în posesia civililor către unităţile militare, integrarea unităţilor Ministerului de Interne în structura Ministerului Apărării Naţionale.
In Capitala tancurile patruleaza pe strazi, sunt formate baraje si se aud impuscaturi.
Dupa 4 decenii la radio si televiziune se aud colinde si cantece religioase, e ajunul Craciunului…
* 25 decembrie 1989 – romanii urmaresc cum la Targoviste, intr-o unitate militare are loc procesul intentat de statul roman sotilor Ceausescu. Acuzatia cea mai grava: genocid.
In urma sentintei cei doi sunt executati prin impuscare in aceeasi zi.
* 26 decembrie 1989 – Petre Roman este numit în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, prin decret al CFSN.
Se abroga legi ,decrete ale vechiului regim, este ales biroul executive al CFSN, presedinte este Ion Iliescu.
* 28 decembrie 1989 – iau sfârşit tirurile armelor iar Nicolae şi Elena Ceauşescu sunt înmormântaţi, în secret, la Cimitirul Ghencea Civil din Bucureşti.
* 31 decembrie 1989 – Ion Iliescu rosteste discursul de Anul Nou.
Revolutia a invins, Romania intra in perioada postcomunista.