Culege Binele- prima campanie locală de solidaritate alimentară
Solidaritate locală cu impact real
Articol de Monica Liche, 12 iunie 2025, 16:36
Un dialog despre Campania „Culege Binele” – prima campanie de solidaritate alimentară din România, ce funcționează, ce mai e de făcut și cum putem transforma risipa în hrană, împreună cu Ovidiu Rusu, director al Băncii Locale de Alimente Sector 6 – invitatul lui Răzvan Ursuleanu #ÎnComunitate.
De la idee la impact: un mecanism social funcțional
Demarat la început de an, proiectul – Banca Locală de Alimente Sector 6 – devine atât un instrument de sprijin real pentru categoriile vulnerabile, cât și unul al sustenabilității și al reducerii risipei alimentare.
„ Suntem pe o linie crescătoare. Am început activitatea în plin la finalul lunii februarie. Banca Locală de Alimente, așa cum spuneam și data trecută, este o inițiativă a Primăriei Sectorului 6, pusă în practică de Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6. Practic, suntem un complex de servicii sociale. Misiunea noastră este nu doar de a colecta donațiile pe care potențialii donatori le pot face, misiunea noastră este de a livra mese calde.
Livrăm mese calde beneficiarilor persoane vârstnice sau în programul ‘Școala după școală’ realizat de Primăria Sectorului 6 pentru copii. De la începutul anului, avem niște cifre destul de frumoase, zic eu. Aș menționa aici peste 200 de tone de alimente salvate și peste 100 de mii de porții de mâncare livrate.”- Ovidiu Rusu, director al Băncii Locale de Alimente Sector 6
Trasabilitate, logistică și ritm zilnic
Coordonarea este cuvântul de ordine, în acest proiect, pentru că vorbim de câteva etape distincte și necesare: sortarea alimentelor aflate aproape de termenul de expirare, prepararea acestora de către echipa de bucătari și distribuirea meselor calde prin flota de autoutilitare.
„Noi primim alimentele cu cel puțin 10 zile înainte de a expira. Și atunci, programul nostru de livrare zilnică, mâncare grătită, ne permite să procesăm acele alimente în termenul de valabilitate.
Nu știu, iau un exemplu, o fasole, să spunem, da? Avem timp în 10 zile să gătim fasolea respectivă. Avem undeva la 24 de bucătari și bucătărese care zilnic pregătesc aproape 3.000 de porții de mâncare.
Avem și o flotă de 11 autoutilitare, dotate conform standardelor DSV, frig, evident, care livrează către școlile arondate nouă porțiile de mâncare.”
Economie circulară și legislație în sprijinul comunității
Modificările legislative recente, privind risipa alimentară, ajută foarte mult acest model de bune practici. Retailerii pot dona produse aflate aproape de expirare, iar companiile mari beneficiază inclusiv de deduceri fiscale. Există un interes deosebit în zona legumelor și fructelor, produse de care este mare nevoie, iar pentru a putea atrage o cantitate mai mare a fost lansată campania Culege Binele.
„ În momentul de față, avem peste 30 de companii partenere. Pe lângă costurile cu neutralizarea, care pot dispărea din cifrele companiei, legea privind reducerea risipei alimentare le acordă și niște beneficii fiscale.
Deocamdată, cei mai mari contributori ai noștri sunt producătorii, producători mari, companii mari. Din acest motiv am inițiat și campania Culegem Binele, pentru că noi credem că există o șansă și pentru cei mai mici, mai ales pe cei din sectorul legume fructe, care au o problemă reală în sezonul de vârf în a-și distribui produsele. Încercăm să-i aducem către noi, pentru că unele produse, pe care ei le fac, pot purta costuri de depozitare pentru perioade lungi de timp.
Noi putem asigura logistica necesară ridicării produselor. Legea diminuării risipei alimentare le acordă niște facilități fiscale și, până la urmă, este și un gest de solidaritate pentru comunități.”
Nevoile reale: fructe, legume și predictibilitate
Deși proiectul funcționează, există încă dezechilibre în aprovizionare. Fructele și legumele sunt mult sub nevoile zilnice, iar donatorii constanți sunt greu de anticipat. Există, totuși, un obiectiv pe termen mediu, către care tind cei de la Banca de alimente și care trebuie atins din donații.
„ Noi ne-am angajat să livrăm produse gătite. În fiecare zi, de luni până vineri, în weekend, oferim pentru beneficiarii serviciilor sociale, pachete.
Mâncarea gătită neapărat include legume. Deci, din punctul ăsta de vedere, e o nevoie pentru legume. La fiecare livrare, în școală, de exemplu, în funcție de indicațiile nutriționistei noastre, livrăm fie un desert, gătit de colegele mele, fie fructe.
Deci, și din punct de vedere fructe, avem o nevoie reală. Din păcate, în acest moment, de la partenerii noștri, nu primim mai mult de, sau nu avem parteneri care să ne asigure mai mult de 2% din necesarul de legume-fructe. Suntem sub 2%.
Pe lactate stăm foarte bine, pe produse de băcănie stăm foarte bine, din cele 200 de tone primite până acum. Da, ăsta e motivul pentru care am inițiat campania asta – Culege Binele. Încercăm să creăm parteneriate cu producători de legume-fructe din jurul Bucureștiului și chiar și mai de departe, pentru că până la urmă e un calcul economic, merită sau nu merită să mergi până în punctul X să ridici marfa. Sperăm ca la toamnă să ne vedem din nou și să venim cu vești bune și pe partea asta.”
Eficiență socială prin donații
Deși funcționează deja la parametri foarte buni, echipa Băncii de Alimente Sector 6 își dorește ca o parte semnificativă din resurse să provină din donații, nu din fonduri publice. Obiectivul: echilibru între donații și achiziții.
„Proiectul Băncii Locale de Alimente Sector 6 funcționează foarte bine. Ce ne dorim noi este să funcționăm, din punct de vedere financiar, între ghilimele, cât mai mult din donații, evident, pentru că, în felul ăsta, bugetul sectorului este degrevat de partea de achiziții.
Ne-am dori, la un moment dat, să ajungem la 50–50: 50% donații, 50% achiziții. Cele 200 de tone pe care le-am adus până acum se văd pentru că valoarea lor ajunge undeva la, cred că, 3 milioane de lei.
Se văd… nu știu, dau un exemplu: iaurturile care merg alături de pandișpan la școală, se văd pungile de făină pe care le-am pus în pachetele de weekend trimise vârstnicilor.
Ne dorim să ajungem, într-un orizont de un an de zile, la un procent de 50–50 și, pe mai departe, cât mai aproape de 100%.”
„Proiectul Băncii Locale de Alimente Sector 6 funcționează foarte bine. Ce ne dorim noi este să funcționăm, din punct de vedere financiar, între ghilimele, cât mai mult din donații, evident, pentru că, în felul ăsta, bugetul sectorului este degrevat de partea de achiziții.