Ascultă Radio București FM Live

Sfântul Apostol Ștefan, tradiții și obiceiuri

Sfântul Apostol Ștefan, tradiții și obiceiuri
Foto: Sursa: www.jurnaluldeilfov.ro

Articol de Adriana Baciu, 27 decembrie 2017, 08:45

În fiecare an, la 27 decembrie, în cea de-a treia zi a Marelui Praznic al Naşterii Domnului, este sărbătorit Sfântul Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, primul martir creştin.

Ştefan, care era de neam ales şi provenea din seminţia lui Avraam, a fost unul dintre cei şapte diaconi aleşi de Sfinţii Apostoli, din motive pastoral-misionare, după cum relatează Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca în capitolul 6 din Faptele Apostolilor: evreii din afara Palestinei (numiti elinişti), de cultură şi limbă greacă, aveau sinagoga lor aparte, la Ierusalim, şi oficiau slujbele în limba greacă, nu în limba ebraică.

La un moment dat aceştia s-au plâns că la distribuirea zilnică a bunurilor, în special a hranei, văduvele eliniste nu mai ajungeau să primească aceste ajutoare. Întrucât doar Sfinţii Apostoli aveau misiunea de a rosti rugăciunile, de a frânge pâinea – împărtăşania, şi de a catehiza în cadrul întrunirilor liturgice, au propus mulţimilor să fie aleşi „şapte bărbati cu nume bun, plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, pe care să-i rânduiască pentru această slujire.

Au fost, astfel, aleşi: Ştefan, Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena şi Nicolae. Ştefan, cel care se bucura de întâietate în rândul diaconilor, fiind arhidiacon, a atras mânia evreilor prin minunile pe care le săvârşea, aceştia promovând martori mincinoşi care l-au acuzat pe Ştefan că necinsteste credinţa ebraică.

Ştefan a fost dus la Sinedriu, unde a ţinut o predică în care a afirmat că poporul evreu a ignorat şi a respins tot binele pe care Dumnezeu a vrut sa îl facă, a reamintit de conflictul dintre Israel şi Dumnezeu, în toată perioada de după Moise, şi a arătat diferenţa dintre Lege (Decalog) şi Evanghelie – căci potrivit unei tradiţii ebraice, Moise a primit Legea în Sinai, de la îngeri, deci cu un rol secundar în comparaţie cu Evanghelia, care vine direct de la Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Mânia evreilor a atins cote maxime, astfel că Ştefan a fost scos din Cetate şi a fost omorât cu pietre, el devenind primul martir creştin.

Inima mucenicului Ştefan a fost o oază de credinţă, o văpaie de dragoste mai mare decât moartea, de unde a apărut iertarea duşmanilor, în clipa în care îşi dădea duhul, sub o ploaie de pietre. Ştefan spunea atunci „Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta”.

Dumnezeu i-a ascultat rugăciunea Sfântului Ştefan, fiindcă pe locul unde a fost ucis el se afla un tânăr pe nume Saul, fariseu din Tarsul Ciliciei, care păzea hainele celor care aruncau cu pietre în Ştefan, cel care a devenit din cel mai mare prigonitor al creştinilor, Apostolul Neamurilor.

Astfel, Mântuitorul Hristos se arată lui Saul întrebându-l pentru ce îi prigoneşte pe creştini şi atunci are loc momentul transformării inimii lui Saul în ”vas curat şi cinstit” devenind marele apostol al omenirii, Sfântul Apostol Pavel, stâlpul creştinătăţii şi propovăduitorul neînfricat al lui Hristos.

Sfânta Tradiţie arată că în timp ce mulţimea îl ucidea cu pietre pe Sfântul Ştefan, pe o ridicatură de pământ, stăteau şi priveau, dându-i putere de a suferi cu demnitate martiriul, însăşi Maica Domnului însoţită de Sfântul Ioan, ucenicul Domnului.

La biserica ridicată în cinstea Sfântului Ştefan pe colina de la capătul Văii Iosafat (identificată cu Valea Cedrilor – Chedron – din Cetatea Ierusalimului), vin şi se roagă numeroşi creştini din toate părţile lumii, iar în apropierea bisericii se afla una din cele şapte porţi ale cetăţii, care poartă numele Sfântului Ştefan indicând astfel poarta prin care a fost scos din cetate şi ucis cu pietre.

În limba greacă, Ştefan înseamnă „coroană” şi se referă atât la râvna de care acesta a dat dovadă în a face cunoscută lucrarea lui Iisus Christos, cât şi la faptul că el este primul dintr-un nesfârşit şir de martiri din lumea creştină.

De sărbătoarea Sfântului Ştefan se legă mai multe tradiţii şi obiceiuri.

Sursa foto: www.argumentpress.r

Astfel, o veche tradiţie, arată că cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau se judecă de multă vreme cu persoane foarte orgolioase, este bine să aducă în casa lor o icoană a Sfântul Ştefan, sfinţită în această zi. Pentru sporul casei şi pentru sănătatea rudelor cu probleme mari de sănătate, trebuie să-l cinstim pe Sfântul Ştefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite în această zi.

Se spune că în ziua praznicului, este de preferat să evităm deplasările în zone montane şi în locuri izolate, care ne pun viaţa în primejdie. De Sfântul Ştefan se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit în împrejurări dramatice, iar pachete cu mâncare se împart şi unor persoane tinere, care poartă numele mucenicului Ştefan. De asemenea, tot în această zi se prepară şi se împart mucenici cu miere şi nucă, care amintesc de moartea lui mucenicească.

În unele zone din ţara noastră există tradiţia preparării „Pâinicillor Sfântului Ştefan”, dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac, unse cu miere, de formă rotundă – amintind de pietrele cu care a fost ucis, produse care se sfinţesc la biserică în ziua praznicului şi se împart săracilor.

În această zi, 305 de mii de bărbați și 120 de mii de femei își sărbătoresc ziua onomastică.

 

Ordinea de înscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale pe buletinul de vot!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 14:23

Ordinea de înscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale pe buletinul de vot!

Biroul Electoral Central a stabilit ordinea de înscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale pe buletinul de vot. Ordinea a fost decisă în...

Ordinea de înscriere a candidaţilor la alegerile prezidenţiale pe buletinul de vot!
ANPC închide restaurantele din Mall Promenada!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 14:13

ANPC închide restaurantele din Mall Promenada!

Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor S1 a desfășurat, ieri, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția...

ANPC închide restaurantele din Mall Promenada!
Primul weekend cu porți deschise la Palatul Cotroceni!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 13:56

Primul weekend cu porți deschise la Palatul Cotroceni!

Acesta este primul weekend în care Palatul Cotroceni și-a deschis porțile pentru publicul larg. Potrivit Administrației Prezidențiale, în...

Primul weekend cu porți deschise la Palatul Cotroceni!
Derby bucureștean în EHF Champions League: CSM București și Rapid luptă pentru calificarea în sferturi
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 13:36

Derby bucureștean în EHF Champions League: CSM București și Rapid luptă pentru calificarea în sferturi

CSM București și Rapid se întâlnesc astăzi, de la ora 19:00, în optimile de finală ale Ligii Campionilor de handbal feminin, în Sala...

Derby bucureștean în EHF Champions League: CSM București și Rapid luptă pentru calificarea în sferturi
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 12:43

Luna sănătății orale, la București!

Campanie educațională pentru copii ”Luna Sănătății Orale” se desfășoară în școlile și grădinițele de stat din București....

Luna sănătății orale, la București!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 12:02

Ora Pământului va fi marcată astăzi!

Peste 8.000 de orașe din 190 de țări se alătură astăzi evenimentului Ora Pământului cu scopul de a inspira oameni, comunități, companii și...

Ora Pământului va fi marcată astăzi!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 11:43

Sute de șoferi au rămas fără permis într-o singură zi!

576 de soferi au rămas fără permis în ultimele 24 de ore, anunță Ministerul Afacerilor Interne. 27 dintre aceștia au fost găsiți conducând...

Sute de șoferi au rămas fără permis într-o singură zi!
Actualitate sâmbătă, 22 martie 2025, 10:18

Planuri pentru transformarea Bulevardului Iuliu Maniu!

Bulevardul Iuliu Maniu ar urma să intre într-un proces de transformare, a anunțat primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu. Printre planurile sale se...

Planuri pentru transformarea Bulevardului Iuliu Maniu!