Autoritatile si Politia Rutiera considera ca traficul rutier este mai important decat manifestarile antipoluare
Articol de Sabina Lapadatescu, 9 martie 2016, 16:22
Asociatia Adevaratii Veloprieteni Romania intampina dificultati in organizarea unui eveniment ce promoveaza mersul pe bicicleta, cu ocazia Orei Pamantului. Problema a aparut in privinta traseului, cu care, se pare, Brigada Rutiera nu este de acord. Motivul? Cursa se desfasoara pe o distanta prea mare si incurca, astfel, circulatia rutiera.
Mihai Denes, vicepresedintele Asociatiei Adevaratii Veloprieteni ne-a semnalat aceasta situatie:
„Astazi am fost invitat la Primaria Municipiului Bucuresti, in calitate de organizator din partea Asociatiei Adevaratii Veloprieteni, la comisia privind avizarea adunarilor publice pentru evenimentul: Pedaleaza cu noi de Ora Pamantului, sambata 19.03.2016, ora 20:30.
Cu tristete va anunt ca traseul nostru propus pentru biciclisti, ce era pe marile bulevarde centrale ale Capitalei nu a fost aprobat din considerentul ca noi, biciclistii, incurcam traficul si sufocam orasul cu astfel de evenimente, ce cresc de la an la an.
Din cate am inteles piedica a venit din partea Brigazii Rutiere a Municipiulul Bucuresti care considera inoportuna o plimbare a biciclistilor, de Ora Pamantului, pe traseul Parcul Izvor, Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana, Piata Victoriei, Charles de Gaulle, Arcul de Triumf si retur pe Kiseleff si Calea Victoriei la Izvor. Traseul propus de noi avea 15 km si se parcurgea exact intr-o ora (20:30 – 21:30)
Traseul propus de cei de la Brigada Rutiera este: Parcul Izvor – Berzei – Piata Victoriei – Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, un traseu de numai 7 km si cu o vizibilitate mica in zona centrala, in opozitie clara cu mesajul Orei Pamantului, prin care se doreste determinarea oamenilor de a fi mai blanzi cu natura si de a inveta sa o protejeze prin miscare activa si prin reducerea poluarii.
Cu tristete constat si faptul ca prioritatea se pune pe buna desfasurare a traficului rutier motorizat in detrimentul plimbarii cu bicicleta in Bucuresti, capitala cea mai poluata din Europa.
Consideram ca astfel ne este incalcat un drept constitutional si legal prin care autoritatea publica trebuie sa sprijine un astfel de demers.
Cu toate ca evenimentul nostru se incadreaza la articolui 3 din Legea 60/1991, noi ne-am manifestat deschiderea fata de autoritati si le-am informat in prealabil. Consideram ca nu au existat motive intemeiate pentru propunerea schimbarii traseului si nici primarul general nu a emis, in 48 de ore, de la depunerea solicitarii, o decizie de interzicere, conform normelor legale.
In tara, peste 45 de primarii au aprobat evenimente de Ora Pamantului in zonele centrale. In Eupopa si in lume, majoritatea capitalelor organizeaza evenimente de Ora Pamantului.
In Bucuresti se pare ca e invers, tipic pentru Romania. Initiativa ONG-urilor ce incearca sa propune evenimente ce au ca scop constientizarea populatia asupra faptului ca bicicleta-i sanatoasa si utila in marile aglomerari urbane se loveste nejustificat de piedici ale autoritatilor.
Precizam ca evenimentul este organizat de Adevaratii Veloprieteni Romania, WWF-Romania si SkirtBike si sprijinit de importante institutii publice din Romania.”