Cum functioneza si cat costa invatamantul privat din Romania

Cu mai mult, sau mai putin elan dupa vacanta mare, 3 milioane de elevi din Romania au inceput astazi scoala.

Imensa lor majoritate frecventeaza gradinitele, scolile si liceele de stat, dar gradinitele, scolile si liceele particulare au devenit deja o prezenta familiara.

Cum functioneaza invatamantul particular din Romania

Majoritatea acestor scoli sunt laice, dar exista si unele care sunt confesionale.

In plus, exista doua categorii de scoli si licee acreditate: cele care urmeaza curricula romaneasca si cele care urmeaza o curricula straina

Cel putin in Bucuresti, cele mai scumpe si mai celebre scoli private nu au curricula romaneasca.

International School of Bucharest, sau Cambridge School urmeaza curricula Cambridge

Scoala Britanica urmeaza curricula invatamantului de stat din Marea Britanie.

Scoala si Liceul francez urmeaza curricula invatamantului de stat din Franta pentru ca face parte din reteaua internationala de scoli destinata comunitatilor franceze din toata lumea.

Scoala Americana, face parte dintr-o retea internationala de scoli destinata diplomatilor si expatilor americani din diferite tari ale lumii, deci urmeaza curricula americana.

Deci un absolvent de la una din aceste scoli va avea mari dificultati sa dea bacalaureatul romanesc pentru ca pur si simplu nu a invatat materia necesara. Majoritatea parintilor care isi dau copiii la aceste scoli sunt decisi sa-si pregateasca fiii si fiicele pentru admiterea la o universitate straina si pentru o cariera in straintate.

Acestea fiind zise, sunt scoli particulare foarte cunoscute din Bucuresti care pregatesc, totusi, bacalaureatul romanesc.

Ca exemple ar fi: Liceul International de Informatica, sau Scoala Lauder Reut, sau Liceul Teoretic National

Cat costa un an de scolarizare la o institutie de invatamant privata

La Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti, părinţii plătesc 18.300 de euro pe an pentru clasele I-VIII şi  19.500 euro pentru liceu.

La Şcoala Internaţională Mark Twain, un an de studiu la gimnaziu costă 8.500 de euro, în timp ce pentru liceu ajunge la 9.000 de euro.

La Şcoala Internaţională din Bucureşti (International School of Bucharest), taxa este intre 7000 si 9500 de euro/an plus 800 de euro/an taxa de masa la pranz, plus 300 de euro taxa de inregistrare.

Scoala Britannica este, probabil, cea mai scumpa din Romania: costa 1000 de euro inregistrarea copilului, iar taxa anuala este intre 13.600 si 20.800 de euro.

La scoala Lauder tariful este intre 6600 euro/an la gradinita si 9000 euro/an la liceu.

Costurile unui an de studiu la Cambridge School of Bucharest pornesc de la  6500 euro/an la clasele primare şi ajung la 7500 euro/an la liceu.

La Scoala Franceza “Anna de Noailles” taxa la gradinita si curs primar este de 4700 euro/an + 470 euro cantina, iar la colegiu si liceu costa 6000 euro/an + 670 euro cantina

La acestea sa adauga costul uniformelor, in multe cazuri, plus transportul pentru scolile aflate la periferie.

Pe de alta parte majoritatea scolilor private asigura gustare si masa de pranz pemntru elevi, plus ca au program afertschool, in sensul ca elevii isi fac lectiile pentru a doua zi la scoala, sub supravegherea profesorilor.

In plus, unele scoli racoleaza elevi exceptionali si le dau bursa. Este o strategie de a creste prestigiul scolii prin calitatea elevilor.

De exemplu la Liceul International de Informatica taxa anuala este de 3700 de euro, dar copiii care au înregistrat deja succese notabile la olimpiade pot primi burse integrale. La fel, elevii cu o medie de admitere de peste 9,45 primesc o reducere de 20% sau 30% a taxei de scolarizare

Si scoala Lauder ofera burse la liceu pentru elevii buni.

Care este calitatea invatamantului privat

In medie este mai buna fie si numai din cauza ca in fiecare clasa sunt mult mai putini elevi decat la o scoala de stat.

In plus, se cultiva un sentiment de grup de elita, nu doar prin uniforme, dar si prin climatul de fiecare zi. Copiii care mananca impreuna la pranz nu au cum sa nu se imprieteneasca intre ei, sa nu isi consturiasca o solidaritate mai mare decat la o scoala normala.

Totusi invatamantul particular nu este o garantie a succesului.

Nu se poate masura succesul pentru scolile care pregatesc absolventi prin si pentru sistemele de educatie straine, dar se poate masura succesul la bacalaurerat la scolile care urmeaza curricula romaneasca.

Adevarul.ro a publicat o analiza a rezultatelor la bacalaureat in aceasta vara ale unora dintre scolile private bucurestene.

La Liceul Hyperion 140 din cei 220 de candidaţi care au dat Bac-ul au picat.

La Liceul „New Generation School“, 5 din cei 9 candidaţi au picat Bac-ul, iar mediile celor promovaţi au fost între 7,50 şi 6,23.

La Liceul Waldorf 3 elevi din 23 nu au promovat examenul de final, iar mediile au fost cuprinse între 6,35 si  8,98.

La Liceul Internaţional de Informatică au picat bac-ul 9 absolvenţi din totalul de 80, dar peste jumătate din cei care au trecut au luat medii între 9 şi 9,95

Au fost si licee cu promovabilitate 100%, dar nu toate au avut note mari.

La Scoala Lauder toţi cei 14 absolvenţi de clasa a XII-a care au candidat au trecut Bac-ul, doar trei dintre ei având medii mai mici de 9.

La Liceul Teoretic Naţional, toţi cei trei candidaţi au promovat, însă cu medii cuprinse între 6,71 şi 8,01.

„Şcoala Europeană Bucureşti“ a avut o rată de promovare de 100%, toţi cei 12 candidaţi luând examenul cu note între 8,2 şi 9,81

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.