VIDEO: BookTok – un hashtag de poveste la Generația Z

În ediția de vineri seara a emisiunii Generația Z le-am invitat pe Andreea, Maria și Simona – creatoare de conținut care fac parte și din comunitatea #BookTok. Ele au început activitatea în social media la vârste diferite, dar ceea ce le leagă este pasiunea pentru citit.

Pasiunea pentru citit are nevoie de un punct de plecare

Maria și Andreea au descoperit dragostea pentru cărți destul de devreme, la 8 ani, respectiv 12 ani. În schimb, pentru Simona lucrurile au stat puțin diferit: „Eu uram să citesc. A fost o relație de enemies to lovers” – așa descrie începuturile ei în lumea cărților.

De remarcat este că toate au avut un moment cheie, care le-a deschis apetitul pentru lectură. Ne-au încurajat, în cazul în care noi nu am avut încă parte de el, să avem răbdare. Tot ce trebuie să facem este să găsim acea carte sau autor care să ne facă să continuăm să citim.

„Măcar un capitol pe zi”

Am primit și câteva recomandări excelente de cărți, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui: „Cei 7 soți ai lui Evelyn Hugo”, „Oameni anxioși”, „Acolo unde cântă racii”, „Metamorfoza” sau „Moașa de la Auschwitz”.

Andreea a venit și cu un mic truc care să ne ajute să deprindem obișnuința de a citi, „măcar un capitol pe zi” – este recomandarea ei ca cititul să devină un hobby.

Sursa foto: Eugen Vrabie

Dacă vă gândeați că scuza clasică „nu am timp să citesc” va funcționa, vă înșelați. Maria ne spune că așa cum ne facem timp pentru social media sau un serial, așa putem folosi acel timp să citim câteva pagini.

Simona a fost și mai creativă și a subliniat faptul că nu e nevoie să stăm în casă, ci putem lua cartea cu noi în parc sau la cafenea.

Provocările #BookTok: „Dacă faci un maraton de 24 de ore de citit chiar nu mai dormi”

Așa cum probabil era de înțeles, nu cunoaștem toate tainele #BookTok-ului, dar invitatele ne-au lămurit. Spre exemplu, există mai multe provocări pe care membrii din această comunitate le fac. Una dintre ele este „24 de ore de citit non-stop”, pe care Andreea a încercat-o în liceu, însă nu a dus-o până la capăt, ci a rezistat (doar) până la 3 dimineața. Totuși, în acest interval a reușit să citească 6 cărți.

Deși sunt fane ale cărților, invitatele noastre sunt de acord că unele ecranizări sunt foarte bune, dar ne încurajează să alegem prima oară cartea și mai apoi filmul. Maria a punctat faptul că în opinia ei, filmul „Acolo unde cântă racii” este bine realizat, iar finalul aduce un plus față de carte.

Pe Andreea, Maria și Simona le găsești pe TikTok, unde promovează #BookTok, dar și pe celelalte rețele de socializare, iar pe noi atât pe canalul de YouTube București FM, cât și pe Instagram și Facebook, unde poți vedea ce facem înainte de emisiune. Nu uita că te așteptăm și pe TikTok pentru sesiunea noastră de Speed Questions.

Ne poți auzi în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM, la Generația Z.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.