Ascultă Radio București FM Live

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni

Ritz & Escoffier – o carte despre istoria unei ascensiuni
Foto: Sursa foto: Cristina Toma

Articol de cristina.toma, 12 ianuarie 2024, 18:16

Dacă vă place istoria dar și poveștile despre destine fabuloase, cu un început umil, atunci cartea „Ritz & Escoffier – hotelierul, maestrul bucătar și ascensiunea clasei de lux”, scrisă de Luke Barr și apărută în traducere românească la editura Corint, este lectura potrivită pentru dumneavoastră în acest weekend.

Luke Barr ne spune istoria a două personaje reale. Unul dintre ei este Cesar Ritz care, într-o noapte a anului 1889, se pregătea să ia trenul și să se îndrepte spre Londra. Era un bărbat de 35 de ani, elegant căruia îi plăcea să călătorească dar acum era puțin neliniștit.

Călătoria aceasta nu era una de plăcere ori o vacanță. Londra, la vremea aceea un oraș cu 5 milioane de locuitori, oferea multe oportunități celor care doreau să arate ce pot, să facă mai apoi faimă și avere.

Celălalt protagonist al cărții este Auguste Escoffier, care crescuse în sărăcie și era fiul unui fierar din Provence. El va deveni un maestru bucătar vestit ce își va pune serios amprenta asupra bucătăriei europene. Va deveni, de asemenea, restaurator și scriitor culinar și va populariza și actualiza metodele tradiționale de gătit franceze.

Prin perseverență și tenacitate, Ritz și Escoffier vor face din munca și pasiunea lor o adevărată artă.

În cartea scrisă de Luke Barr nu este vorba doar despre muncă și planuri de afaceri. În această carte care abundă în scandaluri și povești despre opulență, autorul îi poartă pe cititori într-o călătorie în timp, în Londra și Parisul de la cumpăna secolelor XIX–XX.

Din paginile volumului veți afla cum ilustrul hotelier César Ritz și faimosul chef Auguste Escoffier și-au unit forțele la Savoy, pentru a uimi lumea întreagă cu luxul modern al acestui faimos hotel londonez, unde melanjul dintre oamenii de afaceri americani și înalta societate britanică anunța apariția unei noi ordini sociale și ascensiunea clasei de mijloc.

Autorul recreează atmosfera palpitantă a perioadei din ajunul Primului Război Mondial, La Belle Époque, atunci când aristocrația britanică a atins apogeul, femeile au început să iasă la restaurant neînsoțite, iar cei care își îndepliniseră visul american și industriașii lipsiți uneori de tact socializau la Londra, etalându-și bunurile de lux.

Colaborând la Savoy,  hotel care primea clienți fideli și, uneori, pofticioși din cale-afară, precum Oscar Wilde și Sarah Bernhardt, Escoffier inova în domeniul bucătăriei moderne și influența decisiv gastronomia franceză, iar Ritz înființa primul hotel de lux din lume.

Cartea se poate citi ca un roman și după ce o veți termina veți avea, mai degrabă impresia ca ați văzut un film. Sunt încă multe de spus despre ea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Vlad Cristache a refuzat prelungirea mandatului de manager interimar
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 11:13

Vlad Cristache a refuzat prelungirea mandatului de manager interimar

Aseară, Vlad Cristache a anunțat pe contul său de socializare că nu a acceptat propunerea de prelungire a mandatului de manager interimar al...

Vlad Cristache a refuzat prelungirea mandatului de manager interimar
Vreme închisă, intensificări temporare ale vântului şi ploi slabe în Bucureşti, vineri şi sâmbătă
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 11:09

Vreme închisă, intensificări temporare ale vântului şi ploi slabe în Bucureşti, vineri şi sâmbătă

Vremea va fi închisă, cu intensificări temporare ale vântului şi ploi slabe, în Bucureşti, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă,...

Vreme închisă, intensificări temporare ale vântului şi ploi slabe în Bucureşti, vineri şi sâmbătă
Restaurarea completă a catedralei Notre-Dame are nevoie de încă 140 de milioane de euro din donaţii
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 11:04

Restaurarea completă a catedralei Notre-Dame are nevoie de încă 140 de milioane de euro din donaţii

Restaurarea completă a catedralei Notre-Dame din Paris are nevoie de încă 140 de milioane de euro din donaţii, a anunţat joi instituţia...

Restaurarea completă a catedralei Notre-Dame are nevoie de încă 140 de milioane de euro din donaţii
Radio România lansează eBook-ul „România a doua casă”
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 10:00

Radio România lansează eBook-ul „România a doua casă”

Radio România lansează eBook-ul „România a doua casă”, un volum care adună 18 interviuri cu cetățeni străini stabiliți în țara...

Radio România lansează eBook-ul „România a doua casă”
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 09:55

PMB2025- Procesul de numărare a buletinelor de vot se înregistrează audio-video

Procesul de numărare a buletinelor după terminarea votării pentru desemnarea noului primar general al Capitalei va fi înregistrat audio-video în...

PMB2025- Procesul de numărare a buletinelor de vot se înregistrează audio-video
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 09:47

DGPMB: Bărbat decedat după ce a fost accidentat de un motociclist la intrarea în Pasajul Unirii

Un bărbat de 50 de ani a decedat, în noaptea de joi spre vineri, după ce a fost accidentat de un tânăr care conducea o motocicletă pe...

DGPMB: Bărbat decedat după ce a fost accidentat de un motociclist la intrarea în Pasajul Unirii
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 09:43

Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de existenţă

În anul 2025, Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de existenţă. Şcoala a luat fiinţă prin...

Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti sărbătoreşte 160 de ani de existenţă
Actualitate vineri, 5 decembrie 2025, 09:32

Ziua Constituţiei. România modernă şi documentele sale fundamentale

Cu ocazia Zilei Constituţiei României, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), prin Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB), organizează luni,...

Ziua Constituţiei. România modernă şi documentele sale fundamentale