Suntem in doua luntri?
Secretarul American al apararii, James Mattis lanseaza un ultimatum: Statele Unite ar putea revizui angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice în cazul în care celelalte state membre NATO nu vor mari bugetele proprii de aparare pana la cel putin 2% din PIB.
Articol de , 22 februarie 2017, 10:16
La reuniunea miniştrilor Apararii din tarile NATO din 15 februarie Mattis a declarat ca: „America isi va respecta responsabilităţile, dar, daca natiunile dumneavoastra nu vor sa vada America temperand angajamentele in cadrul Aliantei Nord-Atlantice, fiecare dintre capitale trebuie sa arate propria sustinere pentru apararea noastra comuna” si a insistat : „Cetatenilor americani nu poate sa le pese de securitatea copiilor dumneavoastra mai mult decat dumneavoastra”.
Doua zile mai tarziu vine replica de la Bruxelles: preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ca statele Uniunii Europene NU ar trebui sa cedeze presiunilor din partea Statelor Unite de crestere a cheltuielilor militare,
„Acesta a fost mesajul american de multi, multi ani. Sunt impotriva impingerii noastre in aceasta directie”, a declarat Juncker intr-un discurs sustinut cu ocazia Conferintei de Securitate de la Munchen.
Tot pe 17 februarie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe contul sau de Twittter a felicitat Romania pentru cresterea bugetului pentru aparare la 2% din PIB anul acesta, spunand ca tara noastra este un exemplu de urmat pentru alti aliati.
U exemplu pe care bogatii Europei nu sunt dipusi sa-l urmeze: tot pe 17 februartie cancelarul german, Angela Merkel a REFUZAT cresterea imediata a bugetului apararii Germaniei.
Intr-o conferinta de presa alaturi de premierul Canadei, Justin Trudeau, Angela Merkel a spus ca Berlinul a sporit treptat cheltuielile pentru aparare, dar ţinta de 2% din PIB va fi atinsa doar in …. 2024.
Sa recapitulam :
NATO ne felicita ca din putinii bani pe care ii avem dam 2% la aparare, dar nu ne ajuta cu niciun euro.
UE, care ne ajuta cu fonduri de multe miliarde de euro, ne spune in schimb ca NU ar trebui sa ne grabim sa cheltuim putinii bani pe care ii avem pentru ca sa multumim NATO, pentru ca, iata, nici macar Germania nu este dispusa sa faca acest efort.
Pana la urma, noi, romanii, suntem mai mult europeni, sau mai mult euro-atlantici?
Pentru ca e destul de greu sa fim in doua luntri, totusi.